13.9.20

Ο Μητσοτάκης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα – Πως ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις


Τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία επανέλεβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, τονίζοντας ότι αυτός δεν είναι άλλος από την διπλωματία. Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα με τις διαρροές από κυβερνητικές πηγές, ήδη από την Σύνοδο της Κορσικής.
Αφού τόνισε ότι η αποτελεσματική διπλωματία είναι η άλλη όψη της ισχύος της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε ότι "είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και με την Τουρκία" και ότι "το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να δώσει τη λύση στο μοναδικό θέμα που έχουμε με την Τουρκία, αυτό της υφαλοκρηπίδας".
Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα θα έχει αυτοπεποίθηση στην άμυνα και στην οικονομία και αμέσως μετά προχώρησε στην εξαγγελία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο αποτέλεσε και μέρος των συζητήσεών του με τον Μακρόν στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στο Αζαξιό.

Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνει ως εξής:
1)Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Σε συνδυασμό με τα αναβαθμισμένα F-16V θα δημιουργηθεί ένας αεροπορικός στόλος που δεν θα μπορεί να αγνοήσει κανείς.
2) Αρχίζουν στο Πολεμικό Ναυτικό τις διαδικασίες για απόκτηση τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών ρόλων
3) Εμπλουτίζεται ουσιαστικά το οπλοστάσιο των Κλάδων, με αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς, τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και κατευθυνόμενα όπλα για την Πολεμική Αεροπορία.
4) Το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόληψη 15.000 ανδρών και γυναικών.
5) Ενεργοποιούμε την αμυντική βιομηχανία. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν εισέλθει Αμερικανοί επενδυτές, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής. Επίσης, ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ ώστε να αποτελέσει κέντρο επισκευής και συντήρησης αεροσκαφών, με κύριο ωφελούμενο την Πολεμική Αεροπορία.
6) Οι Ένοπλες Δυνάμεις επενδύουν στην προστασία της διακίνησης της πληροφορίας από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.
Η αναφορά του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση εκτός από την  άμυνα και στην οικονομία μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s  ανακοίνωσε, ότι μείωσε την αξιολόγηση του χρέους της Τουρκίας κατά μια βαθμίδα από Β1 σε Β2. Δήλωσε μάλιστα ότι διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την τουρκική οικονομία.
Οι Υπηρεσίες Επενδυτών της Moody's σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε αργά την Παρασκευή επικαλέστηκαν ως λόγους για την υποβάθμιση σε B2 από B1 μια πιθανή κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, θεσμικά προβλήματα και διάβρωση των δημοσιονομικών αποθεμάτων.
https://slpress.gr/