6.2.21

Γαλλικά Rafale πάνω από τον Άη Στράτη και το μνημείο του ήρωα υποσμηναγού Σιαλμά -Μήνυμα από Παρίσι στην Άγκυρα -



Η εικόνα δύο Γαλλικών Rafale μαζί με πέντε Ελληνικά F-16 και ακόμη δύο Mirage της Πολεμικής μας Αεροπορίας πάνω από τον ακριτικό Αη Στράτη αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα ξεκάθαρο μήνυμα με υψηλό συμβολισμό το οποίο θέλησε να στείλει το Παρίσι μαζί με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ στην Άγκυρα.

Ο σχηματισμός των εννέα συνολικά μαχητικών πέταξε πάνω από το Αιγαίο στο πλαίσιο της άσκησης ‘’SKYROS’’ η οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Με την Armee de L’Air να στέλνει δύο από τα τέσσερα Rafale που έλαβαν μέρος στην άσκηση να πετάξουν μαζί με τα Ελληνικά μαχητικά πάνω από το νησί το οποίο κατ’ επανάληψη αμφισβητεί η Άγκυρα και μάλιστα πάνω από το ακρωτήρι στο οποίο έχει δώσει το όνομά του ο ήρωας ιπτάμενος της Πολεμικής μας Αεροπορίας Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς.

Περιοχή πάνω από την οποία έχει πετάξει κάθε Ελληνικό ‘’γεράκι’’ και έχει αποτίσει φόρο τιμής στον πιλότο που έδωσε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αερομαχίας με Τουρκικά μαχητικά. Και μάλιστα πετώντας με Γαλλικό μαχητικό ένα F-1 CG από την 342 Μοίρα Παντός Καιρού ‘’ΣΠΑΡΤΗ’’. Ήταν 18 Ιουνίου 1992 όταν ο Νίκος Σιαλμάς αντιμετώπισε χωρίς να διστάσει τα ολοκαίνουργια τότε Τουρκικά μαχητικά ‘’τρίτης γενιάς’’ F-16C παρά το τεράστιο ποιοτικό μειονέκτημα που είχε ως χειριστής του F-1, αεροσκάφους με σαφώς περιορισμένες δυνατότητες. Ενεπλάκει θαρραλέα και έχασε τη ζωή του όταν το Γαλλικό μαχητικό κατέπεσε στη θάλασσα κοντά στις ακτές του Αη Στράτη.

Η ασπίδα των Λακεδαιμόνιων με το δόρυ και η επιγραφή ‘’ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ’’ πάνω στα βράχια του ακριτικού νησιού έκανε τεράστια

 εντύπωση στους Γάλλους πιλότους των Rafale που πέταξαν σε κλειστό σχηματισμό και σε χαμηλή διέλευση πάνω από το μνημείο του Έλληνα ιπτάμενου. Για να τιμήσουν τον Υποσμηναγό Σιαλμά και να διαμηνύσουν στην Άγκυρα ότι το Παρίσι βρίσκεται στο πλευρό της Αθήνας απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα και στην αμφισβήτηση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όμως πέρα από τον υψηλό συμβολισμό αυτό που φαίνεται ότι ήδη έχει προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό στους γείτονες είναι ότι δεν μπορούν να βρουν τρόπο για να αντιμετωπίσουν το νέο απόκτημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Με το μεγαλύτερο ‘’πονοκέφαλο’’ να τους προκαλεί πέρα από τους ‘’φονικούς’’ Meteor και το ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA.

Με δυνατότητα να εντοπίζει από μεγάλες αποστάσεις όχι μόνο πυραύλους αλλά και να ανιχνεύει εχθρικά ραντάρ όπως και κάθε είδους απειλές κατευθυνόμενες από laser. Επιπλέον το ‘’πανέξυπνο’’ SPECTRA έχει εξελιχθεί ώστε να ‘’προσφέρει’’ ηλεκτρονικά ‘’δολώματα’’ σε κάθε πυραυλική απειλή κάνοντας ουσιαστικά το Rafale απρόσιτο απέναντι ακόμα και σε πολλαπλές επιθέσεις. Ο υπολογιστής του βάζει προτεραιότητα στις απειλές ενώ μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά και με το radar Aesa του μαχητικού.

Απέναντι σε αυτή την τεχνολογία η Τουρκική αεροπορία με τα μαχητικά F-16 που διαθέτει χωρίς radar Aesa δείχνει αδύναμη να βρει λύσης για να αντιμετωπίσει τόσο τα Rafale όσο και τα αναβαθμισμένα VIPER. Την ίδια ώρα έρχεται και το νέο ‘’χαστούκι’’ από τις ΗΠΑ που επαναλαμβάνουν την πρόθεση των Αμερικανών να κρατήσουν ‘’παγωμένο’’ το πρόγραμμα F-35 για την Άγκυρα όσο επιμένει στους S-400. Το νέο παραλήρημα Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: Newpost.grhttps://infognomonpolitics.gr/

Τ.Μ