3.3.21

Ισχυρός σεισμός 6 ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα - Aπεγκλωβίστηκε ηλικιωμένος στο Μεσοχώρι

 


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Το μέγεθος του σεισμού αρχικά δόθηκε στα 5,9 Ρίχτερ όμως σύντομα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας το βάθος του επίκεντρου του σεισμού ήταν πολύ μικρό (7,8 χλμ σύμφωνα με το Γεωδυναμικο) για αυτό έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και μέχρι τα σύνορα.

Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής

Ο σεισμός είχε διάρκεια περίπου 12-15 δευτερόλεπτα.

Σεισμός στην Ελλασόνα: Ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ

Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας, τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που αναστάτωσε τη Θεσσαλία. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.

Πανικός στη Λάρισα μετά τον σεισμό- Κατέρρευσαν σπίτια, ένας εγκλωβισμένος

Ο κόσμος στα χωριά και τις πόλεις έχει βγει στον δρόμο και υπάρχει διάχυτη ανησυχία λόγω και των συνεχών μετασεισμών. Σύμφωνα με το larissanet.gr υπάρχουν μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια στη Λάρισα. Βράχια έχουν πέσει στο δρόμο Λάρισα-Ελασσόνα στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήση για κατάρρευση σπιτιού στο Μεσοχώρι Ελασσόνας όπου είχε εγκλωβιστεί ένας ηλικιωμένος με αναπηρία. Η σύζυγός του πρόλαβε να βγει από το κτίριο πριν την κατάρρευση και ενημέρωσε τις αρχές. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα λίγο μετά τις 13.00 ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του άνδρα. Πληροφορίες αναφέρουν επίσξς ότι και η Εκκλησία καθώς και άλλα σπίτια του Μεσοχωρίου αλλά και των υπόλοιπων γειτονικών χωριών έχουν πάθει πολύ σοβαρές ζημιές.

Στον Τύρναβο κατέρρευσαν ακατοίκητα σπίτια. Στο Δαμάσι Λάρισας υποχώρησε μεσοτοιχία σε σχολείο, όμως οι μαθητές είχαν προλάβει να εκκενώσουν το κτίριο. Υπάρχουν αναφορές για τρεις ελαφρά τραυματίες στο χωριό.

Αυτήν την ώρα κλιμάκια των αρχών βρίσκονται στους δρόμους για έλεγχο και περιπολίες σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει απογειωθεί και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για να συνδράμει στην επιτήρηση.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στην περιοχή ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές. Με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Δείτε εικόνες από τη Λάρισα:

Οι κάτοικοι της Λάρισας πετάχτηκαν ανάστατοι στους δρόμους και την κεντρική πλατεία της πόλης μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ
Οι κάτοικοι της Λάρισας πετάχτηκαν ανάστατοι στους δρόμους και την κεντρική πλατεία της πόλης μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ  LARISSANET.GR
Οι κάτοικοι της Λάρισας πετάχτηκαν ανάστατοι στους δρόμους και την κεντρική πλατεία της πόλης μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ
 LARISSANET.GR
Σοβάδες έπεσαν στους δρόμους της Λάρισας μετά τον σεισμό 6 Ρίχτερ
 LARISSANET.GR
Σοβάδες έπεσαν στους δρόμους της Λάρισας μετά τον σεισμό 6 Ρίχτερ
Σοβάδες έπεσαν στους δρόμους της Λάρισας μετά τον σεισμό 6 Ρίχτερ  LARISSANET

Σεισμός στην Ελασσόνα: Σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Στον Βόλο ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Στην Ελασσόνα μεταβαίνουν Λιβάνιος, Καραγιάννης και Φλώρος

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης. Από το Γραφείο του πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Το επίκεντρο του σεισμού στην Ελασσόνα

Ο σεισμός σημειώθηκε μεταξύ Ελασσόνας και Λάρισας και συγκεκριμένα το επίκεντρό του εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας, 23 χιλόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Λάρισας, 8 χιλιόμετρα δυτικά του Τύρναβου και 238 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Αθήνας.

Η αρχική εκτίμηση για τον σεισμό ήταν 5,9 Ρίχτερ και αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στα 6 Ρίχτερ.

Ισχυρός σεισμός 6 ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα - Aπεγκλωβίστηκε ηλικιωμένος στο Μεσοχώρι

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Κλοκοτό:

Ο σεισμός στην Ελασσόνα όπως καταγράφτηκε από τον σεισμογράφο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Κλοκλοτό
Ο σεισμός στην Ελασσόνα όπως καταγράφτηκε από τον σεισμογράφο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Κλοκλοτό  GEIN.NOA.GR

Σκορδίλης: Ήταν στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.

«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Η στιγμή του σεισμού στα Τρίκαλα: