20.12.20

Πού χάθηκε ο γαμπρός του Ερντογάν; Οργιάζουν οι φήμες για την εξαφάνιση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ

 


Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει θεαθεί από την μέρα της αμφιλεγόμενης παραίτησής του στις αρχές Νοεμβρίου. Ο Αλμπαϊράκ έκλεισε όλους τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τους έκλεισαν οι τουρκικές αρχές, και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Είναι κάτι πολύ περίεργο γιατί τον περασμένο Αύγουστο, μόλις 4 μήνες πριν, υψηλόβαθμοι πολιτικοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διαγκωνίζονταν για το ποιος θα πρωτοϋπερασπιστεί τον Αλμπαϊράν χρησιμοποιώντας το hashtag #BeratAlbayrakınYanındayız (#WeAreWithBeratAlbayrak). Τότε, ο Αλμπαϊράκ δεχόταν βολές από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, και αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ζητούσε την παραίτησή του.


Χρήστης του Twitter έγραψε, “τρεις μήνες μετά απ’ αυτά τα μηνύματα, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ εξαφανίστηκε. ούτε καν του λένε “θερμές ευχές”, πόσο μάλλον να τον υπερασπιστούν”.

Το τουρκικό Twitter εδώ και μέρες βλέπει ένα νέο  hashtag, το #BeratAlbayrakNerede, ή #ΠούείναιοΜπεράτΑλμπαϊράκ.

Πράγματι, τί έχει συμβεί στον Αλμπαϊράκ; Υπάρχουν φήμες ότι μετακόμισε στο Λονδίνο, αλλά η περιέργεια αυξάνεται για το τί ακριβώς κάνει καθώς δεν έχει εντοπιστεί εδώ και εβδομάδες.

Μόλις μερικούς μήνες πριν ο Αλμπαϊράκ θεωρείτο ο δεύτερος πιο ισχυρός αξιωματούχος στην Τουρκία μετά τον Ερντογάν, αλλά μέσα σε μια νύχτα μετατράπηκε σε φάντασμα.

Ο Αλμπαϊράκ και ο αδελφός του Σερχάτ ήταν στενά συνδεδεμένοι στην εταιρεία  Çalık Holding, στην οποία ο Αλμπαϊράκ ήταν διευθύνων σύμβουλος και η οποία είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας Sabah και του τηλεοπτικού σταθμού ATV .

Ο Αλμπαϊράκ είναι γνωστό ότι είχε εξαιρετική επιρροή στην καθοδήγηση της εφημερίδας ως πρόεδρος του ομίλουTurkuvaz  Group, που είναι ιδιοκτήτης του εν λόγω ομίλου.  Τα αδέλφια λέγεται επίσης ότι έχουν στενή επαφή ή κατέχουν τα ηνία μιας σκιώδους οργάνωσης γνωστής με την επωνυμία  Pelican Group,  η οποία επιδίδεται στην  πολιτική σκανδαλοθηρία. Η Pelican Group έγινε διάσημο το 2016 όταν μεθόδευσε την απόλυση του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δημοσιεύοντας τελεσίγραφο.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Deutsche Welle χαρακτήρισε την Pelican Group “κράτος εν κράτει”, καθώς ένα επιτελείο στελεχών συνδεδεμένο με την οργάνωση ήταν αυτό που “γέμισε τις τρύπες” σε θεσμούς και οργανισμούς που άφησαν πίσω τους τόσοι πολλοί άνθρωποι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.  Η επιρροή τους λέγεται ότι οδήγησε στην δίωξη των δημοσιογράφων του OdaTV τον Ιούλιο του 2020.

Το γεγονός ότι ο Αλμπαϊράκ, ο οποίος υποτίθεται ότι έχει σημαντική επιρροή στα τουρκικά ΜΜΕ, έχει να φανεί ή να ακουστεί από την ημέρα της παραίτησής του, δηλαδή εδώ και 41 ημέρες, έκανε πολλά ΜΜΕ να πιθανολογούν για το τι ακριβώς του έχει συμβεί. Είναι σε κατ’ οίκον κράτηση; Πήγε στο εξωτερικό; Σύμφωνα με άλλη φήμη που δημοσιοποιήθηκε από την  OdaTV, ο Αλμπαϊράκ ενοικίασε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, διοικώντας από κει τις επιχειρήσεις του.

Φυσικά, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας δεν αναφέρουν τίποτα, όπως ακριβώς έκαναν κι όταν ο Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την παραίτησή του στο Instagram, επειδή δεν είναι βέβαια για το τί ακριβώς τους επιτρέπεται να πουν. Κανείς δεν θέλει να ενοχλήσει οποιαδήποτε πτέρυγα εντός του κυβερνώντος κόμματος AKP, η οποία πιθανόν να καταλήξει να είναι ισχυρότερη των υπολοίπων. Οπότε, είναι ευκολότερο να παραμένουν σιωπηρά.

Όμως το να μην λένε τίποτε αρχίζει να δείχνει περίεργο μετά από λίγο. Ο φόβος των κρατικών ΜΜΕ να σχολιάσουν την παραίτηση του Αλμπαϊράκ είχε φτάσει να διακωμωδείται στην σατιρική τηλεοπτική εκπομπή,  Güldür Güldür Show.

Στην άλλη πλευρά, κάποια μέσα τα οποία συνδέονται με το στρατόπεδο των Γκιουλενιστών, σχολιάζουν στα κανάλια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Αλμπαϊράκ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως διότι τον έδειρε ο εξάδελφος του προέδρου Ερντογάν, ο Αλί Ερντογάν, ο οποίος τυγχάνει να είναι σωματοφύλακάς του.

Η φημολογία αυτή μοιάζει περισσότερο να κάνει την επιθυμία πραγματικότητα εκ μέρους των φιλογκιουλενιστών, οι οποίοι εύχονται ό,τι χειρότερο σ’ οποιονδήποτε συνδέεται με τον Ερντογάν, ως αποτέλεσμα της έχθρας μεταξύ του Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν, του θρησκευτικού ηγέτη τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Οσο περισσότερο ο Αλμπαϊράκ “δεν υπάρχει” για τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, τόσο θα φουντώνουν οι φήμες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αδυναμία ενός κράτους όπως η Τουρκία, στο οποίο τα ΜΜΕ είναι απόλυτα ελεγχόμενα. Όταν υπάρχει είδηση και το κράτος δεν θέλει να την μάθει κανείς, ο κόσμος μένει να υποθέτει…

Η εφημερίδα Sabah , στενά συνδεδεμένη με την οικογένεια Αλμπαϊράκ, πρόσφατα δημοσίευσε επικριτικά σχόλια για τον νέο κεντρικό τραπεζίτη Νασί Αγκμπάλ, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός ως ένας απ’ τους σημαντικότερους εχθρούς του Αλμπαϊράκ. Εκτός αυτού, οι σύμμαχοι του Αλμπαϊράκ στα ΜΜΕ κι όσοι συνδέονται με την οργάνωση Pelican Group τηρούν αξιοπρόσεκτη σιγή όσον αφορά την απόφαση του Ερντογάν να τους βάλει στο περιθώριο.

Η Χιλάλ Καπλάν, επιφανής φιλο-Ερντογάν σχολιαστήςη οποία λέγεται ότι υπήρξε  εκ των συνιδρυτών της Pelican Group μαζί με τον σύζυγό της, δημοσιοποίησε ένα βίντεο την περασμένη Τετάρτη στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο μοιάζει να αποδέχεται έστω έν μέρει την ύπαρξη της Pelican group  και προκαλεί τον Νταβούτογλου να την πάει στα δικαστήρια. Σημειώνεται πως το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης λέγετασι πως είναι το πεδίο όπου η Pelican Group έχει ισχυρή επιρροή.

Ο γαμπρός της Χιλά Καπλάν, ο Σελμάν Ογκιούτ, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως μια από τις ισχυρότερες φυσιογνωμίες της  Pelican Group, λέγεται πως την περασμένη Παρασκευή δήλωσε ότι η  “το να εμφανίζεται η Pelican Group το νέο FETÖ (Γκιουλενιστές) είναι μια πολύ επικίνδυνη παρομοίωση”. Πρόσφατα, αρκετοί έχουν αρχίσει να σχολιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η  Pelican Group έχει αντικαταστήσει το Gulen Group ως απειλή για το τουρκικό κράτος και θα πρέπει να εξολοθρευθεί.

Στην Τουρκία, ακόμη κι αν είσαι γαμπρός του Προέδρου, δεν μοιάζει να είναι καλή ιδέα να δημιουργήσεις ένα ισχυρό πολιτικό δίκτυο εντός της κυβέρνησης, γιατί μια μέρα ο Ερντογάν μπορεί να αποφασίσει ότι γίνεται υπερβολικά ισχυρός.

Πηγή: Ahval

https://hellasjournal.com/

T.M.