15.2.21

Σε διαδικασία επιθεώρησης τα 1.200 M-1117 που θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός, στασιμότητα για τα M2Α2 Bradley, AAV-7 και M-777A2


 

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απάντησε σχετικά με το ζήτημα της προμήθειας των 1.200 οχημάτων M-1117 αλλά και για το ζήτημα της προμήθειας κι άλλων οπλικών συστημάτων, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα M2A2 Bradley, τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα AAV-7 και τα ελαφρά ρυμουλκούμε πυροβόλα M-777A2 των 155 χιλιοστών.

Σχετικά με τα M-1117 ο Υπουργός Άμυνας απάντησε ότι οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες για την προμήθεια τους έχουν ολοκληρωθεί και πλέον το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση επιθεώρησης των οχημάτων. Ωστόσο δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα περάτωσης των διαδικασιών επιθεώρησης και έναρξης παραλαβών. Είπε μόνο ότι «θα περατωθεί στο απαιτούμενο στάδιο». (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Ως προς τα τεθωρακισμένα οχήματα M2 Bradley, από την απάντηση του Υπουργού προκύπτει ότι μιλάμε για την έκδοση M2A2. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν έχουν δώσει στο Υπουργείο Άμυνας επίσημη ενημέρωση, αναφορικά με την απόσυρση των Μ2Α2, συνεπώς η όλη διαδικασία βρίσκεται ουσιαστικά στο σημείο «μηδέν». Ως προς τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα AAV-7, αλλά και τα πυροβόλα M-777A2 η απάντηση είναι ίδια με αυτή της περίπτωσης των M2A2: «Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση, αναφορικά με την απόσυρση τους», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση-απάντηση. Διευκρινίζει όμως ότι «σύμφωνα με την υφιστάμενη διαδικασία, το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα ενημερώνει το ΥΠΕΘΑ, για όλες τις περιπτώσεις διαθεσιμότητας μη επιχειρησιακά αναγκαίου εξοπλισμού των ΗΠΑ».

https://defencereview.gr/