18.10.20

Συνεχίζεται το ''θρίλερ'' με το Oruc Reis: Πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο!



Πάνω του τα "μάτια" του Πολεμικού Ναυτικού

Όσο πενρά η ώρα, συνεχίζεται το "θρίλερ" με το πόσο θα προσεγγίσει το τουρκικό ερευνητικό το Καστελόριζο. Να υπενθυμίσουμε, πως η NAVTEX που είχε εκδόσει η Τουρκία έκανε λόγο ακόμη και για 6,5 ν.μ.

Αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως το Oruc Reis πλέει στα 11,5 ναυτικά μίλια νότια του συμπλέγματος της Στρογγύλης.

Είναι η πρώτη φορά που έχει πλησιάσει τόσο πολύ κοντά στο Καστελόριζο.

Κινείται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών υδάτων της από 6 ναυτικά μίλια που είναι τώρα στα 12 ν.μ.

Πρόκειται, πλέον, όχι για αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά για άμεση αμφισβήτηση των ιδίων των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με χάρτη, το ερευνητικό το συνοδεύουν έξι πολεμικά πλοία. 

Δείτε τον χάρτη: 

Το τουρκικό ερευνητικό, με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, βρίσκεται για 7η συνεχόμενη ημέρα ανοιχτά του ελληνικού ακριτικού νησιού, κινείται μια ΒΑ και μια ΝΔ του Καστελόριζου.

Δείτε τη θέση του πλοίου:  

Η πορεία του πλοίου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρακολουθείται στενά από πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. 

pentapostagma.gr/