20.8.20

Ισραηλινό "μάτι" πάνω από το Oruc Reis



Η ισραηλινή εταιρεία «Image Satellite Intelligence» που παρέχει υπηρεσίες παρακολούθησης από τρεις στρατιωτικούς δορυφόρους (Knight, Runner και Sprinter) στους πελάτες της ανάρτησε στο Twitter  πριν από 15 ώρες δύο φωτογραφίες και ένα ενημερωτικό σχεδιάγραμμα από τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δείτε τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις της ισραηλινής εταιρείας:

Οι φωτογραφίες αυτές αναρτήθηκαν από ελληνικά ενημερωτικά sites χωρίς βέβαια να αναφέρεται η πηγή για λόγους ευνόητους που έχουν να κάνουν με τον παθολογικά άρρωστο ανταγωνισμό αλλά και την ακόμη παθολογικότερη επιπολαιότητα που χαρακτηρίζει την διαχείριση των εθνικών ζητημάτων από τα ΜΜΕ.
Είναι αυτονόητο πώς η δημοσίευση τέτοιου υλικού που καταδεικνύει πώς το τουρκικό σκάφος όντως πραγματοποιεί έρευνες εντός (υπεράνω για την ακρίβεια) ελληνικής υφαλοκρηπίδας , την ημέρα και την ώρα που υπέβαλε παραίτηση (γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο) ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έπρεπε να  συνοδεύεται από την αναφορά της επίσημης πηγής, πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται για συγκεκριμένη ιδιωτική (διεθνή) υπηρεσία παροχής κατασκοπευτικού υλικού με ότι αυτό συνεπάγεται.
Είναι σαφές πώς η συγκεκριμένη υπηρεσία ανάρτησε στο Διαδίκτυο αυτό το  υλικό προκειμένου να αναμιχθεί ανεπίσημα αλλά ουσιαστικά αν και εκ του μακρώθεν ,στην ενδοκυβερνητική κόντρα που άρχισε με την τηλεοπτική δήλωση του ναυάρχου ε.α. Αλέξανδρου Διακόπουλου ότι «το Oruc Reis διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ας μην κοροϊδευόμαστε». Η δήλωση αυτή ήρθε άμεσα σε αντίθεση με την κυβερνητική θέση πώς ο τουρκικό σκάφος δεν διεξάγει έρευνες αλλά εκτελεί πλόες  στην περιοχή για να «μαρκάρει» ΑΟΖ και για να κλιμακώνει ή να αποκλιμακώνει την ένταση σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς. Αποτέλεσμα, η αποπομπή του Συμβούλου από το Μαξίμου.
Είναι επίσης προφανές πώς η παραίτηση του Αλέξανδρου Διακόπουλου αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα που επικρατεί στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια ως προς την διαχείριση κρίσεων με την Τουρκία. Ο στενός πυρήνας διαχείρισης στο Μαξίμου διατηρεί άλλη άποψη για τις εξελίξεις από κύκλους της στρατιωτικής ηγεσίας, από έμπειρα στελέχη του ΥΠΕΞ αλλά από πολύ γνωστά πανεπιστημιακά στελέχη και αναλυτές που κατά καιρούς παρεμβαίνουν και δημοσιοποιούν τις θέσεις τους.
Η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί, κατόπιν σαφών πιέσεων από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, την άρον – άρον και άνευ όρων προσφυγή στο τραπέζι του διαλόγου αρκεί να μην πλέουν τουρκικά σκάφη στην επίμαχη περιοχή (συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό  CNN την Τετάρτη  19 Αυγούστου) , πράγμα εφικτό μεν αλλά μετά τη λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 23 Αυγούστου. Η άλλη πλευρά πιστεύει πώς η διαπραγμάτευση με την Τουρκία πρέπει να διεξαχθεί με όρους και κανόνες αλλά και με απόλυτα καθαρό σχεδιασμό και προσανατολισμό και πάντως να είναι ξεκάθαρο πώς η Ελλάδα «δεν σύρεται εκ των πραγμάτων σε μία διαπραγμάτευση».
Πάντως αναλύοντας τις δύο φωτογραφίες της ισραηλινής εταιρείας ISI προκύπτει πώς μία φρεγάτα τύπου «ΈΛΛΗ» (όπως η «Λήμνος») παρακολουθεί κατά πόδας το Oruc Reis ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκονται (τουλάχιστον) δύο φρεγάτες τύπου “Barbaros” του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει  κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πόσα ελληνικά και τουρκικά υποβρύχια επιχειρούν στην περιοχή.
Η ανάρτηση πάντως των ισραηλινών φωτογραφιών στα Social Media από την ίδια την εταιρεία και μάλιστα για χρήση δωρεάν από τον οποιοδήποτε του υλικού αυτού προκαλεί ένα αυτονόητο ερώτημα ως προς τι πραγματικά επιδιώκουν οι διάφοροι εταίροι, συνεταίροι και παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ως προς τις μύχιες σκέψεις συγκεκριμένων υπηρεσιών ασφαλείας και –πληροφοριών στην περιοχή.
Ιδιαίτερα όταν η ανάρτηση των φωτογραφιών και η ανάμιξη εξωγενώς με ένα πολιτικό ζήτημα στην Αθήνα (παραίτηση Διακόπουλου) συμπίπτει με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα στους Times του Λονδίνου πώς η Μοσάντ θεωρεί πως η Τουρκία είναι πιο επικίνδυνη (για τα ισραηλινά συμφέροντα) και από το Ιράν. Πρόκειται για μία πολύ σωστή προσέγγιση η  οποία καιρός είναι να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ΄όψιν από την Αθήνα από την στιγμή μάλιστα που έχει υιοθετηθεί στην πράξη από το Κάϊρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία. Εσχάτως δε και από την Γαλλία. 
https://www.zougla.gr/