2.8.20

Οι Έλληνες και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν παρακαλάνε – προειδοποιούν…



Η απόφαση της Τουρκίας να παγώσει τις σεισμικές έρευνες, για το Oruc Reis δηλ. ο πρώτος λόγος που οι Τούρκοι κάνανε πίσω ήταν γιατί δεν περιμένανε την αντίδραση της Ελλάδας και την εκπληκτική ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπερασπίστηκαν την Ελληνική Κυριαρχία. Είναι βέβαιο πως εάν διαπιστώνανε ότι θα μπορούσανε να προχωρήσουνε σε έρευνες ανενόχλητοι, θα το κάνανε, όπως βεβαίως δυστυχώς το πραγματοποιούν προκλητικά στην Κύπρο.

Η φράση «οι Έλληνες δεν αστειεύονται» την οποία φέρεται να είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης 22 Ιουλίου, φαίνεται να προβλημάτισε πάρα πολύ τον θρασύδειλο Τούρκο Πρόεδρο.

Ήταν το ίδιο βράδυ όταν ο Ελληνικός Στόλος αναπτυσσόταν σε καίριες θέσεις έτοιμος για εμπλοκή, με εντυπωσιακή ανάπτυξη παντού στο Αιγαίο και κυρίως στην κρίσιμη περιοχή ανατολικά και νότια της Ρόδου, το Πολεμικό Ναυτικό απάντησε άμεσα στην προαναγγελία των Τούρκων για έρευνες του σεισμογραφικού «ORUC REIS» μέσα σε περιοχή Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων 120 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Ταυτόχρονα τα μαχητικά στις Πολεμικές Μοίρες είχαν φορτωθεί με όπλα ενώ οι Μονάδες του Στρατού Ξηράς προετοιμάζονταν για κάθε ενδεχόμενο σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν ξεκάθαρες και μέσα σε τρεις ώρες μετατράπηκαν σε ετοιμότητα. Άμεση, ταχύτατη ανάπτυξη του Στόλου, κατάληψη κομβικών θέσεων και αναμονή για τις επόμενες κινήσεις των γειτόνων. Το μήνυμα που περνά στην Άγκυρα είναι ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες με κάθε τρόπο να εμποδίσουν έρευνα εντός θαλάσσιας περιοχής ελληνικής κυριαρχίας.


O πρωθυπουργός που ήδη γνώριζε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι όλα ήταν έτοιμα, πέρασε το μήνυμα στην Γερμανίδα Καγκελάριο για να τεθεί υπόψη του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος τότε κατάλαβε ότι ο τσαμπουκάς του, όχι μόνο δεν τρομοκράτησε τους Έλληνες αλλά αντίθετα ο ελληνικός στόλος και οι ΕΔ γενικότερα, είχαν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο που μπορούσαν να διαλύσουν τον τουρκικό «χαβαλέ», με το «ORUC REIS» ποτέ να μην βγαίνει από την κρυψώνα του, στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η Αθήνα θα λέγαμε ότι επανέλαβε την αντίδραση του 1987 με την στρατιωτική κινητοποίηση, αλλά και με τις διπλωματικές ενέργειες που ακολούθησαν έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ότι όντως «δεν αστειεύεται», η Ελλάδα επιτέλους ξεκαθάριζε ότι η εμπλοκή ήταν μονόδρομος αν οι γείτονες επιμείνουν στα προκλητικά τους σχέδια.

Η Ελλάδα θα λέγαμε είχε ήδη κερδίσει την πρώτη μάχη εκπέμποντας άμεσα το μήνυμα της αποφασιστικής αντίδρασης και εξαναγκάζοντας αφενός τους γείτονες να υποχωρήσουν, και αφετέρου τις μεγάλες δυνάμεις να μας λάβουν σοβαρά υπόψη, γνωρίζοντας καλά ότι αν δεν συμμορφώσουν τον κακομαθημένο «φίλο» τους, πλέον τον λόγο θα τον έχουν τα όπλα, που φυσικά γνωρίζουν καλά ότι οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για την παγκόσμια ασφάλεια και τα εδραιωμένα συμφέροντα τους στην Α. Μεσόγειο.

Θεωρούμε ότι πολύ ορθά η Ελληνική Κυβέρνηση, έθεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πολεμική ετοιμότητα και παράταξε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έναντι του Τουρκικού. Δεν συμφωνούμε καθόλου με αυτούς που ισχυρίζονται πως μας έσωσε η Μέρκελ που τηλεφώνησε στον αλαζόνα Ερτογάν, ή η κάθοδος του Αμερικανικού Ναυτικού στην Μεσόγειο και διάφορα άλλα, διότι όλες αυτές τις αντιδράσεις τις προκάλεσε η ελληνική στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, και διότι μετά το 1987 για πρώτη φορά δεν παρακαλέσαμε αλλά προειδοποιήσαμε …

Και επειδή σαν Έλληνες σχεδόν ποτέ δεν λέμε το Μπράβο και τρεφόμαστε από την κριτική και ενίοτε την κακοπροαίρετη, νοιώθουμε την ανάγκη για την αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων να δώσουμε ένα μεγάλο μπράβο στον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κων/νο Φλώρο και μέσω αυτού σε όλες τις Ένδοξες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

https://www.enoplos.gr/