5.9.20

Ανοίγει και νέο μέτωπο η Άγκυρα: Στρατιωτική φάλαγγα 40 αρμάτων μάχης παρατάσσεται στον Έβρο

Σε μια κίνηση που υποδηλώνει, σαφώς, κλιμάκωση φέρεται να προβαίνει η Άγκυρα σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα και αφορά στη μεταφορά της έντασης με την Ελλάδα στον Έβρο.

Πριν λίγο είχαμε, σύμφωνα με δημοσίευμα, τη μεταφορά τουρκικών αρμάτων μάχης απο την Νότιο Τουρκία στα ελληνικά σύνορα.

Πληροφορίες φέρουν την μετακίνηση από τις περιοχές Reyhanlı και Kumlu της επαρχίας Χατάι στα σύνορα με την Συρία, δεκάδων τουρκικών αρμάτων μάχης, τα οποία, αφού φορτώθηκαν σε αρματοφορείς, έφτασαν στην Αλεξανδρέττα, και από εκεί με πλοίο ξεκίνησαν για την Α.Θράκη και την Ανδριανούπολη.
Μια μεγάλη συνοδεία αρματοφορέων με περίπου 40 τουρκικά άρματα μάχης κινούνται από τα σύνορα της Συρίας προς την Αδριανούπολη σήμερα το απόγευμα, αναφέρει το άρθρο.
Μετά την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα η Τουρκία ξεκίνησε την αποστολή αρμάτων μάχης στα σύνορα με Ελλάδα.
Πληροφορίες φέρουν τα άρματα αυτά να ανήκουν, ενδεχομένως, σε τεθωρακισμένες μονάδες της Α.Θράκης.
Άλλωστε είχε επιβεβαιωθεί και παλαιότερα ότι τουρκικά άρματα μάχης από την περιοχή αυτή είχαν μεταφερθεί στην Συρία για να συνδράμουν στις μάχες με τους Κούρδους και τους Σύριους.
Το επόμενο στάδιο από τουρκικής πλευράς για ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση, θα ήταν μια αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Τούρκων με μονάδες τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητου πεζικού που ανήκουν στην 1η τουρκική στρατιά που έχει την ευθύνη για την περιοχή, σε μια καλοστημένη «παράσταση» επίδειξης πολεμικής ισχύος στην ελληνική πλευρά.
Στην περιοχή έχουμε την 12 και 16η Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού (16η Μ/Κ ΜΠ) με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το βόρειο τμήμα του Έβρου (από το τριεθνές έως το Διδυμότειχο περίπου).
Συγκροτείται από την Τακτική Διοίκηση/21ο Σύνταγμα Πεζικού (ΤΔ/21ο ΣΠ) με ΖΕ το «Τρίγωνο του Έβρου» (Ελληνο-βουλγαρική και Ελληνο-τουρκική μεθόριος, μέχρι τον ποταμό Άρδα), την 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (3η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) με ΖΕ το προγεφύρωμα της Αδριανούπολης, την 30η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ με ΖΕ την περιοχή νότια της Αδριανούπολης έως το Διδυμότειχο περίπου και την 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (21η ΤΘΤ).
Η δύναμη της 16ης Μ/Κ ΜΠ ανέρχεται (κατά προσέγγιση) σε εννέα Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού (Μ/Κ ΤΠΖ), πέντε Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) και πέντε Αυτοκινούμενες Μοίρες Πυροβολικού (Α/Κ ΜΠΒ), εκ των οποίων μια υπάγεται στη Διοίκηση Πυροβολικού (Δ/ΠΒ) της Μεραρχίας.
Την 50η ΤΑΞ ΠΖ με ΖΕ τον κεντρικό τμήμα του Έβρου, μεταξύ Ερυθροπόταμου και Ποτιστικού Ρέματος με δύναμη (κατά προσέγγιση) τέσσερα Μ/Κ ΤΠΖ, μια ΕΜΑ και μια Α/Κ ΜΠΒ. 
(Όλα τα στοιχεία είναι γνωστά με ειδικά άρθρα στον ελληνικό τύπο, όπως και για τους Τούρκους για τους οποίους γνωρίζουμε τι ακριβώς διαθέτουν).
Όπως και να έχει, πάντως, η Τουρκία φαίνεται να θέλει να κλιμακώσει την ένταση, αφού την ίδια στιγμή η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έστειλε ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος Boeing E-7T (13-002) σε πτήση βόρεια της Ρόδου (για τρίτη φορά σε τρεις ημέρες).
Το ερωτηματικό είναι γιατί ακριβώς έχουν επικεντρωθεί οι Τούρκοι επιτελείς με αυτήν την συγκεκριμένη περιοχή κοντά στη Ρόδο, και τι επιδιώκουν. Πιθανόν, είτε θέλουν να συλλέξουν πληροφορίες, είτε θέλουν να “θολώσουν τα νερά” για τις πραγματικές άνομες προθέσεις τους κάπου αλλού.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πάντως είναι εκεί και τους αναμένουν πανέτοιμες και κυρίως αποφασισμένες να προασπίσουν τα εθνικά δίκαια.

https://www.pentapostagma.gr/