13.8.20

Κοινή άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο (vids+pics)


Ελληνογαλλική ναυτική άσκηση διεξήχθη σήμερα στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ


Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στην άσκηση συμμετείχαν οι φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ»,  «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από  το γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη φρεγάτα FS «LA FAYETTE».
 Περαιτέρω δύο γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προανήγγειλε από χθες ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι «το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό».


Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή, που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Βολές κατά Ελλάδας και Γαλλίας εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, που θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

https://www.sigmalive.com/