28.7.20

Ισραηλινή "ασπίδα" στην Α. Μεσόγειο: Στρατιωτικές ασκήσεις του ΠΝ νότια της Κύπρου

Χθες, το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ πραγματοποίησε άσκηση με πραγματικά πυρά που περιελάμβανε χρήση πυραύλων κατά πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κύπρου.
Μεταξύ άλλων, και λόγω της αυξημένης επιθετικότητας της Τουρκίας κατά του Ισραήλ, η συγκεκριμένη κίνηση του ισραηλινού στρατού εκτιμάται πως αποτέλεσε μια απάντηση στην παράνομη δραστηριότητα του τουρκικού ναυτικού στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, ενόψει και της συνεχώς ενισχυόμενης συμμαχίας Αθήνας-Τελ Αβίβ.

Έτσι, εκτός της ελληνικής άσκησης του ελληνικού ναυτικού στις 24 Ιουλίου που επίσης αποτέλεσε πολεμική προειδοποίηση στην Τουρκία, η τριήμερη άσκηση του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, απηχεί τα ίδια μηνύματα.
Η ισραηλινή άσκηση ξεκίνησε χθες, 27 Ιουλίου, και θα διαρκέσει έως τις 10:00 π.μ. της 29ης του τρέχοντος μήνα.
Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, η συμφωνία για τον EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποσκοπεί στη ρύθμιση της επικράτειας στη Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει από καιρό αντιταχθεί στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα, λέγοντας ότι παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της και αφήνουν τη χώρα με πολύ μειωμένες αξιώσεις στη Μεσόγειο.
Τον Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε ναυτική συμφωνία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη, με σκοπό να επιτρέψει στην Άγκυρα να εξερευνήσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε εκατοντάδες χιλιόμετρα βυθού της Μεσογείου από τη νοτιοανατολική ακτή της έως τη βόρεια Λιβύη.
Η Ελλάδα και η Κύπρος αναφέρουν ότι η συμφωνία είναι παράνομη και την θεωρούν ως απόπειρα να μπλοκάρει τον αγωγό EastMed αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος αναμένεται να καλύψει το 10% των αναγκών φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Η Τουρκία υιοθετεί μια ολοένα πιο επιθετική προσέγγιση ως απάντηση στον αποκλεισμό της ίδιας και του ψευδοκράτους από περιφερειακές προσπάθειες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, καθώς και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας, για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ανάπτυξη πλοίων από την Τουρκία για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κύπρο προκάλεσε εντάσεις στην περιοχή, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να χτυπήσει την Άγκυρα με κυρώσεις τον Φεβρουάριο. Η Γαλλία επιδιώκει πρόσθετα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, τα οποία ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι απαραίτητα για να σταματήσουν οι παραβιάσεις.
"Καθώς η Τουρκία αυξάνει τις δικές της ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητες, μια σύγκρουση με το Ισραήλ και την Ελλάδα φαίνεται αναπόφευκτη", δήλωσε πρόσφατα ο αναλυτής Seth Frantzman.
Οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας έχουν ενισχυθεί, με την Ελλάδα να υπογράφει συμφωνία για την εκμίσθωση ισραηλινών όπλων και τη συμμετοχή ισραηλινών αεροσκαφών σε μεγάλες ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις, συνέχισε ο ίδιος.
Το Ισραήλ δεν έχει πλέον το ρόλο του παρατηρητή στο παιχνίδι της αλλαγής ισορροπιών στην περιοχή, δήλωσε ο Frantzman. "Ωστόσο, έχοντας αποφασίσει να εισέλθει στα ταραγμένα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να εμποδίσει τα πόδια του από το να βραχούν", κατέληξε.