22.7.20

Κρίση: Ο Κ.Μητσοτάκης ζήτησε παρέμβαση του Β.Πούτιν προς την Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, σχετικά με την διαφαινόμενες τουρκικές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε παρέμβαση της Μόσχας για να αποφευχθεί η κρίση, αφού φαίνεται πως οι Τούρκοι αγνόησαν το Βερολίνο ενώ οι ΗΠΑ «ένιψαν τας χείρας τους». ( Όσο και να τας νίψουν, το ξεραμένο αίμα των λαών, που έχουν  τόσα χρόνια επάνω τους, δεν πρόκειται να καθαρίσει-ΑΛΕΞ)

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η τεταμένη κατάσταση με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον ορθόδοξο κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών -από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες στελέχη της κυβέρνησης παρουσίαζαν τη Μόσχα ως εχθρό κάνοντας εξωφρενικές -για την εξωτερική πολιτική- δηλώσεις, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να «σιγοντάρουν». 
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ο συντονισμός Ελλάδας - Κύπρου εν όψει και της αυριανής επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Χθες, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.