6.10.20

Δεν είναι εποχή να αποσύρουμε αεροσκάφη!!

 

Μας περισσεύουν αεροπλάνα, πλοία και τα αποσύρουμε; Ακόμα και το ηρωϊκό (;)
Α/Τ Βέλος που είναι αραχτό στη Θεσσαλονίκη από εδώ και ένα χρόνο, μαζί με το πλήρωμά του
θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί,  που λέει ο λόγος και αν όχι αυτό, το πλήρωμά του που
βαρέθηκε να κάνει το ξεναγό στο πλοίο που εγκατέλειψε τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και διέφυγε ο πλοίαρχός του στην Ιταλία, γιατί διαφώνησε με τη Χούντα!

Παρεπιμπτόντως: 
{Αν  όλοι όσοι διαφωνούσαν με το τότε καθεστώς έπαιρναν από ένα μαχητικό αεροσκάφος, ένα αντιτορπιλικό, ένα άρμα , ένα ελικόπτερο κ.λ.π.  τότε θα το είχαμε διαλύσει το κράτος, αλλά  βέβαια θα είχαμε- με τη λογική αυτή- αποκτήσει σμήνη και στόλους ηρωϊκών σκαφών και πλοίων (αν φυσικά δεχθούμε ότι θα υπήρχαν τόσοι διαφωνούντες)
Συνήθως όποιος διαφωνεί παραιτείται, δεν παίρνει το όχημα-σκάφος κ.λ.π. και φευγει.} 
ΑΛΕΞ

Διάβασα προ ολίγου στο Διαδίκτυο για την επίσκεψη Γαλλων τεχνικών και διπλή αυτοψία στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Να δουν, να πιστοποιήσουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν τις τεχνικές εγκαταστάσεις ενοψη της άφιξης των αεροσκαφών Rafale, αλλά και να εξετάσουν την την κατάσταση των παλαιοτέρων αεροσκαφών Mirage 2000, τα οποία ενδεχομένως και να πάρουν πίσω μειώνοντας την τιμή των Rafale.

 

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί εξ αιτίας των Rafale πρέπει να αποσυρθούν τα παλαιότερα Mirage 2000. Αν ο στόχος μας είναι μια Πολεμική Αεροπορία(ΠΑ) με 200 μαχητικά αεροσκάφη δεν περισσεύει κανένα αεροσκάφος από τα υπάρχοντα.

 

Αντιμετωπίζοντας τις πολυπληθείς Τουρκικές ΕΔ υπάρχουν ακόμα πολλές αποστολές εξαιρετικής σημασίας γι όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφώνΝέους και παλαιότερους.

 

 Η ΠΑ έχει εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό επιχειρησιακο έργο να επιτελέσει. Επιπλεον των καθαρά αεροπορικών αποστολών η υποστήριξη του Στόλου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ( στις τέσσερεις θάλασσες της πανάρχαιας ελληνικής ναυτικής παρουσίας) αλλά και των δυνάμεων του Στρατού που αμύνονται των συνόρων σε Αιγαίο και Εβρο απαιτεί κατά τη γνώμη μου, σημαντικό αριθμό διαθεσίμων αεροσκαφών, όχι αναγκαστικά τελευταίας γενιάς, τα οποία όμως θα λύσουν τοπικά προβλήματα υποστήριξης, θα σώσουν ζωές ναυτών και στρατιωτών και θα δώσουν τοπικές νίκες.

 

Θα πρέπει κάποτε να εγκαταλείψουμε το σύνδρομο της Ferrari και να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη «δουλειά» μας και με άλλα αεροπορικά (ή και ναυτικά) παλαιότερης τεχνολογίας μέσα.

 

Η εξαιρετική ποιότητα, ικανότητα και γνώση των Ελλήνων χειριστών θα κάνουν τη διαφορά και θα αποδείξουν την αξία τους σαν πολλαπλασιαστές ισχύος.

 

Κι αν κάποιοι ισχυριστούν ότι αποσύροντας τα Mirage θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος της ΠΑ ή η τιμή των Rafale, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε το αυτονόητο: Η αμυνα δεν έρχεται σε οικονομική συσκευασία.

 


‘Για μια Ελλαδα υπερήφανη και ισχυρή’

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ