30.7.20

Ρωσικά ΜΜΕ: "Οι Τούρκοι απείλησαν με θάνατο Ρώσους στρατιώτες στην Ιντλίμπ"

Ένα ακόμα τουρκορωσικό επεισόδιο φέρεται να έλαβε χώρα στη Συρία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, καθώς τουρκικά στρατεύματα παρενόχλησαν μια ρωσική περιπολία στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα ο ρωσικός στρατός να "σηκώσει" αμέσως μαχητικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ρωσικού ΜΜΕ που επικαλείται το avia.pro, η Άγκυρα απέτρεψε τη διεξαγωγή κοινής ρωσοτουρκικής περιπολίας στην Ιντλίμπ και αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιτρέψει την είσοδο της ρωσικής στρατιωτικής περιπόλου στην καθορισμένη ζώνη αποκλιμάκωσης, απειλώντας με θάνατο τους Ρώσους στρατιώτες.
«Μόλις έγινε γνωστό ότι η ρωσική-τουρκική περιπολία στον αυτοκινητόδρομο Μ4 διακόπηκε απροσδόκητα στη Συρία σήμερα. Ο επίσημος λόγος ήταν ότι εκπρόσωποι της τουρκικής υπηρεσίας ασφαλείας είπαν στην διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων ότι δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσουν πλήρως το καθορισμένο σημείο στην περιοχή Al-Hawr της επαρχίας Ιντλίμπ.
Πιθανώς, η κατάσταση με την αδυναμία της Τουρκίας να διασφαλίσει τις θέσεις του ρωσικού στρατού στη ζώνη ευθύνης της είναι πολύ πιο περίπλοκη.
Είτε η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί να αναγκάσει τις παράνομες ένοπλες ομάδες υπό τον έλεγχό της να σταματήσουν τις τρομοκρατικές δραστηριότητες στην περιοχή, ή η Τουρκία προσπαθεί να κρύψει κάτι.
Ίσως οι φιλότουρκοι μαχητές να μεταφέρουν βαριά όπλα για χρήση κατά θέσεων του συριακού στρατού και η Άγκυρα επιχειρεί να κρύψει αυτό το γεγονός για την αποφυγή ευθυνών σχετικά με την υποστήριξή της στην τρομοκρατία», επισημαίνει το ρωσικό ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το λογαριασμό στο twitter που παρακολουθεί την κινητικότητα στη χώρα «Sentry Syria», τουλάχιστον 20 αναγνωριστικά και μαχητικά αεροσκάφη των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων και της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας εμφανίστηκαν στον ουρανό πάνω από το νότιο τμήμα του Ιντλίμπ μεταξύ 8:00 και 12:00 τοπική ώρα.
Αυτό δείχνει πως η κατάσταση είναι σοβαρή, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια από Ρώσους εκπροσώπους του στρατού, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχουν πληροφορίες για νέα επιχείρηση των τρομοκρατών κατά του ρωσικού και συριακού στρατού.
Οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεχυμένες, ωστόσο αποτελούν ενδεικτικό της εύθραυστης "συμμαχίας" ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, καθώς ανά πάσα στιγμή οι δύο δυνάμεις μπορούν να συγκρουστούν στη Συρία, τη Λιβύη ή την Αρμενία.