30.1.21

Η Ελλάδα αγοράζει 7 αμερικανικά ελικόπτερα MH 60 ROMEO «φονιάδες» γερμανικών υποβρυχίων



 Η Γερμανία αρνείται και επισήμως να παγώσει την παράδοση των 6 υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία. 

Η Ελλάδα απαντά με την προμήθεια από τις ΗΠΑ 7 ελικοπτέρων MH 60 ROMEO, των κορυφαίων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

 
Το ελληνικό αίτημα που είχε διατυπώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Άνγκελα Μέρκελ απαντήθηκε την Τετάρτη κατηγορηματικά και δυστυχώς αρνητικά για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το έθεσε εκ νέου χθες Τετάρτη κατά την τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα ομόλογό του Αννεγκρέτ Κραμπ Καρρενμπάουερ και εισέπραξε ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ, με λίγη… σαντιγί του τύπου «κατανοώ τον προβληματισμό σας».

Και στα ελληνικά επιχειρήματα ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τα οπλικά συστήματα προκειμένου να αμφισβητήσει τα ελληνικά και τα κυπριακά και κατά συνέπεια ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ, η Γερμανίδα υπουργός απάντησε ωμά, όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του Μάκη Πολλάτου, στο protothema.gr:

«Το πρόγραμμα της ναυπήγησης και πώλησης στην Τουρκία των έξι υποβρυχίων τύπου 214 δεν μπορεί να διακοπεί -ούτε καν να καθυστερήσει- διότι η κατασκευάστρια εταιρεία Thyssen δεσμεύεται από συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από το 2002».

Είναι προφανές λοιπόν ότι η Γερμανία δεν έχει καμία πρόθεση να ενοχλήσει στο παραμικρό την Τουρκία.

Τα MH 60 ROMEO θα είναι η απάντηση της Ελλάδας
Είναι επίσης προφανές ότι η στάση της Γερμανίας δικαιώνει ουσιαστικά την Ελλάδα που έχει ήδη προχωρήσει τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των κορυφαίων, παγκοσμίων, ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού αγώνα MH 60 ROMEO.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει η ιστοσελίδα Hellas Journal πρόκειται για 4 + 3 ελικόπτερα τα οποία θα επαναφέρουν την τάξη στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με τις δυνατότητες.

Και προφανώς κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει και τα 4 ελληνικά υποβρύχια τύπου 214 που εδώ και χρόνια κυριαρχούν στα νερά του αρχιπελάγους.

Για την ιστορία η επικοινωνία του κ. Παναγιωτόπουλου με την κυρία Κραμπ Κάρενμπαουερ έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις συνομιλίες που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ.

Κατά πληροφορίες, η Γερμανίδα υπουργός ζήτησε να πληροφορηθεί τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα που θέτουν οι Τούρκοι σε μια σειρά από θέματα σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.