13.10.20

Μήνυμα Βερολίνου σε Άγκυρα: «Σταματήστε τα παιχνίδια»



 Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο κ. Μάας σε δηλώσεις του την Τρίτη, προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Σημειώνεται ότι σε ένδειξη δυσαρέσκειας του Βερολίνου για τις κινήσεις της Τουρκίας, ο Χάικο Μάας ακύρωσε την επίσκεψή του στην Άγκυρα. 

Η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» για έρευνες σε έκταση η οποία φθάνει ακόμα και 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, δηλαδή σε περιοχή όπου η Ελλάδα διατηρεί κάθε δικαίωμα να επεκτείνει την κυριαρχία της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, αποτελεί κίνηση κατακόρυφης αύξησης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με προφανή στόχο την τεχνητή πρόκληση στρατιωτικής κρίσης. 

Το πρωί της Τρίτης, το «Ορούτς Ρέις» έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα επί της αρχής παραμένει υπέρ του διαλόγου, καθίσταται σαφές πως στην παρούσα φάση οι διερευνητικές επαφές είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθούν. Βασικός λόγος της τουρκικής επιστροφής στην τακτική των εντάσεων, είναι η άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί ότι οι διερευνητικές επαφές αποτελούν φόρουμ για συζήτηση οποιασδήποτε άλλης διαφοράς, από εκείνη της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και χωρικά ύδατα). 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «αυτό που κάνει το “Ορούτς Ρέις” δεν είναι επιθετική ενέργεια» και «φωτογράφισε» το Καστελλόριζο λέγοντας πως «δεν θα δεχθούμε να δοθεί μια τόσο μεγάλη περιοχή θαλάσσιας ευθύνης σε ένα τόσο μικρό νησί αν δεν ερωτηθούμε και εμείς».


Με πληροφορίες από Reuters

kathimerini.