11.8.20

Οι σύμβουλοι του Ερντογάν θέλουν πόλεμο: ''Έχουμε σε ετοιμότητα τους S-400''

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μετέχοντας σε μια νηοπομπή με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και ακόμη δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία, το Ataman και το Cengiz Han, που το συνοδεύουν.

Περίπου την ώρα που μπήκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έριξε καλώδια στη θάλασσα, έκανε δηλαδή την λεγόμενη διαδικασία «παρέασης» που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών. 
Πάντως η Αθήνα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά, καθώς ήδη η Άγκυρα δημιουργεί τετελεσμένα. Οι ΕΔ βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, με την ηγεσία να κατευθύνει μεθοδικά, με ψυχραιμία, υπομονή και αποφασιστικότητα τα ελληνικά πλοία που έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το τουρκικό ερευνητικό, τις τουρκικές φρεγάτες και τις κορβέτες.
Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο, περιμένοντας εντολές από την στρατιωτική και φυσικά την πολιτική ηγεσία, ώστε να θέσουν σε εφαρμογή επιπλέον στάδια των αποτρεπτικών σχεδίων τους, τα οποία δεν θα αρκεστούν μόνο σε εκκλήσεις μέσω ασυρμάτου.   
 
Εκτός από τις μονάδες επιφανείας επιχειρούν και πολλά ελληνικά υποβρύχια στην θαλάσσια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, τα οποία αποτελούν και τον μεγάλο φόβο των Τούρκων, μιας και είναι αδύνατον να εντοπιστούν.
Οι «αόρατοι κυνηγοί» είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βυθίσουν οποιοδήποτε εχθρικό σκάφος, όντας εξοπλισμένα με τορπίλες που δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης.
Την ίδια στιγμή πάντως, Τούρκοι στρατιωτικοί ε.α., πιέζουν ακόμα και για πόλεμο! Ο İsmail Hakkı Pekin αναφέρει χαρακτηριστικά: 
Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη τώρα. Η Τουρκία πρέπει να δείξει τη δύναμη. Δεν μπορεί να γίνει συμφωνία με την Ελλάδα. Η Τουρκία πρέπει να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο
Ταυτόχρονα έχουμε προκλητικές αναφορές και από το ''δεξί χέρι'' του Ερντογάν Μπουλούτ: 
 
"Το Αιγαίο είναι μια τουρκική θάλασσα, η Μεσόγειος είναι μια τουρκική θάλασσα. Είναι οι S-400 ενεργοί; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Έλληνες πρέπει να έρθετε και να τους δοκιμάσετε! Είμαστε εδώ.'' 
Βέβαια και είμαστε εδώ και θα ''βουλιάξουμε'' τα όνειρα των Τούρκων.