11.8.20

Οι Τούρκοι έσπασαν την «σιγή ασυρμάτου» και προκαλούν τον ελληνικό στόλο: «Να αποχωρήσετε είστε στην τουρκική ΑΟΖ»

Από τις πρώτες ώρες που τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το ωκεανογραφικό Oruc Reis εισήλθαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι ελληνικές φρεγάτες και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και καλούν συνεχώς τους Τούρκους να αποχωρήσουν, καθώς βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όμως οι Τούρκοι δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια σηκώνοντας το γάντι και καλούν τα ελληνικά πολεμικά να αποχωρήσουν!
Το μήνυμα που εκπέμπουν ανά 10-15 λεπτά τα ελληνικά πλοία και οι Τούρκοι έμενε αναπάντητο για ώρες, ωστόσο, από χθες το βράδυ, απαντούν προκλητικά στην ελληνική πλευρά σπάζοντας την σιγή ασυρμάτου και μάλιστα δια μέσω των πολεμικών σκαφών. 
Οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών που συνοδεύουν το Oruc Reis στις κλήσεις από τον ελληνικό ασύρματο για έξοδο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, απαντούν προκλητικά και υποστηρίζουν ότι «εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ, δεν είστε εσείς στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πρέπει εσείς να αποχωρήσετε».
Την παραπάνω πληροφορία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, με το ρεπορτάζ να συμπληρώνει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία, αλλά και με μέγιστη ετοιμότητα τις τουρκικές κινήσεις.
Οι παράνομες αιτιάσεις των Τούρκων κυβερνητών κυμαίνονται στο ίδιο μήκος με τις τοποθετήσεις του κορυφαίου Τούρκου διπλωμάτη, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος νωρίτερα δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα. 
Προφανώς τα τουρκικά πολεμικά εκτελούν τις οδηγίες του Χ.Ακάρ ο οποίος τόνισε, "τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο, και στη Γαλάζια Πατρίδα, είναι σημαντικά και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Έχουμε την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα".
​Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι χωρίς την Τουρκία "κανένα σχέδιο δεν έχει τύχη στην Ανατολική Μεσόγειο" και πρόσθεσε ότι "κανένα τετελεσμένο γεγονός στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπεται", όπως αναφέρει η YeniSafak.
​Σχετικά με το Ορούτς Ρέις ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι "το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Ορούτς Ρέις κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων , συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο".
Η Τουρκία θεωρεί ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης ακριβώς δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών, αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.
https://www.pronews.gr/