6.11.20

“Επιτήδειος ουδέτερος” ξανά η Τουρκία, έτοιμη να συνεργαστεί με τον Μπάϊντεν - Όχι θα κάτσει να σκάσει... Πηγή:

 

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποιον υποψήφιο κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα δύο ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι, παρά τη φιλία που τη συνδέει με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και η οποία έχει βοηθήσει τις δύο χώρες σε ταραχώδεις καιρούς.

«Ανεξάρτητα από το ποιος από τους υποψηφίους θα αναλάβει καθήκοντα στις ΗΠΑ, θα επιδιώξουμε μια ειλικρινή προσέγγιση προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η μακρόχρονη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχει περάσει από άνευ προηγουμένου κύματα τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω διαφορών για την πολιτική στη Συρία, των στενότερων δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, των φιλοδοξιών της στην ανατολική Μεσόγειο, των κατηγοριών των ΗΠΑ σε βάρος μιας τουρκικής, κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζας και της υποβάθμισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με κυβερνήσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών προέδρων και έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες με όλες.

Ενώ έκανε τις δηλώσεις αυτές, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία Τζο Μπάιντεν έπαιρνε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Τζόρτζια, φθάνοντας προ των πυλών του Λευκού Οίκου καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε ορισμένες πολιτείες.

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων αλλά η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις.

«Βέβαια, τα πρόσωπα έχουν μια επίδραση, θετική ή αρνητική. Η ειλικρινής φιλία ανάμεσα στον πρόεδρό μας και τον κ. Τραμπ συνεχίστηκε μέσα στους πιο δύσκολους καιρούς», είπε ο Τσαβούσογλου.

Αναλυτές λένε πως οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας μπορεί να πληγούν αν ο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Η λίρα, η ισοτιμία της οποίας καταγράφει ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, μπορεί να υποστεί μεγαλύτερη πίεση.
Ωστόσο ο ανώτατος σύμβουλος του Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν φοβάται τις κυρώσεις.

«Καμία χώρα, της Αμερικής περιλαμβανομένης, δεν έχει πιθανότητες να εφαρμόσει μια εξωτερική πολιτική, πρόγραμμα ή πολιτική στην περιοχή αντίθετη με τις απόψεις της Τουρκίας ή αποκλείοντας την Τουρκία», δήλωσε ο Οκτάι στο δίκτυο A Haber.

«Η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα που συρρικνώνεται από ή φοβάται τις κυρώσεις. Οι κυρώσεις θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας», είπε.

Πηγή: militaire.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com