30.6.20

Οι Τούρκοι "ξεπουλάνε" τους S-400; Αιφνιδιαστική πρόταση αγοράς από τις ΗΠΑ

Πιστεύει κανείς ότι οι Τούρκοι αν δεν μπόρεσαν ακόμη,δεν θα πουλήσουν σε πρώτη ευκαιρία τα μυστικά των S400 στους αμερικανούς; Πιστεύει κανείς ότι οι Ρώσοι δεν θα έχουν βάλει κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες στους πυραύλους αυτούς;
Juan
Απίστευτες εξελίξεις έχουμε στο απρόβλεπτο δίδυμο ΗΠΑ-Τουρκία, με το σενάριο πώλησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα στις ΗΠΑ να πέφτει στο τραπέζι, ως ένας ακόμα τρόπος να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να παραδώσουν οι Αμερικανοί τα μαχητικά F-35 στους Τούρκους.

Φαίνεται πως η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην υποβαθμιστούν οριστικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, προτείνοντας ένα σενάριο με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους Αμερικανούς.
Στην περίπτωση αγοράς των S-400 από τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τα ρωσικά οπλικά συστήματα σε ένα σημαντικό βαθμό και παράλληλα να ολοκληρώσουν την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία.
Φυσικά όλα αυτά εξαρτώνται από το Κρεμλίνο, καθώς η μεταπώληση σε τρίτους ρωσικών οπλικών συστημάτων απαιτεί και την έγκριση της Μόσχας. Η ρωσική αντίδραση λοιπόν σε αυτή την πρόταση θα είναι καθοριστική, ενώ θα αποκαλύπτει και πολλά για την ποιότητα των συστημάτων που πούλησαν στους Τούρκους.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγοράσουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, σύμφωνα με τη νομοθεσία που προτάθηκε στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σχετικά με τα F-35 και τα ρωσικά όπλα.
Ο Γερουσιαστής John Thune, πρότεινε μια τροποποίηση του νόμου περί εθνικής άμυνας του 2021 που θα επέτρεπε την αγορά, μέσω του Νόμου Προμήθειας Πυραύλων των ΗΠΑ (NDAA). Όλα αυτά ένα χρόνο μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, επειδή έλαβε τους S-400 σε μια συμφωνία 2,5 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Jim Risch, εισήγαγε μια τροπολογία που θα υιοθετούσε μια πιο αυστηρή στάση, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Τραμπ να εφαρμόσει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία εντός 30 ημερών από την περάτωση της NDAA. Ο Risch επικρίνει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κατηγόρησε για κακή πίστη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ για τους S-400.
Σύμφωνα με το νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions, ή CAATSA, που ψηφίστηκε το 2017, κάθε έθνος που προμηθεύεται ένα σημαντικό αμυντικό όπλο από τη Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλες κυρώσεις.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την αγορά, αλλά παραμένει ένα κρίσιμο σημείο στη σχέση. Ο Ερντογάν αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σύστημα, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον ότι οι S-400 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα F-35.
Ο Thune και ο Risch είναι και οι δύο γερουσιαστές με επιρροή, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι τροπολογίες τους θα ληφθούν υπόψη, ή ότι θα συμπεριληφθούν στο μαζικό NDAA – ή, εάν εγκριθούν στο νομοσχέδιο της Γερουσίας, ότι θα επιβιώσουν από τις διαπραγματεύσεις με το Σώμα.
Το σχέδιο εξουσιοδότησης της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας περιέχει ήδη κάποια λεγόμενα που αφορούν την Τουρκία και το πρόγραμμα F-35. Συγκεκριμένα, δίνει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ την εξουσία να αποδέχεται, να λειτουργήσει ή ακόμα και να τροποποιήσει τα έξι συμβατικά μοντέλα απογείωσης και προσγείωσης F-35A που κατασκευάστηκαν από την Lockheed Martin για την Τουρκία, αλλά ποτέ δεν παραδόθηκαν επίσημα.
Τα μέλη της Γερουσίας συνήθως καταγράφουν συμφωνίες για μη αμφιλεγόμενες τροπολογίες, αλλά η διαδικασία τροποποίησης συχνά καταρρέει προτού πολλές από τις εκατοντάδες των προτεινόμενων τροποποιήσεων λάβουν έγκριση.

Μόσχα: Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει σε επανεξαγωγή έγκρισή μας

Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει σε επανεξαγωγή των S-400 χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας, ανέφερε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική και Τεχνολογική Συνεργασία, Μαρία Βαραμπιόβα.

Η είδηση έρχεται έπειτα από δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Defence News, σύμφωνα με το οποίο ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζον Τιούν, πρότεινε οι ΗΠΑ να αγοράσουν S-400 από την Τουρκία για να επιλυθεί η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35.
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Τζον Τιούν πρότεινε τροπολογία στον νόμο που αφορά στις χρηματοδοτήσεις για αμυντικούς σκοπούς για το οικονομικό έτος 2021 που θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι αγορές τέτοιου εξοπλισμού με την αξιοποίηση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του στρατού ξηράς των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αγοράς των S-400 από την Τουρκία, οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα και, παράλληλα, την απέβαλαν από το πολυεθνικό πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και πίεσαν την Άγκυρα να παραιτηθεί από το ρωσικό σύστημα S-400, που αγόρασε το 2019.
Οι ΗΠΑ έχουν ισχυριστεί ότι το σύστημα S-400 ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-35 και ότι δεν πληροί το πρότυπο του ΝΑΤΟ, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά η Άγκυρα.