25.10.20

Η “συνεκμετάλλευση” στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει; Τουρκικός στολίσκος αλιευτικών ανοιχτά της Σαμοθράκης

 

Στις 16 Ιουλίου το Militaire.gr ,έγραφε για την “εισβολή” τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο. 150 αλιευτικά είχαν συγκεντρωθεί στα Στενά και τουλάχιστον 50 απ΄ αυτά βγήκαν στο Αιγαίο. Τότε κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν περί “υπερβολών” ή για “διάθεση αντιπολειτευτικής κριτικής”! Πολύ σύντομα αποδείχτηκε ότι η “έξοδος των αλιευτικών” δεν ήταν τυχαία. Στις 21 Ιουλίου, ο τουρκικός στόλος βγήκε για πρώτη φορά στο Αιγαίο και η σοβαρότερη από το 1974 ελληνοτουρκική κρίση ξεκίνησε.

“Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου” δε σημαίνει μόνο πετρέλαια και φυσικό αέριο. Έχει να κάνει και με άλλα θέματα, πολύ σοβαρά. Η αλιεία είναι ένα απ΄ αυτά και ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας που έχει “ξεφουρνίσει” η Τουρκία αφορά κάθε οικονομική δραστηριότητα .Και την αλιεία,που για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική.

Σήμερα το πρωί στην πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή του Open με τη Φαίη Μαυραγάνη, ένας ψαράς από τη Σαμοθράκη αποκάλυψε τη φωτογραφία ενός στολίσκου τουρκικών αλιευτικών που βρίσκεται ανοιχτά του νησιού!

Ο κ.Θοδωρής Παρίσης περιέγραψε το μέγα θέμα της παράνομης αλιείας από πλευράς Τούρκων σε ύδατα ελληνικών συμφερόντων. Επισήμανε την επένδυση που έχει γίνει από την Τουρκία -προφανώς με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό και βοήθεια- για την αγορά μεγάλων, σύγχρονων και ακριβών αλιευτικών σκαφών από τους Τούρκους ψαράδες. Αυτόν τον υπερσύγχρονο στόλο αλιευτικών είχε επισκεφθεί ο ίδιος ο Ερντογάν ,λίγες ημέρες μετά από την έναρξη της κρίσης του Αυγούστου στο Αιγαίο. Δεν επέλεξε τυχαία να πάει και φωτογραφηθεί με τους ψαράδες του ο Ερντογάν.

Είναι επίσης γνωστό ότι κάποια απ΄ αυτά τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη δεν ψαρεύουν μόνο ψάρια. Κάποια απ΄ αυτά χρησιμοποιούνται από τη τουρκική ΜΙΤ για άλλες δουλειές.

Το πρόβλημα της τουρκικής “αλιευτικής εισβολής” δεν μας προέκυψε τώρα.Είναι θέμα πολλών χρόνων. Και αυτό όπως και όλα τ΄ άλλα, οι ελληνικές κυβερνήσεις το αντιμετώπισαν με το γνωστό τρόπο: το έβαλαν κάτω από το χαλί, που όμως πια δεν χωράει τίποτα άλλο…

militaire.gr/