5.7.20

Dubai Police: Συλλαμβάνει hackers που επιτέθηκαν σε Ελληνικές εταιρείες!









Ο Raymond Igbalode Abbas, γνωστός ως “Hushpuppi“ και ο Olalekan Jacob Ponle, γνωστός ως “Woodberry” μαζί με δέκα Αφρικανούς hackers συνελήφθησαν πρόσφατα από την αστυνομία του Ντουμπάι (Dubai Police) για κατά συρροή hacking επιθέσεις σε εγχώριους αλλά και διεθνείς στόχους.
Σύμφωνα, με επιπρόσθετη έρευνα του SecNews, μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και πολλές εταιρείες-κολοσσοί της Ελλάδας.



Στα πλαίσια της επιχείρησης “Fox Hunt 2”, η αστυνομία συνέλαβε τους υπόπτους για διάπραξη εγκλημάτων εκτός των ΗΑΕ, όπως ξέπλυμα χρήματος, απάτη στον κυβερνοχώρο, hacking, πλαστοπροσωπία, τραπεζική απάτη και κλοπή ταυτότητας.
Ο διευθυντής του Dubai CID δήλωσε ότι η επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τη δήμευση ενοχοποιητικών εγγράφων σχεδιαζόμενης απάτης σε παγκόσμια κλίμακα αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων AED (435 εκατομμύρια δολάρια).


Dubai Police: Συλλαμβάνει hackers που είχαν επιτεθεί σε Ελληνικές εταιρείες

Το SecNews διεξάγει την δική του αποκλειστική έρευνα σχετικά με την υπόθεση, με σκοπό να οριστεί αν έχουν πέσει θύμα των συγκεκριμένων hacking εκστρατειών και Ελληνικές εταιρείες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι δυσάρεστα εφόσον διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των θυμάτων της συμμορίας ήταν και πολύ μεγάλες Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες.*
Μάλιστα, πληροφορίες που δεν χωρούν αμφισβήτηση, αναφέρουν ότι σημαντικά στοιχεία της δράσης της διεθνούς συμμορίας είχαν παρασχεθεί από τις Ελληνικές αρχές μετά από καταγγελίες Ελληνικών εταιρειών θυμάτων των απατεώνων μετά από έρευνα που διεξήγαγαν.


Dubai Police: Συλλαμβάνει hackers που είχαν επιτεθεί σε Ελληνικές εταιρείες

Η σύλληψη των hackers από την Αστυνομία του Ντουμπάι
Ο υπολοχαγός Abdullah Khalifa Al Marri, αρχηγός της αστυνομίας του Ντουμπάι, δήλωσε ότι η σύλληψη των Hushpuppi, Woodberry και δέκα ακόμη μελών της συμμορίας που εμπλέκονται σε οικονομικές και διαδικτυακές απάτες, είναι ένα άλλο επίτευγμα που προστίθεται στο περήφανο ρεκόρ της αστυνομίας της χώρας.
«Παρόμοια με την επιχείρηση ‘Fox Hunt 1′ που ξεσκέπασε μια αφρικανική συμμορία με εννέα διαδικτυακές απάτες στο portfolio της, τον περασμένο Φεβρουάριο, το Op ‘Fox Hunt 2’ είναι ένα άλλο επώδυνο χτύπημα για τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Abdullah Khalifa Al Marri.
Ο Al Marri επιβεβαίωσε τη δέσμευση της αστυνομίας να αποτρέψει κάθε μελλοντική απάτη στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία. «Καθώς οι εγκληματίες αλλάζουν συνεχώς τις εγκληματικές τους μεθόδους, η Αστυνομία του Ντουμπάι (Dubai Police) εργάζεται ακούραστα για να πληροί τα στάνταρντ που τίθενται με σκοπό να εξαλειφθεί το διεθνικές οργανωμένο έγκλημα».
Ο αρχηγός δεν παρέλειψε να επαινέσει τις τεράστιες προσπάθειες της ομάδα που συνέλαβαν τους υπόπτους.


Dubai Police: Συλλαμβάνει hackers που επιτέθηκαν σε Ελληνικές εταιρείες
Dubai Police: Συλλαμβάνει hackers που είχαν επιτεθεί σε Ελληνικές εταιρείες

Συγχρονισμένες επιδρομές
Σύμφωνα με τον Ειδικό Στρατηγό Khalil Ibrahim Al Mansouri, αναπληρωτή αρχηγό για υποθέσεις ποινικών ερευνών, οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε μια σειρά συγχρονισμένων επιδρομών από έξι ομάδες SWAT, από την αστυνομία του Ντουμπάι.
«Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με πολύ επαγγελματικό τρόπο όσον αφορά τον προγραμματισμό και την εκτέλεση, καθώς και τον καθορισμό της τελικής ευθείας για την σύλληψη όλων των μελών της συμμορίας», δήλωσε ο Ειδικός Στρατηγός.
Η επιχείρηση απέτρεψε την προσπάθεια της συμμορίας να εξαπατήσει πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να κλέψει τα χρήματά τους. Με τη σειρά του, επαίνεσε τις προσπάθειες της ομάδας έρευνας:
«Οι ομάδες έρευνας στην Αστυνομία του Ντουμπάι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στη χρήση τεχνολογιών που βασίζονται σε τεχνολογία AI, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Ανάλυσης Εγκληματικών Δεδομένων στην Αστυνομία του Ντουμπάι, για τον εντοπισμό των απατεώνων στον κυβερνοχώρο».



Fox Hunt 2
O Jamal Salem Al Jallaf, Διευθυντής του Τμήματος Ποινικής Έρευνας (CID) της Αστυνομίας του Ντουμπάι, δήλωσε ότι όταν έλαβε έμπιστες πληροφορίες για μια αφρικανική συμμορία που εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος και απάτη στον κυβερνοχώρο, δημιουργήθηκε μια ομάδα έρευνας για την παρακολούθηση και σύλληψη των υπόπτων που έχουν επιδοθεί σε παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες τόσο στην χώρα όσο και στο εξωτερικό.
Ο Al Jallaf δήλωσε ότι η anti-cybercrime ομάδα ήταν σε θέση να εντοπίσει τα μέλη της συμμορίας και τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ψεύτικων λογαριασμών στον ιστότοπο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης με ψεύτικα ψευδώνυμα –χακάροντας εταιρικά email- για να εξαπατήσουν τους πελάτες να κάνουν μεταφορά χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.


Dubai Police: Συλλαμβάνει hackers που επιτέθηκαν σε Ελληνικές εταιρείες
Dubai Police: Συλλαμβάνει hackers που είχαν επιτεθεί σε Ελληνικές εταιρείες

«Οι ύποπτοι στοχεύουν επίσης θύματα εκτός ΗΑΕ δημιουργώντας πλαστούς ιστότοπους για γνωστές εταιρείες και τράπεζες σε μια προσπάθεια να κλέψουν τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας των θυμάτων και, στη συνέχεια, να ξεπλύνουν τα κλεμμένα χρήματα», τόνισε ο Al Jallaf.
Η ομάδα κατάσχεσε περισσότερα από 150 εκατομμύρια AED (40,9 εκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά13 πολυτελή αυτοκίνητα με εκτιμώμενη αξία 25 εκατομμύρια AED (6,8 εκατομμύρια δολάρια) που αποκτήθηκαν από εγκλήματα απάτης καθώς και 21 υπολογιστές, 47 smartphone, 15 memory sticks, 5 σκληρούς δίσκους που περιέχουν 119.580 αρχεία απάτης καθώς και διευθύνσεις 1.926.400 θυμάτων.
Αφού διενήργησαν περαιτέρω έρευνες και ανέλυσαν τις κατασχεθείσες ηλεκτρονικές συσκευές, οι ανακριτές της Αστυνομίας του Ντουμπάι αποκάλυψαν ευαίσθητες πληροφορίες που ανήκουν σε άτομα και εταιρείες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών λογαριασμών και πλαστών πιστωτικών καρτών, καθώς και έγγραφα και αρχεία που καταδίκαζαν τις παράνομες δραστηριότητες των συμμοριών.


Dubai Police Ελληνικές εταιρείες
Dubai Police: Συλλαμβάνει hackers που είχαν επιτεθεί σε Ελληνικές εταιρείες

Fox Hunt 1
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η αστυνομία του Ντουμπάι συνέλαβε μια αφρικανική συμμορία (εννέα hackers) που ειδικεύεται στην απάτη στον κυβερνοχώρο. Οι hackers είχαν ήδη εκτελέσει 81 scam επιχειρήσεις σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η επιχείρηση “Fox Hunt 1” ξεσκέπασε ένα κρυφό online fraud network που εξαπατούσε τα θύματα να μεταφέρουν χρήματα σε αντάλλαγμα ευκαιριών εργασίας. Η συμμορία χρησιμοποίησε πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς για να πραγματοποιήσει μεταφορά χρημάτων και καταθέσεις συνολικού ύψους άνω των 32 εκατομμυρίων AED (8,7 εκατομμύρια δολάρια).
Η έρευνα συνεχίζεται, μείνετε συντονισμένοι
*Για λόγους ιδιωτικού απορρήτου, δεν μπορούν να δοθούν λεπτομερείς σχετικά με τις εταιρείες της Ελλάδας που βρίσκονται μεταξύ ων θυμάτων της συμμορίας. Η κάθε, παραμικρή, λεπτομέρεια σχετικά με την υπόθεση, ενδέχεται να προδώσει την ταυτότητα των εταιρειών.
https://www.secnews.gr/