30.10.20

Σεισμός στη Σάμο: Σε ετοιμότητα οι ΕΔ με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ - Εκδόθηκε Warning Navtex

 

Έτοιμες να συνδράμουν όπου χρειαστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράσμουν στις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον ισχυρό σεισμό βορειοδυτικά της Σάμου, βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία έχει εκδώσει warning navtex για τσουνάμι στο Αιγαίο, με βάση την περιοχή ευθύνης του Α/ΓΕΕΘΑ, που ταυτίζεται με την Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδας.

Τέλος, μονάδες Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με διασώστες και εκπαιδευμένους σκύλους βρίσκονται σε επιφυλακή.

Γιγαντιαία κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων με εντολή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και σε πλήρη συντονισμό με τα Επιτελεία του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, από την πρώτη στιγμή του σεισμού στην Σάμο υπήρξε γιγαντιαία κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έως τώρα δεν υπάρχουν τραυματισμοί Στρατιωτικού Προσωπικού και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες τις μονάδες σε Σάμο, Ικαρία και Χίο, ενώ οι διοικητές των σχηματισμών τους βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Περιφέρειες και τους Δήμους των πληγέντων περιοχών για παροχή άμεσης βοήθειας.

Όλα τα Μηχανήματα Μηχανικού στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης, ενώ σε ετοιμότητα 2 ωρών βρίσκονται κι ένα αρματαγωγό στη Σαλαμίνα και κι ένα αεροσκάφος C-130 στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας και 2 ελικόπτερα CH-47 στο Αεροδρόμιο Μεγάρων.

Την ίδια ώρα, παραμένει ένα αρματαγωγό στη Σάμο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη στέγασης πληγέντων κατοίκων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πραγματοποιήθηκαν άμεσα πτήσεις από ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος, ενώ σε ετοιμότητα 1 ώρας βρίσκονται και οι ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» του Στρατού Ξηράς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (Διασώστες, σκυλιά κλπ), αλλά και κλιμάκιο Πολιτικών Μηχανικών για συνδρομή εάν απαιτηθεί στο έργο της εκτίμησης της καταλληλόλητας κτιρίων.

Το δικό του μήνυμα μέσω twitter έστειλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι «έχει διαταχθεί τοπική επιφυλακή. Έχουν διατεθεί μηχανήματα στην Περιφέρεια. 
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα όπως πάντα στους πολίτες».
 

pentapostagma.gr/