5.8.20

Σκηνές «Αποκάλυψης» στην Βηρυτό από τρομακτική έκρηξη ισχύος πυρηνικού όπλου 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας (upd 7)

Δεκάδες νεκροί, ίσως φτάσουν και ξεπεράσουν τους εκατό και χιλιάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της τρομακτικής έκρηξης που κατεδάφισε σε δέκατα δευτερολέπτου μια ολόκληρη περιοχή, εν είδει πυρηνικού όπλου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Βυρηττό.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της χώρας οι νεκροί είναι τουλάχιστον 78, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 4.000.
Γύρω από το λιμάνι της Βηρυτού η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική.
Μερικές ισχυρές εκρήξεις δείχνουν να προηγούνται την κύριας έκρηξης, δεξιά ενός πολυόροφου κτιρίου στο λιμάνι. Και όταν η έκρηξη μεταφέρεται εκεί, το αποτέλεσμα είναι ανάλογο με αυτής πυρηνικού όπλου, με το ωστικό κύμα να καταγράφεται από μια κάμερα χιλιόμετρα μακριά, να «καταπίνει» μια ολόκληρη περιοχή. Κτίρια και ανθρώπους.
Κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι η αποθήκη περιείχε πάνω από 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας που είχαν κατασχεθεί από πλοίο πέρσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κύρια έκρηξη ακούστηκε μέχρι την Κύπρο!
Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου ξεκαθάρισε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας από πλοίο που είχε κατασχεθεί! «Τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου - Τεράστιο το κύμα συμπαράστασης από όλον τον κόσμο
Να σημειώσουμε ότι η νιτρική αμμωνία είναι το βασικό όπλο των τρομοκρατών στα αμάξια βόμβες.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη» αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού θα λογοδοτήσουν.
«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.


Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασσάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πένθος, ενώ το δραματικό περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης και λίγο πριν από την ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005.



Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν το σκηνικό του απόλυτου πανικού: άνθρωποι καλυμμένοι με αίμα, κατεστραμμένα κτήρια, γυαλιά παντού. Οι τραυματίες εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να δείχνουν εικόνες από ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια. ​



«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυόροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Η πρώτη έκρηξη ταρακούνησε το λιμάνι της Βηρυτού, λίγο μετά τις 18:00, τοπική ώρα. 
Τα διεθνή ΜΜΕ αποδίδουν την έκρηξη στο γεγονός ότι στην περιοχή του λιμανιού υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών.
 

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρβάν Αμπούντ, χαρακτήρισε την ισχυρή έκρηξη που έπληξε το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου «εθνική καταστροφή» και τη συνέκρινε με την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η Χεζμπολάχ και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στις δύο φονικές εκρήξεις στη Βυρητό, στον Λίβανο.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αρνήθηκαν την ευθύνη για τις δύο τεράστιες εκρήξεις στη Βηρυτό που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα την Τρίτη και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλα άτομα.
Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε επίσης ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης.
Όπως αναφέρει το παραπάνω τουίτ δεν υπάρχει άλλος χώρος στα νοσοκομεία της Βηρυτού για νέους τραυματίες. 
Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP. Οι καπνοί έγιναν ορατοί από μεγάλη απόσταση, ενώ ταρακουνήθηκε ολόκληρη η πόλη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί τραυματίες και έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες ζημιές στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο εκρήξεις με διαφορά 15 λεπτών.
Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει.
Τζάμια έσπασαν και έπεσαν ψευδοροφές σε πολλά κτίρια σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ τα αυτοκίνητα από το ωστικό κύμα εκτινάσσονται χιλιόμετρα μακριά. Μια πηγή ασφαλείας είπε στο τοπικό κανάλι LBC ότι η έκρηξη οφείλεται σε πυρκαγιά σε αποθήκη που περιείχε πυροτεχνήματα(επίσημα;) ή κατ' άλλους αποθήκες πυρομαχικών χωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα.
Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός τραυματιών και εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν εικόνες από ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια. Κάποιοι ήταν καλυμμένοι με αίμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από τις εκρήξεις προκλήθηκε εκτεταμένες ζημιές. Μέχρι στιγμής δεν αποσαφηνιστεί η αιτία των εκρήξεων.
Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η πρώτη έκρηξη ταρακούνησε το λιμάνι της Βηρυτού, λίγο μετά τις 18:00, τοπική ώρα. Όπως φαίνεται και στα βίντεο, στα οποία απαθαντίζεται το τρομακτικό σκηνικό, ο καπνός που βγαίνει από τα κτήρια είναι τεράστιος και πολύ πυκνός.
Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η πρώτη έκρηξη ταρακούνησε το λιμάνι της Βηρυτού, λίγο μετά τις 18:00, τοπική ώρα. Όπως φαίνεται και στα βίντεο, στα οποία απαθαντίζεται το τρομακτικό σκηνικό, ο καπνός που βγαίνει από τα κτήρια είναι τεράστιος και πολύ πυκνός.
Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πρώτη, προκαλώντας καταστροφές στα κτήρια της περιοχής.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πλήθος από βίντεο, στα οποία αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής. Ανταποκρίτρια του γαλλικού μέσου ενημέρωσης France24, είπε ότι η πρώτη έκρηξη πιθανόν να προκλήθηκε από εκτόξευση πυραύλου. Όπως ανέφερε, δε, είδε γείτονές της καλυμμένους με αίμα και γυαλιά.
Ανησυχία και στην Κύπρο 
Σε ολόκληρη τη Κύπρο ακούστηκε η μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε, το απόγευμα της Τρίτης, στο λιμάνι της Βηρυτού.
Πολλοί πολίτες τηλεφωνούσαν στα ΜΜΕ και στην Αστυνομία για να μάθουν από που προερχόταν ο εκκωφαντικός ήχος και το ωστικό κύμα που έγινε αισθητό στη μεγαλόνησο.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως υπάρχουν πολλές αναφορές για την έκρηξη αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά για συμβάν στη Κύπρο.
Κατά την αστυνομία ο ήχος προερχόταν από το λιμάνι της Βηρυτού. Πέρυσι το καλοκαίρι είχε πέσει στη Κύπρο ρωσικός πύραυλος S-200 που είχε εκτοξευθεί από τη Συρία και στόχευε αεροσκάφη του Ισραήλ.
pronews