1.10.20

Ένα αφιέρωμα για τα 60 Χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ΣΠΕΚ

 


Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), με δική του πρωτοβουλία, και με την ευγενή υποστήριξη του Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου, παρήγαγε το 15-λεπτο αυτό φιλμ για να τιμήσει τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (το 1960), το οποίο κράτος είναι από τότε πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και από το 2004 κανονικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Με το έργο αυτό, που φέρει τον τίτλο ‘Της Φιλοπατρίας και της Ποίησης’ και που κατηγοριοποιείται στις Δραστηριότητες του ΣΠΕΚ, ‘Προγράμματα’, γίνεται μια περιδιάβαση στην Ιστορία, στην Παράδοση και στον Πολιτισμό της Κύπρου, ο οποίος Πολιτισμός της εντάσσεται στον ευρύ Ελληνικό Πολιτισμό. Το φιλμ είναι ένα ψηφιδωτό με σκηνές από μνημεία της κλασικής, βυζαντινής και νεότερης περιόδου, από μουσειακούς/ αρχαιολογικούς χώρους, δίδονται ιστορικές αναφορές, παρουσιάζονται οι φυσικές ομορφιές της Μεγαλονήσου, ακούγονται άσματα και ποιήματα Ελλήνων και Κυπρίων ποιητών για το νησί και την ιστορία τους, αλλά και αποσπάσματα από σοφές ρήσεις για τις αρετές, που διατηρήθηκαν ανά τους αιώνες μέσα από την Παράδοση, την Παιδεία, τη Θρησκεία, πυλώνες που στήριζαν για χιλιετίες τον ακμαίο Ελληνικό πληθυσμό της Κύπρου.



Γι’ αυτό τον λόγο, ο ΣΠΕΚ φρονεί και ευελπιστεί ότι το 15-λεπτο αυτό έργο θα αποτελεί σημείο αναφοράς, που θα διαρκεί για πάντα, αρχής γενομένης της επετείου των 60-χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, απευθύνει ειλικρινείς ευχαριστίες προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για την όλη βοήθεια, και ειδικά στον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φ. Φωτίου, στον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο, στον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκο Κενεβέζο, στον Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρο Μιλτιάδη και επίσης στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας κ. Γιώργο Συλλούρη.





Πηγή: www.cultural-association.org