15.8.20

Με αυτόν θέλουν να κάνουν διαπραγματεύσεις! - Ερντογάν: «Μην παρέμβετε στο Oruc Reis - Θα κάνουμε ότι χρειαστεί!»


Σε διάστημα σχεδόν δύο ωρών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε δύο ομιλίες στη Ριζούντα, εκτοξεύοντας απειλές κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης για το Oruc Reis και τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Σε ομιλία του στη Ριζούντα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ανυποχώρητος στις θέσεις του, στέλνοντας νέο μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις από μηδενικής βάσης. ( Κρίμα τα παχιά, τα λόγια τα μεγάλα και το καουμποϋλίκι  σας. Juan)

Μιλώντας σε δείπνο στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, AKP, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: “Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι τις 23 Αυγούστου και αν κάποιος παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία, θα κάνουμε ο,τι είναι απαραίτητο”. 
“Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο”, είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέροντας όλη την κατά δική τους έννοια "Γαλάζια Πατρίδα".    
Την ίδια ώρα, άρθρα στον διεθνή τύπο κριτικάρουν τον Τούρκο Πρόεδρο, παρόλα αυτά... στην Ελλάδα θεωρούν ότι με διαπραγματεύσεις με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας θα "κατευναστεί" η Άγκυρα. 
Την ίδια στιγμή και στα πλαίσια των πιέσεων από Γερμανία και ΗΠΑ για μια «συνεργάσιμη» Ελλάδα η οποία θα σπεύσει να διαπραγματευτεί για τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία που προσδιορίζεται σε επίπεδο συμβούλων και συγκεκριμένα θα αναμειχθούν η Ελένη Σουρανή από την ελληνική πλευρά και ο Ιμπραήμ Καλίν από την τουρκική.
Νωρίτερα, σήμερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι “δεν θα εκχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα θάλασσας της Γαλάζιας Πατρίδας“.
“Δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια στη δική μας “Γαλάζια Πατρίδα””, πρόσθεσε ο ίδιος, και προειδοποίησε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν απειλείται. Αναφέρθηκε επίσης σε παράνομο “ελληνικό θέατρο” στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Ελλάδα για… κακομαθημένη συμπεριφορά.
“Αυτό που καταλαβαίνει η Ελλάδα ως διπλωματία, είναι να επιβάλλει την κακομαθημένη της συμπεριφορά ως πολιτική της Ευρώπης”, έγραψε χαρακτηριστικά. Επίσης, εξαπέλυσε “πυρά” κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος -κατά τον Ομέρ Τσελίκ- επειδή έχει αποτύχει σε όλα τα πολιτικά ζητήματα που διαχειρίστηκε εμπλέκεται τώρα στην Αν. Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα.
Αυτή είναι μια μη διαπραγματεύσιμη αρχή και οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να την επισημάνουν γρήγορα στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, γράφει, στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα The Times του Λονδίνου.
Για περισσότερα από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει διαφυλάξει την ειρήνη στην Ευρώπη, όμως τώρα δύο χώρες μέλη του, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στα πρόθυρα της σύρραξης, όχι με έναν εξωτερικό εχθρό αλλά μεταξύ τους, επισημαίνει η εφημερίδα.
Ο άμεσος λόγος είναι ο ανταγωνισμός για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο ευρύτερος λόγος είναι η ασταθής συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας λέει το άρθρο της αγγλικής εφημερίδας, στην Αθήνα μιλάνε ακόμα για διαπραγματεύσεις από μηδενικής βάσης με την Τουρκία!
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο, "συνήθης ύποπτος", γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας αναφερόμενος στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης επεσήμανε την πάγια στάση του Βερολίνου: «Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα.»
Στη Γερμανία επικρατεί όμως η ανησυχία ότι τέτοιου είδους μέτρα θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συνεργασία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό(το "όπλο" του Ερντογάν).
Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη αλλά και επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μεσολαβεί εδώ και τέσσερις εβδομάδες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.
Μάλιστα σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ενημερώσει πριν την έναρξη της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, πως έχει δεχτεί πρόταση της καγκελαρίου για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στις 23 Αυγούστου.