30.3.21

Η Τουρκία “βάζει” πόδι ανατολικά του 28ου μεσημβρινού! NAVTEX για ρωσική άσκηση! Όταν τον περασμένο Αύγουστο Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, αφήνοντας εκτός όλη τη περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ,στην πρώτη αντίδραση είπε ότι “η συμφωνία δεν ενοχλεί την Άγκυρα”. Πολύ γρήγορα η Τουρκία άρχισε να παριστάνει την “ενοχλημένη” και δικαιολόγησε τα αίσχη που έκανε στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων το επιχείρημα ότι η Ελλάδα από τη μία συζητά μαζί της -τι άραγε συζητά ,δεν έχουμε μάθει- και από την άλλη σπεύδει να κάνει συμφωνία με την Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα πάλι όσοι τόλμησαν να εκφράσουν τη δυσπιστία τους και τον σκεπτικισμό τους για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να “βάλει πόδι” η Τουρκία στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, ακούγονταν μόνο από τα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου και το militaire.gr συμπεριλαμβάνεται σ΄ αυτά.

Τώρα η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της αρχίζει να επιβεβαιώνει τους σκεπτικιστές και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο.

Η Τουρκία λοιπόν εξέδωσε NAVTEX ρωσική άσκηση ακριβώς στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Η Αθήνα αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τη τουρκική NAVTEX παράνομη για να λάβει την ίδια απάντηση από την Τουρκία η οποία θεωρεί ότι η περιοχή είναι στη δικαιοδοσία της. Απλή υπενθύμιση ότι σ΄ αυτή τη περιοχή βρίσκεται το Καστελόριζο.

Το ερώτημα είναι τι σκοπεύει να κάνει η Ελλάδα από δω και πέρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα ακολουθήσει το “δόγμα Γεραπετρίτη” περί “6 μιλίων”  ή θα επιμείνει σ΄ όσα σταθερά όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας υποστήριζαν. 


Και βέβαια μια και η Τουρκία είναι…υπό παρακολούθηση από την ΕΕ να επισημάνουμε ότι στη συμπεριφορά της δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Συνεχίζει να προκαλεί απροκάλυπτα ένα κράτος μέλος της ΕΕ με απαράδεκτες ενέργειες, όπως η αντι-NAVTEX που εξέδωσε στην περιοχή Χίου-Οινουσσών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ασκήσεις…

Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στα ελληνοτουρκικά. Η κυβέρνηση επιμένει σε μια επικίνδυνη μυστική διπλωματία, η ατζέντα της οποίας όμως είναι ζήτημα λίγου χρόνου να αποκαλυφθεί. Και τότε θα φανεί αν “ο κόσμος δεν ασχολείται με τα ελληνοτουρκικά”, όπως κάποιοι με περισσής αλαζονεία υποστηρίζουν ή αν αυτοί οι ίδιοι δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν.

https://www.militaire.gr/