8.7.20

Αφιέρωμα στον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη

Όταν ο Άγιος Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης συνάντησε τον Ανδρέα Παπανδρέου έχοντας κοινό γιατρό τον Δημήτρη Κρεμαστινό

: Ο Πατήρ Αρσένιος περιγράφει ένα συγκλονιστικό περιστατικό, έτσι όπως του το μετέφερε ο ίδιος ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης. Το περιστατικό αυτό συνέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Ο Άγιος Ιάκωβος είχε ιδιαίτερη εκτίμηση στον καθηγητή Δ. Κρεμαστινό τον οποίο αποκαλούσε «ο κ. Καθηγητής», ενώ εκτιμούσε ιδιαίτερα το γεγονός της κοινής τους καταγωγής καθώς ο πατέρας του Αγίου Ιακώβου ήταν από τη Ρόδο.

Ήταν τον Σεπτέμβριο του 1991, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και Γέροντας, νοσηλεύτηκαν στο «Γεώργιος Γεννηματάς». Τους παρακολουθούσε, μάλιστα, ο ίδιος γιατρός, ο καθηγητής Κρεμαστινός, ο οποίος έβαλε τον Γέροντα Ιάκωβο στον θάλαμο που είχε ετοιμάσει για τον Ανδρέα Παπανδρέου, σε περίπτωση που θα υφίστατο κάποια κρίση.

Η στιγμή δεν άργησε να ‘ρθει, μετέφεραν τον Ανδρέα Παπανδρέου με κρίση στο νοσοκομείο, οπότε αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τον Γέροντα σε κάποια υπομονάδα. Όταν έβαλαν στο κρεβάτι τον Ανδρέα, εκεί όπου προηγουμένως ξάπλωνε ο Ιάκωβος, κάποιοι πληροφόρησαν τη σύζυγό του Δήμητρα να μην ανησυχεί διότι προηγουμένως εκεί ξάπλωνε ένας άγιος άνθρωπος, ο πατήρ Ιάκωβος, και έτσι το κρεβάτι έχει ευλογία. Η Δήμητρα επεδίωξε να τον βρει.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Γέροντας, «με βρήκε μια γυναικάρα και μου είπε ‘’θέλω να βοηθήσεις τον Ανδρέα μου’’. Τη ρώτησα ποιος είναι ο Ανδρέας της και μου απήντησε ‘’ο Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός’’. Με πήγαν με καροτσάκι στον θάλαμο που νοσηλευόταν, όπου διέκρινα δύο κομοδίνα και δύο εικόνες της Παναγίας και του Κυρίου. Τους είπα ότι έχουν καλούς φύλακες, καλούς φρουρούς.
Η Δήμητρα θεώρησε ότι μιλούσα για τους σωματοφύλακές τους και της διευκρίνισα ότι μιλούσα για τον Κύριο και την Παναγία μας. Πλησίασα τον Ανδρέα, τον ρώτησα αν πιστεύει και μου απάντησε ‘’Ναι, πιστεύω’’ και κύλησαν δάκρυα από τα μάτια του. Του απάντησα ότι αφού πιστεύεις, θα σε σταυρώσω στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και εντός τριών ημερών θα εξέλθεις του νοσοκομείου. Θα γίνεις καλά και θα ξανακυβερνήσεις τον τόπο.
Να κοιτάξεις να κάνεις καλό στην Ελλάδα». Και πράγματι, ενώ οι γιατροί τον είχαν ξεγράψει -είχε έρθει και ο μέγας καρδιοχειρουργός Γιακούμπ, που δεν του έδινε ελπίδες ζωής-, σε τρεις ημέρες, ω του θαύματος, εξήλθε υγιής και το ’93, ανέλαβε πάλι πρωθυπουργός.

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΑΚΩΒΟ ΤΣΑΛΙΚΗ


Γράφει ο Μιλτιάδης Γ. Βιτάλης
Νομικός, συγγραφέας, αρθρογράφος
Η είδηση της αγιοκατάταξης του γέροντος π. Ιακώβου Τσαλίκη, ηγουμένου της Μονής Οσίου Δαβίδ στην Εύβοια (1920-1991) έδωσε μεγάλη χαρά σ’ όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ήταν ένας ιερομόναχος, αρχιμανδρίτης σε υψηλά πνευματικά μέτρα που «μιλούσε» με τον Ιησού Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους, τους οσιομάρτυρες της πίστης. Όταν ιερουργούσε έρχονταν στον Ιερό Ναό της μονής Άγγελοι Κυρίου να τον διακονήσουν, να τον συντροφεύσουν. Άνθρωπος προσευχής αδιαλείπτου, νηστείας, ανιδιοτελούς αγάπης. Συνομιλούσε εν πνεύματι, αλλά και «ζωντανά» με τον Όσιο Δαβίδ και τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, χωρίς φόβο και αναστολές. Με σεβασμό στην αγιότητά τους, αλλά με θάρρος και παρρησία. Σήμερα θα έχω την χαρά να καταγράψω την μαρτυρία του π. Αρσενίου, που για πρώτη φορά ακούστηκε στο Ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας.
Η πολύτιμη αυτή μαρτυρία, ενός ιερέα που είχε πνευματική σχέση με τον γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη ασφαλώς και είναι σημαντική. Αναφέρεται στην συνάντηση που είχαν ο Άγιος Ιάκωβος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέας Παπανδρέου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», τον Σεπτέμβριο του 1990, όπου και οι δυο τους νοσηλεύονταν με πολλά προβλήματα υγείας. Ο γέροντας Τσαλίκης είχε σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, του είχαν τοποθετήσει βηματοδότη στην καρδιά και βρισκόταν στην εντατική του νοσοκομείου. Τον παρακολουθούσε στενά, ο καθηγητής Κρεμαστινός, άνθρωπος με γνώσεις και ήθος.
Την 9η ημέρα της νοσηλείας του γέροντα στην εντατική, οι γιατροί έκριναν, ότι θα μπορούσε να νοσηλευτεί σε ειδικό δωμάτιο του νοσοκομείου.
Στο κρεβάτι του γέροντα, μετά την αναχώρησή του από την εντατική, συμπτωματικά, νοσηλεύτηκε μετά, ο π. πρωθυπουργός Αντρέας Παπανδρέου!!!
Ο Αντρέας έδινε τότε σκληρό αγώνα επιβίωσης και τα προγνωστικά για την εξέλιξη της υγείας του ήταν δραματικά. Τότε από το νοσηλευτικό προσωπικό ενημερώθηκε η σύζυγος του π. πρωθυπουργού, ότι στο κρεβάτι του Αντρέα, πριν, νοσηλευόταν ένας αγιασμένος γέροντας.
Η Δήμητρα κινητοποιήθηκε αμέσως και τον αναζήτησε. Έλεγε αργότερα, ο γέροντας, που είχε την απλότητα, την ακακία, την αφέλεια μικρού παιδιού, ότι στον θάλαμο του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν μπήκε μια γυναικάρα δυο μέτρα (Δήμητρα Λιάνη) που δεν την γνώρισα. «Θέλω να βοηθήσεις πάτερ Ιάκωβε τον Ανδρέα», μου είπε. «Ποιος είναι αυτός ο Αντρέας;», της απαντώ. «Είναι ο Πρωθυπουργός… ο Παπανδρέου». «Και τι να κάνω εγώ, ένας ταπεινός παπάς, ενώ υπάρχουν στο νοσοκομείο άριστοι γιατροί και νοσηλευτές;». «Θέλω πάτερ, να έρθετε στην εντατική να τον σταυρώσετε, σας παρακαλώ είναι ανάγκη και πρέπει να το κάνετε…».
Πήγε λοιπόν ο Θόδωρος Κατσανέβας και με νοσοκομειακό καροτσάκι τον πήγε στην εντατική, δίπλα στο κρεβάτι του Αντρέα Παπανδρέου. Εκεί, διηγείται ο γέροντας υπήρχαν φρουροί. Στο ένα κομοδίνο υπήρχε η εικόνα του Ιησού Χριστού και στο άλλο της Παναγίας. «Έχετε καλούς φρουρούς που σας φιλούν…», είπε στην Δήμητρα Λιάνη ο γέροντας Ιάκωβος. Ενώ εγώ εννοούσα τον Χριστό και την Παναγία, η σύζυγος του Αντρέα, νόμιζε ότι έλεγα για τους σωματοφύλακες και τους έδιωξε από τον χώρο.
«Πλησίασα… είδα τον Αντρέα διασωληνωμένο με καλώδια, παράσημα, μηχανήματα, μάσκες οξυγόνου… Τον ρώτησα… θέλεις παιδί μου να γίνεις καλά; Τον σταύρωσα στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος… Προσευχήθηκα στον Άγιο Δαβίδ… ανασηκώθηκε ο Αντρέας και δάκρυα έσταξαν από τα μάτια του…
Χωρίς να διστάσω του λέω αποφασιστικά, ότι εντός τριών ημερών θα εξέλθεις του νοσοκομείου και θα πας στο σπίτι σου!!!…».
Πράγματι έτσι και έγινε… πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Όταν ένας Άγιος γέροντας λέει κάτι με προσευχή, δεν είναι δικό του, αλλά θεϊκή πληροφορία μέσω του Αγίου Πνεύματος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι μόνο έγινε καλά θαυματουργικά, με την αγιασμένη παρέμβαση του γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη, αλλά τρία χρόνια μετά, το 1993, έγινε ξανά Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Όλοι στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, αλλά και πολλοί γιατροί και νοσηλευτές μιλούσαν για θαύμα. Οι ιατρικές προγνώσεις ήταν δυσοίωνες και κανένας δεν πίστευε, ότι μετά τρεις ημέρες, από την επίσκεψη του γέροντα στον Ανδρέα, όπου τον Σταύρωσε, θα μπορούσε τόσο σύντομα, να βγει από το νοσοκομείο!!! Δεν βγήκε μόνο από την εντατική… αλλά και από το νοσοκομείο!!!
Δίπλα σε γέροντες όπως είναι ο Ιάκωβος Τσαλίκης γνωρίζεις την αγιότητα, την δύναμη της ορθόδοξης πίστης. Στο πετραχήλι τους, γίνονται θαύματα, Σημεία, λιώνουν τα πάθη, γιατρεύονται οι πληγές των ανθρώπων. Εκεί εναποθέτουμε τις πολλές αμαρτίες, τα πάθη, τα λάθη μας. Κοντά τους μαθαίνουμε τι σημαίνει ενωτική αγάπη, θυσιαστική αλληλεγγύη, ταπείνωση, πραότητα, απροσπάθεια, αγαθή διάθεση, υπακοή, φιλότιμο, μυστηριακή ζωή, πίστη, μαρτυρική πορεία, το να είσαι «πάντων έσχατος και πάντων διάκονος». Η προσευχή των γερόντων ποτίζει τις άνυδρες και διψασμένες καρδιές μας, δίνει προοπτική ζωής αιωνίου!!! Δόξα τω Θεώ.
https://www.aegeanews.gr/