17.7.20

«Μπάχαλο» με τις δηλώσεις του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για ΑΟΖ - Διαψεύδει... ΑΠΕ και αιγυπτιακή εφημερίδα

O Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο  Νίκος Γαριλίδης δήλωσε(;)  στην αιγυπτιακή εφημερίδα Ahram, πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, δηλαδή στην σίγουρη παράδοση της ελληνικής ΑΟΖ του συμπλέγματος του Καστελόριζου και πιθανόν των ΑΟΖ που εκπορεύονται από Κρήτη, Ρόδο και Κάρπαθο. 

Η δήλωση αυτή αναπαρήχθη τόσο στο σάιτ της εφημερίδας όσο και από το ΑΠΕ αλλά στη συνέχεια ο πρέσβης την πήρε πίσω λέγοντας πως οι Αιγύπτιοι παραποίησαν τα λεγόμενά του.
Συγκεκριμένα ο κ.Γαριλίδης φαίνεται να δήλωσε: 
«Η συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της», «Είμαστε κοντά, πολύ κοντά», σημείωσε ο Έλληνας πρέσβης, «Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα την Τρίτη», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει «σε τρία ιδεατά τέρμινα, μέσα στο καλοκαίρι». 
«Αν η Τουρκία εγκατέλειπε τις οθωμανικές της ιδέες, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλλει σε μία περαιτέρω οικονομική συνεργασία», πρόσθεσε.
Σήμερα όμως ο κ. Γαριλίδης διευκρίνισε πως «αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου που κυκλοφόρησαν σχετικά με φερόμενες δηλώσεις μου για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, επισημαίνεται ότι η δημοσιευθείσα διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο των όσων ανέφερα».
«Συγκεκριμένα, ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο σχετικά με τις επί μακρόν επαφές των δύο πλευρών επί του συγκεκριμένου ζητήματος και πιθανή ημερομηνία κατάληξής τους, απέφυγα να απαντήσω λέγοντας αορίστως “σε 3 τέρμινα”, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτω μαντικές ικανότητες».
Ο κ.Γαριλίδης δεν διευκρίνισε αν οι Αιγύπτιοι «έβγαλαν» από το μυαλό τους και ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία ή μόνο το εντός καλοκαιριού.
https://www.pronews.gr/
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμή η αιγυπτιακή εφημερίδα δεν έχει κάνει κάποια διόρθωση, τουλάχιστον όσον αφορά το ότι Ελλάδα & Αίγυπτος βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις ΑΟΖ.