16.8.20

Ο Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Νο. 55


Aγαπητοί μου φίλοι σας χαιρετώ,

 Περάσαμε δύσκολες στιγμές τις τελευταίες ημέρες με την επιθετικότητα της Τουρκίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Τούρκοι ήταν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα επεισόδιο «θερμό η ψυχρό» δεν έχει σημασία , το οποίο θα χρησιμοποιούσαν ως αφορμή ενός πολέμου, για να αναγκάσουν την Ελλάδα σε συμβιβασμό, άνευ όρων! 
Ο Πρωθυπουργός όμως πιστεύω ότι χειρίστηκε το θέμα πολύ σωστά, έστω και εάν κατηγορήθηκε από πολλούς ότι δεν αντέδρασε με πυγμή. Έχω ακούσει πολλά σχόλια από φίλους και γνωστούς ως προς το γιατί δεν βοηθούν οι Αμερικανοί την Ελλάδα και αφήνουν την Τουρκία να κάνει ότι θέλει στην ΑΟΖ μας και στην Ανατολική Μεσόγειο κλπ. κλπ….
Το έχω πεί πολλές φορές ότι, οι Αμερικάνοι θα αφήσουν την Ευρώπη στην ηγεμονία της Γερμανίας και στο έλεος της Ρωσίας /Τουρκίας…..και θα βοηθήσουν μόνο όταν η Γερμανία και οι υποστηρικτές της (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία), ανταποκριθούν στις χρηματικές υποχρεώσεις των που απαιτεί η Αμερική αλλά και το ΝΑΤΟ…. 
 Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η Αμερική μας έχει υποστηρίξει και βοηθήσει σε πολλούς τομείς μέχρι τώρα, άλλα φανερά άλλα όχι τόσο, όπως προχώρησαν σε αναβάθμιση των F-16 σε κατηγορία Viper, πραγματοποιήθηκε συμφέρουσα πρόταση αγοράς των F-35,(μπήκαμε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης), συμφωνία παραχώρησης δωρεάν, 1200 επιχειρησιακά ενεργά τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού και ταχύπλοων σκαφών για το Ναυτικό μας, αναβάθμιση εγκαταστάσεων, και πολλών οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών κ.α.. 

Στην απέναντι πλευρά έχει γονατίσει την οικονομία τους, σταμάτησε την αγορά των F-35 και παρακρατεί τη σχετική προκαταβολή, τηρεί ανεπίσημα εμπάργκο εμπορικό και αμυντικό, ενίσχυσε σε 4 χρόνια τους Κούρδους με "καλά εξοπλιστικά", έμεσα σταμάτησε την παραγωγή των F-16, προχώρησε σε αμυντική ενίσχυση και άρση του αμυντικού εμπάργκο στην Κύπρο, μας στηρίζει πολιτικά και διπλωματικά, ενισχύει την συμπαραγωγή όπλων στην Ελλάδα, ενισχύεται πολιτικά εντός ΗΠΑ η ομογένεια... .και... και... ....! Φαντάζεστε να γινόντουσαν όλα ανάποδα; Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε την μιζέρια και την κλάψα και να βγούμε μπροστά. 
Σε όλα αυτά βέβαια να είστε σίγουροι, συμβάλλει τα μέγιστα και η εθνική μας ομογένεια!!!! Η σχέση της Αμερικής με την Τουρκία , δύο παλιών συμμάχων του ΝΑΤΟ, δυσχεραίνεται συνεχώς καθώς η κοινή γνώμη των ΗΠΑ μεταβάλλεται αρνητικά με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις αγοραπωλησίες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.
 Η Τουρκία ρίσκαρε με την αγορά των S-400 παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο. Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσει. Το Αμερικανικό Κογκρέσο με διάφορους Βουλευτές και Γερουσιαστές που μίλησαν δημόσια, όπως ο Κρίς ΒανΧόλεν και ο Μπόμπ Μενέντεζ, ζήτησε πολλές φορές με πολύ αυστηρό τόνο η Τουρκία να σταματήσει να παραβιάζει την Ελληνική ΑΟΖ! 
 Το ίδιο έχουν κάνει και μερικά κράτη της Ε.Ε. με τον Μακρόν να υπογράφει συμφωνίες με την Κύπρο για ναυτικές και αεροπορικές βάσεις προς προστασία του νησιού. Τέσσερα βασικά μέλη του Κογκρέσου, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, έχουν παγώσει όλες τις μεγάλες πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία για σχεδόν δύο χρόνια σε μια κίνηση για να πιέσουν την Άγκυρα να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα άμυνας S-400, σύμφωνα με το Defense News. Οι δύο άλλοι νομοθέτες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ελίτ Ένγκελ, D, N.Y., και το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Γερουσιαστής Bob Menendez, D, N.J., είναι επίσης υπέρ της αναστολής, σύμφωνα με πολλές πηγές του Capitol Hill. Οι διεθνείς Τράπεζες, με οδηγίες από την Αμερική, αργά αλλά συστηματικά στραγγαλίζουν την Τουρκική οικονομία, και έχουν φέρει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να φυτοζωούν η ακόμα και να πεινούν! 

 Σύμφωνα με το Foreign Policy FP, το γεγονός ότι από την οικονομική κρίση του 2008, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά προκειμένου να οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη τις ΗΠΑ, είχε ως αποτέλεσμα να «δημιουργήσει» ένα φθηνό κόστος δανεισμού σε δολάριο, τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για όσους αναζητούν πίστωση. Το αποτέλεσμα ήταν οι τουρκικές τράπεζες να λάβουν πολλά φθηνά δάνεια σε δολάρια. 
 Τι τα έκαναν; Πρώτον, δάνεισαν τα δολάρια σε τουρκικές εταιρείες, σε βιομηχανίες όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές και τα ακίνητα, οι οποίες προτιμούσαν δάνεια σε δολάρια και όχι σε τουρκική λίρα λόγω των φθηνών επιτοκίων. Τα έσοδά τους τιμολογούνται σε τουρκική λίρα, αλλά η αποπληρωμή του δανείου ήταν σε δολάρια. Με την κατάρρευση του Τουρισμού, και της Τουρκικής Λίρας στις 8.7 Λίρες στο Δολάριο και με έναν πληθωρισμό στα 13%, ο Ερντογάν θα χρειασθεί σε δολάρια, τουλάχιστον 3 φορές το ποσό που δανείστηκε πριν 2 χρόνια….ποσό που δεν μπορεί να βρεί πουθενά, αλλά ούτε και να δανεισθεί από την στιγμή που οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την Χώρα του. 
 Να γιατί θέλει ένα μεγάλο μερίδιο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και θέλει την Ελλάδα να διαπραγματευθεί.…. 
 Τώρα , θα διαπραγματευθεί η Ελλάδα??... Η απάντηση είναι ..ναι!... Παρ’όλο που δεν μου αρέσει, η Ελλάδα πλέον θα διαπραγματευθεί έχοντας εξασφαλίσει τις πλάτες της Γαλλίας, επομένως και την έμμεση τουλάχιστον υποστήριξη της ΕΕ. Επίσης, σύντομα φτάνει στην Ελλάδα ένα αμερικανικό ελικοπτεροφόρο, μια μέτρια μεν, αλλά καθόλου τυχαία ενέργεια του Πενταγώνου. 

Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ότι η Γαλλία θα πολεμήσει με την Τουρκία για χάρη της Ελλάδας. ¨Όμως, η στήριξή της ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Μια μέρα μετά το διάγγελμα του Μητσοτάκη, καθώς και τη δήλωση υποστήριξης του Μακρόν προς την Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε το άνοιγμα που χρειαζόταν για να ξελασπωθεί…. «Δεν τρέφουμε φιλοδοξίες στα δικαιώματα κανενός», είπε… «Ο τρόπος για να λύσουμε τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι με διάλογο και συνομιλίες. 
 Αν επικρατήσει η κοινή λογική μπορούμε να βρούμε μια φόρμουλα που να κερδίσουμε και οι δυο μας, win-win, που να προστατεύει τα δικαιώματά και των δύο πλευρών». Βέβαια τι σημαίνει αυτό το win-win, είναι μια μεγάλη κουβέντα….. Βέβαια είχε προηγηθεί το tweet του Μακρόν, με το οποίο καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις «μονομερείς αποφάσεις της σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας… ώστε να γίνει ένας ήρεμος και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». 
Στην ουσία, ο Μακρόν επαναλαμβάνει την δήλωση του Μητσοτάκη. Αποσύρετε τα πλοία σας για να αρχίσουμε τον διάλογο. Ασφαλώς ο Μακρόν δεν κινείται μόνο από φιλελληνικά αισθήματα. 
Τα συμφέροντα της χώρας του απλώς συμπίπτουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας στην περίπτωση αυτή. Η Γαλλία, η ισχυρότερη με μεγάλη διαφορά στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, δεν μπορεί να επιτρέψει στην προκλητικά φιλόδοξη Τουρκία να εκβιάζει τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και να ανατρέψει ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. 
΄Εχει και η ίδια σημαντικά συμφέροντα από αιώνες στην περιοχή, από τη Λιβύη μέχρι τον Λίβανο. Οι σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία είναι τεταμένες για αρκετά χρόνια. Δοκιμάστηκαν σκληρά όμως όταν πρόσφατα τουρκικό πολεμικό εμβόλισε γαλλική φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης. 
Τότε ο Μακρόν μίλησε για «εγκληματική ευθύνη» της Τουρκίας. Αυτή την φορά στέλνει αρκετά ισχυρές δυνάμεις, προφανώς αποφασισμένος να μην επιτρέψει να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Η παρέμβαση λοιπόν της Γαλλίας, καθώς και η εμφανής υποστήριξη του Ισραήλ προς την Ελλάδα, αλλά επίσης και η άφιξη σύντομα αμερικανικού ελικοπτεροφόρου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εξουδετέρωση, τουλάχιστον προς το παρόν της επιδίωξης μιας στρατιωτικής λύσης, εκ μέρους της Τουρκίας, και την έναρξη συνομιλιών, που ήταν ανέκαθεν η θέση της ΄Αγκυρας. 

Υπό την προϋπόθεση, όπως δήλωσε στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι αυτές δεν θα γίνουν με το όπλο στον κρόταφο της Ελλάδας. Πολλοί τον κατηγορούν για τον τρόπο που αντιμετώπισε την προκλητικότητα της Τουρκία και άφησε τον Τουρκικό στόλο να αλωνίζει την Ελληνική ΑΟΖ. Εγώ πιστεύω ότι ένας πόλεμος αυτήν την στιγμή θα ήταν καταστρεπτικός για την Ελλάδα για πολλά χρόνια και δεν θα κερδίζαμε τίποτε το ουσιαστικό. 
Η Γερμανία και γενικά η Ευρώπη ήταν και είναι εναντίον μας. Οι Αμερική εκτός της φιλίας του Τράμπ με τον Ερντογάν, περνάει μια δύσκολη προεκλογική περίοδο και δεν μπορεί να ασχοληθεί με την Ελλάδα η την Τουρκία, άρα οι επιλογές ήταν περιορισμένες. Κερδίσαμε στο διπλωματικό παιχνίδι….και συμφωνώ απόλυτα με τον ΥΠΕΞ Δένδια, ότι «πάμε στην Χάγη μόνο εάν η Τουρκία αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης», οπότε εάν η Τουρκία θέλει διάλογο πρέπει να το δεχθεί και να το υπογράψει, και χάνει ότι προσπαθούσε να πάρει με τα όπλα!!!...

Η αντιπολίτευση ήταν γελοία στην συμπεριφορά της και μερικοί πολιτικοί, από διάφορες παρατάξεις που έχουν καταστρέψει την Ελλάδα, έχουν εκφρασθεί με χυδαίο και απαράδεκτο τρόπο αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Χώρα…και να διαφημίζουν ότι υπάρχει Τουρκική Πέμπτη φάλαγγα μέσα στο Ελληνικό σύστημα εξουσίας κλπ. Φίλοι μου, στα σπίτι μας τα σκουπίδια τα πετάμε κάθε μέρα….
Στην Χώρα μας, αυτήν την ευκαιρία την έχουμε κάθε 4 χρόνια…πετάξτε επιτέλους αυτά τα σκουπίδια που έχουν λεηλατήσει την Χώρα μας…. Γιατί ψηφίζετε τους ίδιους 40 χρόνια τώρα, από την μια παράταξη η από την άλλη?.... Γιατί ψηφίζετε πολιτικούς που πολεμούν Πατριώτες ομογενείς που προσπαθούν να βοηθήσουν??.... Γιατί ψηφίζετε πολιτικούς που κακομεταχειρίζονται τα οικονομικά της Χώρας?...αυτούς που κρατούν πορίσματα, η λίστες φοροφυγάδων στα συρτάρια τους για 4 χρόνια??.., γιατί ψηφίζετε τους ψεύτες με το ότι λεφτά υπάρχουν??... 
Γιατί αυτούς που υπογράφουν μνημόνια για 90 χρόνια, γιατί αυτούς που πούλησαν την Μακεδονία μας, και αυτούς που ακόμα το υποστηρίζουν, γιατί αυτούς που παίρνουν μίζες από τραμπούκους, μαφιόζους…. ..γιατί αυτούς που πάνε σε εκδηλώσεις και βγαίνουν φωτογραφίες με τραμπούκους μαφιόζους, ανθρώπους της νύχτας που δήθεν κάνουν «δωρεές», φυσικά με κλεμμένα Χρήματα και να δημιουργούν προφίλ «ευεργέτου» για να συνεχίσουν την δράση τους ανενόχλητοι??...(συνηθισμένες τακτικές της Μαφίας της Νέας Υόρκης, τα είδα προσωπικά την εποχή του ‘60, ’70 και ΄80! ) ……. 

 Αγαπητοί μου φίλοι, εγώ προτιμώ την Ελλάδα της Δημοκρατίας , των Επιστημόνων, των Σοφών ποιητών, των Λακώνων, των Μακεδόνων του Αλεξάνδρου, του Φιλίππου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και όλων των άλλων Μεγάλων Ελλήνων….δεν είναι αργά… μπορούμε να το κάνουμε.

 Έχετε τα μάτια σας ανοικτά στις επόμενες εκλογές!!!.. .Έρχονται σύντομα!!! Αυτές είναι οι τελευταίες σκέψεις μου φίλοι μου και έχετε όλο το δικαίωμα να διαφωνείτε και να μου το πείτε!

 Με αγάπη και εκτίμηση, Στέλιος Κυριμλής, ------------------------------------------                                                                                                                                                                Αυτές είναι οι τελευταίες σκέψεις μου φίλοι μου και έχετε όλο το δικαίωμα να διαφωνείτε και να μου το πείτε!
Με αγάπη και εκτίμηση,
Στέλιος Κυριμλής,   


Steve A. Kirimlis, VP
Courtesy Title & Escrow Corp.
Reges Law Firm, P.C. General Counsel
Maryland Office:                            Virginia Office:
10411 Motor City Drive, Suite 301           8133 Leesburg Pike, Suite 380
Bethesda, MD 20817                                 Tysons Corner, Vienna, VA  22182

Bus: 240-395-1391
Fax: 240-395-1393
Licensed in MD/DC/VA/PA