19.8.20

Πανωλεθρία για την Τουρκία σε δύο μέτωπα: Νέο ηλεκτρονικό σύστημα ρίχνει τα UAV στη Λιβύη

Μεθοδικά και έξυπνα ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ταπεινώνει τους Τούρκους. Εδώ και λίγες ημέρες, σύμφωνα με Ρωσικά ΜΜΕ, αλλά και με πηγές μας από την Λιβύη, το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου ''Groza-S'' της Λευκορωσίας έκανε την εμφάνισή στα πεδία των μαχών.

Σκοπός του συστήματος είναι να ανιχνεύει και να εντοπίζει την κατεύθυνση των εχθρικών μη επανδρωμένων εναέριων οχήματα (UAV), να εντοπίζει τη θέση από την οποία ελέγχονται και να προβαίνει σε μπλοκάρισμα των συχνοτήτων του.
 
Το ηλεκτρονικό σύστημα έχει ήδη φέρει αποτελέσματα τις τελευταίες ώρες, με τα τουρκικά UAV να πέφτουν συνεχώς, δίνοντας ένα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα στον στρατό του Χαφτάρ. 
Είτε λοιπόν από ανικανότητα των Τούρκων χειριστών, είτε από προβληματική λειτουργία και κατασκευή, τα τουρκικά UAV δεν αποτελούν τον απόλυτο τρόμο που θέλει να μας παρουσιάσει η Τουρκία.
Η Ελλάδα, με μια παρτίδα ενός ικανού αριθμού drone και UAV διαφόρων τύπων, θα έκανε την διαφορά σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, καθώς έχουμε ήδη το πλεονέκτημα με την Ελληνική ΠΑ. 

Το σύστημα έχει τις εξής δυνατότητες:
  • Μπλοκάρισμα των κυμάτων που έρχονται στο drone από το σταθμό ελέγχου, δηλαδή τυφλώνουν τις κεραίες λήψης στο drone.
  • Μπλοκάρισμα των κυμάτων που πηγαίνουν από το drone στο σταθμό. 
  • Παρεμβολές στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης GPS, GLONASS, GALILEO, BeiDou που κατευθύνουν το drone σε ένα από τα στάδια του.
  • Τεχνολογία πλαστογράφησης, που σημαίνει αποστολή λανθασμένων δεδομένων στο drone, αναγκάζοντάς το να προσγειωθεί και να ελεγχθεί.
Η μονάδα λειτουργεί με τέσσερις χειριστές οι οποίοι εντοπίζουν τη συχνότητα επικοινωνίας σταθμού ελέγχου και αποστολής δεδομένων από το drone.
Κατόπιν εισέρχεται το στάδιο των παρεμβολών. 

 Απώλειες και στο Ιράκ 


Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε ένα τουρκικό ελικόπτερο στο ιρακινό Κουρδιστάν, ως αντίποινα για τον θάνατο ενός εκ των διοικητών του μαζί με δύο Ιρακινούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Ο δήμαρχος του Κάνι Μάσι, της κοινότητας όπου κατέπεσε το ελικόπτερο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, επιβεβαίωσε τη συντριβή ενός τουρκικού αεροσκάφους στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι δυνάμεις μας διεξήγαγαν μια επιχείρηση εναντίον ελικοπτέρων Sikorsky (...) και κατέρριψαν ένα από τα τουρκικά αεροσκάφη», σημειώνουν σε ένα δελτίο τύπου οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας, η ένοπλη πτέρυγα του PKK.
«Δέκα λεπτά μετά τη συντριβή του πρώτου ελικοπτέρου, ένα άλλο επλήγη και αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία», προστίθεται στο κείμενο.
Ο Σερμπέστ Ακράουι, ο δήμαρχος του Κάνι Μάσι, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον δεύτερο στόχο ούτε την έκταση των ζημιών, καθώς η πρόσβαση στην εμπόλεμη ζώνη είναι περιορισμένη.
«Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη στη μνήμη του μάρτυρα Ακίντ Καρζάν και δύο Ιρακινών αστυνομικών που σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή του τουρκικού στρατού κατοχής», διευκρινίζει το δελτίο τύπου.