30.10.20

Σεισμός : Πληροφορίες για μεγάλες ζημιές στη Σάμο!



Η ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στα ανοιχτά της Σάμου λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι έχει προκαλέσει υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.


Μεγάλο τμήμα του ναού στο Καρλόβασι κατέρρευσε, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταρρεύσει δύο ακατοίκητα κτήρια στο Βαθύ της Σάμου ενώ έπεσε και ο τρούλος εκκλησίας. Zημιές υπάρχουν σε αρκετά κτίρια, κυρίως παλιάς κατασκευής.

Από τον σεισμό υπάρχουν τουλάχιστον 8 τραυματίες, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, στην περιοχή του επικέντρου υπάρχει γνωστό ρήγμα. Μίλησε μάλιστα για το ενδεχόμενο να υπάρξει «μικρό τσουνάμι». Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναβάθμισε τον σεισμό αρχικά στα 6.9 Ρίχτερ και κατόπιν στα 7 Ρίχτερ.


Μάλιστα,  στις 14.15 η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Σάμου και των γύρω νησιών στο οποίο συμβούλευε να μείνουν μακριά από τις ακτές λόγω κινδύνου υψηλού κυματισμού. 


Στο νησί κατευθύνεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς όπως και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. 

Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου, σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό. Η ισχυρότατη δόνηση που είχε διάρκεια, έγινε αισθητή στη Θεσσαλία, την Αττική, όλα τα νησιά και την Κρήτη.


athensvoice.gr

Η ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στα ανοιχτά της Σάμου λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι έχει προκαλέσει υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες. Ο Εγκέλαδος χτύπησε 18 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου κι έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το μέγεθος του σεισμού υπολογίζεται στα 6,9 Ρίχτερ.

Στην Αναθεωρημένη Λύση, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,7 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 2 μόλις χιλιόμετρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Open έχει καταρρεύσει μία εκκλησία στο Καρλόβασι, ενώ στο Πυθαγόρειο υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης.

Ο Αλέξανδρος Λυμπέρης δήμαρχος Δυτικής Σάμου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία είπε ότι «υπάρχουν καταστροφές σε διάφορα κτήρια, έχει πέσει τοίχος σε ένα σχολείο. Ο κόσμος αντέδρασε με ψυχραιμία, παρότι ήταν πολύ μεγάλη η δόνηση. Δυστυχώς θα υπάρξουν και προβλήματα και ατυχήματα, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να μεταφέρω κάτι προς το παρόν. Φοβάμαι ότι θα έχουμε τραυματίες» είπε ο δήμαρχος μιλώντας στο Open TV.

Στη συνέχεια, ο κ. Λυμπέρης αναγκάστηκε να κλείσει εσπευσμένα την επικοινωνία, καθώς όπως είπε «βλέπω τώρα έναν τραυματισμένο άνθρωπο, έχει έρθει ασθενοφόρο να τον πάρει...».

Κλείνει το αεροδρόμιο της Σάμου

Κλειστό θα παραμείνει για τις επόμενες δύο ώρες το αεροδρόμιο της Σάμου για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα, το προσωπικό παραμένει σε συναγερμό, είναι σε ετοιμότητα είναι τα κλιμάκια του υπουργείου για να μεταβούν στο νησί.

Κατέρρευσαν κτίρια στη Σμύρνη

Οι ζημιές είναι μεγάλες και στην Τουρκία και ειδικά στη Σμύρνη, όπου υπάρχουν καταρρεύσεις κτηρίων. Το τουρκικό δίκτυο TRT μεταδίδει πλάνα από πολυκατοικίες που έχει καταρρεύσει και γίνεται προσπάθεια για να βρεθούν άνθρωποι στα ερείπια. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, υπάρχουν τουλάχιστον 6 πολυώροφα κτήρια που έχουν καταρρεύσει και τα σωστικά συνεργεία έχει ριχθεί ήδη στη μάχη με τα συντρίμμια για να βγάλουν τυχόν εγκλωβισμένους