17.1.21

Η Δημοκρατία σε κίνδυνο διεθνώς!

 



 του Στέλιου Παπαθεμελή*

 

Όσα τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν στις Η.Π.Α. ασφαλώς και είναι πρωτόγνωρα έως απίστευτα. Θα τους  χρειάζονταν ένας Γεώργιος Σουρής για να απαθανατίσει τα γεγονότα:

«Βγάζουν φτερά και υψώνονται

ως τα άστρα και οι γαϊδάροι

παίρνουνε τα άφωνα φωνή

γενούν αυγά και οι πετεινοί

και κελαηδούν και οι γλάροι!

Οι ποντικοί ξετρύπωσαν

και κυνηγούν τις γάτες

και με την νίκη τους αυτή

μας ξεπροβάλλουν δυνατοί

και πούροι αριστοκράτες!»

Η εισβολή των οπαδών του προβληματικού Τραμπ στο Καπιτώλιο αποτέλεσε κίνηση ντροπής γενικά και  ειδικά για την λειτουργία της αμερικανικής αλλά και πάσης Δημοκρατίας.  Ευτυχώς υπήρξε περιορισμένων διαστάσεων και κατήντησε θλιβερό μεν, αλλά μεμονωμένο περιστατικό. Ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται κανονικός πρόεδρος και στις  20 του μηνός αναλαμβάνει τα καθήκοντα του. Ας θεωρήσουμε ότι είναι «περασμένα και ξεχασμένα» αυτά που συνέβησαν. Η αιφνίδια επανεμφάνιση τους είναι υπόμνηση για διαρκή εγρήγορση.Το ευαγγελικό «γρηγορείτε»είναι ειδικό και αέναο μήνυμα.

Εξ ανατολών δόλιοςγείτων παραμένει αδιόρθωτος «Ο Τούρκος και αν εγέρασε και άσπρισε το μαλλί του, ούτε την γνώμη του άλλαξε ούτε την κεφαλή του»!

Δανείζομαι από τον μακαριστό Σαράντο Καργάκο τη ρήση του Νικολάου Πολίτη:

«Της Αραβίνας τα βουνά, της Σύρας

 τα Λαγκάδια που ‘κείσυνδύο δεν

 περπατούν, συντρείς δεν κουβεντιάζουν,

 παρά πενήντα κι εκατό, και πάλι

 φόβο έχουν, εγώ μονάχος πέρασα πεζός

 κι αρματωμένος , με τετραπίθαμο

 σπαθί, με τρείς οργιές κοντάρι».

Στην πρώτη μετά την δικτατορία Βουλή του 1974 είχα την  τιμή να βρεθώ με κορυφαίους πολιτικούς όλων των παρατάξεων ανάμεσα στους οποίους οι Ηλίας Ηλιού, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Γεώργιος Μαύρος Παναγιώτης Κανελλόπουλος και αρκετοί άλλοι. Αυτό που χαρακτήριζε όλους αυτούς ήταν άσχετα με την τοποθέτηση τους, αριστεροί, δεξιοί,κεντρώοικλπ, ήταν ο άδολος και ενεργός πατριωτισμός τους.Το εντόπιζε κανείς άνετα στον αριστερό Ηλία Ηλιούόπως και στον δεξιό Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Ψάχνουμε στις μέρες μας και δεν βρίσκουμε παρά ψήγματα. Φτωχύναμε δραματικά σε αισθήματα αγάπης για την πατρίδα και την πνευματική παράδοσή πατριωτισμού. Όταν λέμε πνευματική παράδοση εννοούμε αυτό που έγραφε ο έγκριτος ΧρήστοςΜαλεβίτσης: «Δεν ενδιαφέρει το έργο του ιδεοληπτικού ή όποιου άλλου δογματικού. Ενδιαφέρει η ακρόαση του βηματισμού του πνεύματος στην ιστορία. Τούτο σημαίνει πως το ενέργημα του πνεύματος έχει εντοπιότητα και χρονικότητα. Για μας τους Έλληνες τα δύο αυτά στοιχεία συναντώνται στην ελληνική πνευματική παράδοση. Και ως παράδοση εννοούμε αυτό, που σε ευλογημένες στιγμές μας παραδόθηκε μέσω των φιλοσόφων, μέσω των ποιητών, μέσω των προφητών, μ 7έσω των εμπνευσμένων Δασκάλων μας».

Ο κ. Μητσοτάκης κρατάει ακόμα ανοιχτά τα σύνορα που όφειλε να τα σφραγίσει εδώ και μήνες.  Ανοιχτά σύνορα σημαίνουν «μπάτε σκύλοι άλεστε και αλεστικά μη δώσετε»! Ας ελπίσουμε να το συνειδητοποιήσουμε πριν είναι εξαιρετικά αργά!

 

 

 

* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης