26.9.20

Τα Σκόπια ζητούν «Αυτοκέφαλη Εκκλησία» ως... «Μακεδονική»: Έστειλαν επιστολή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δύο φράσεις ταιριάζουν εδώ:
1) Τρώγοντας έρχεται η όρεξη και 2) Το σαλάμι τρώγεται φέτα-φέτα!
Juan


 Πήραν «θάρρος» μετά την «Συμφωνία των Πρεσπών» - Ζητούν διάσπαση από το Πατριαρχείο της Σερβίας

Στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πλέον βρίσκεται η απόφαση για το αν θα δώσει  Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων καθώς στον δρόμο προς την αυτοκεφαλία κινείται μεθοδικά η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» ώστε να λάβει ουσιαστικά την επίσημη αναγνώριση, μετά το επίσημο αίτημα του πρωθυπουργού της γείτονος.

Ουσιαστικά "στόχος" του Οικονομικού Πατριαρχείου είναι το Πατριαρχείο Σερβίας καθώς εκεί ανήκουν τα Σκόπια εκκλησιαστικά.

Η αυτονόμηση που ζητούν τα Σκόπια(μετά τα κέρδη τους από τη 'Συμφωνία των Πρεσπών') έρχεται μετά την επιστολή που έστειλε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων, Στίβο Πενταρόβσκι, με την οποία του ζητά να ασκήσει την «Έκκλητο προσφυγή» και να παραδώσει Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην σχισματική Εκκλησία της «Βόρειας Μακεδονίας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναφορά στην επιστολή του ο Πενταρόφσκι γίνεται από το Πρακτορείο της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων religija.mk, στο οποίο παραθέτει την φωτοτυπία του εγγράφου καθώς και σχόλια τα οποία αντιγράφουν όλη την πατριαρχική επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στην Ουκρανική «Αυτοκεφαλία».

Επίσης ο Πενταρόφσκι αναφέρεται στην εκκλησιαστική διαδικασία της «Εκκλήτου προσφυγής» και ζητά από τον Πατριάρχη να την… «ασκήσει». Αυτή η λανθασμένη εκκλησιολογικά αναφορά στην «έκκλητο προσφυγή», όπως αναφέρει το oukraniko.blogspot, υποδηλώνει ότι οι σχισματικοί επίσκοποι των Σκοπίων έχουν ήδη αποστείλει αιτήματα αποκαταστάσεως προς το Φανάρι.

Στην επιστολή του Πενταρόφσκι σημειώνει:

«Παναγιώτατε, η ιστορία μας δείχνει ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στον χρόνο και να τον χρησιμοποιούμε προς όφελος των ανθρώπων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες και ταυτόχρονα να είμαστε δυναμικοί στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Ως Πρόεδρος της χώρας μου, θα ήθελα να Σας ενημερώσω προσωπικά ότι, ως χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο προς όφελός μας και να αφήσουμε πίσω μας τις ιστορικές διαφορές.

Σας απευθύνω εκ μέρους πολλών συμπολιτών μου που αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και των οποίων η μόνη επιθυμία τους και ανάγκη είναι να συμφιλιωθούν με τους γείτονές τους και να προχωρήσουν προς ένα κοινό μέλλον, σε συνύπαρξη και πραγματική ελευθερία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να στείλω ένα αίτημα προς την Παναγιότητά Σας να αποδεχτείτε το κάλεσμα των ευσεβούς λαού μας και της Εκκλησίας μας για να ασκήσετε την « Έκκλητον προσφυγή», έτσι ώστε οι πολίτες μας, μέσω της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης, να έχουν τελικά την ευκαιρία να έχουν ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε όλον τον κόσμο», γράφει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Στον δρόμο προς την αυτοκεφαλία κινείται μεθοδικά η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» ώστε να λάβει ουσιαστικά την επίσημη αναγνώριση, μετά το επίσημο αίτημα του πρωθυπουργού της γείτονος.

Δύο εκκλησίες λειτουργούν αυτή τη στιγμή στα Σκόπια.

Από τη μια πλευρά η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» που έχει τις ρίζες της στην εποχή του Τίτο και δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη εκκλησία και από την άλλη η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», κανονικά αναγνωρισμένη από το Πατριαρχείο Σερβίας και άλλες εκκλησίες. 

Για να περάσει όμως τον «σκόπελο» της ονομασίας, λίγο πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η συγκεκριμένη εκκλησία ζήτησε τη μετονομασία της σε «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», με αίτημά της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο έφερε την υπογραφή Ζάεφ.

Όμως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι η στρατηγική άλλαξε και οι γείτονες προκρίνουν την αυτοκεφαλία μιας εκκλησίας που φέρει τον προσδιορισμό «μακεδονικός».

Κατά του μακεδονικού αυτοκεφάλου τάσσεται πάντως ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος μιλώντας στο Sputnik:

«Αφού δεν αναγνωρίζουμε τη γειτονική χώρα ως Βόρεια Μακεδονία, πως περιμένετε να αναγνωρίσουμε κάποιο μακεδονικό αυτοκέφαλο; Δεν υπάρχει καμία μακεδονική εκκλησία στα Σκόπια. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν πρέπει να τους χορηγήσει αυτοκεφαλία κατά την προσωπική μου άποψη».

Όπως όλα δείχνουν δεν είναι ο μόνος σε αυτή τη γραμμή, καθότι αρκετοί Έλληνες ιεράρχες που τάχθηκαν κατά της παραχώρησης του όρου «Μακεδονία» στη γείτονα -που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών- έχουν παρόμοια άποψη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κύκλοι της ελληνικής εκκλησίας, κοντά στην Ιερά Σύνοδο αναφέρουν ωστόσο, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα ακολουθήσει τη βούληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπως και στο ουκρανικό αυτοκέφαλο!

Πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εκκλησίας της Ελλάδας είχε προειδοποιήσει από το τέλος του 2019 ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα μπορέσει να φέρει αντιστάσεις στο θέμα ύπαρξης μιας ανεξάρτητης Μακεδονικής Εκκλησίας. Και αυτό επειδή οι Έλληνες ιεράρχες απώλεσαν το δικαίωμα του βέτο όταν αναγνώρισαν το δικαίωμα του Πατριάρχη να δίνει αυτοκεφαλία γενικά και όχι υπό προϋποθέσεις κανονικές.

«Θα βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο αναγνώρισης ανεξάρτητης Μακεδονικής Εκκλησίας στα Σκόπια», είχε αναφέρει από τότε ο αξιωματούχος.

https://www.pronews.gr/