9.9.20

Φωτιά στα Καλύβια: «Κάηκαν σπίτια» λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού

Άρχισαν "τα όργανα" του Ερντογάν!
Juan

Στα πρώτα σπίτια της Αναβύσσου έχει φτάσει η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι στα Καλύβια, με τον δήμαρχο του Σαρωνικού να δηλώνει ότι καίγονται σπίτια, ενώ εκκενώνονται οικισμοί. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται οι οικισμοί «Άγιος Παντελεήμονας» και «Άρης Σαρωνίδας», οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνονται.

Ειδικότερα, σε ένταση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στα Καλύβια Αττικής, με την αναχαίτιση και την οριοθέτηση της πυρκαγιάς να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στην ευρύτερη περιοχή.
Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο Open ανέφερε ότι έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια. Κάτοικος της περιοχής ανέφερε στο CNN Greece ότι το σπίτι που κάηκε βρίσκεται προς την κατεύθυνση του Κορωπίου.
«Η φωτιά έχει ήδη κάψει κάποια σπίτια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Αλλού σβήνει αλλού αναζωπυρώνεται η φωτιά. Βγάζουμε κόσμο από τα σπίτια του. Δεν έχω εικόνα ακριβώς γιατί ο καπνός είναι πάρα πολύς. Ο αέρας είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορούμε να ζυγώσουμε», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν επιβεβαιώνει, προς το παρόν, ότι έχουν καεί σπίτια στον οικισμό.
Για την κατάσβεση επιχειρούν αυτή την ώρα, 117 πυροσβέστες με 35 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.
Από αέρος συνδράμουν πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα.
Συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.
Από την Πυροσβεστική προτάθηκε προληπτική εκκένωση κτηρίων που βρίσκονται κοντά στις φλόγες και όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, εκκενώθηκε ήδη ο οικισμός Φέριζα καθώς κι ένα οικοτροφείο που φιλοξενεί 30 παιδιά, λόγω των πυκνών καπνών.
Σημειώνεται, ότι τα παιδιά από το οικοτροφείο μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας είναι ισχυρός και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το μέτωπο είναι τεράστιο και φυσάνε πολύ δυνατοί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου και της Φωκαίας. Εκκενώθηκε η Φέριζα και θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις σε οικισμούς», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Ο κόσμος να βοηθήσει την κατάσταση και όπου ζητηθεί η απομάκρυνσή του, να υπακούσει και να μην αντιδρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται επικίνδυνη λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτό που ζητούν οι αρμόδιες Αρχές».
cnn.gr/