8.6.20

Συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τη δεύτερη παρτίδα των S-400

Σε συμφωνία επί της αρχής έφτασαν Τουρκία και Ρωσία αναφορικά με την παράδοση της δεύτερης παρτίδας των S-400, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.  

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υφυπουργός για τις αμυντικές βιομηχανίες, Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωσε ότι Τουρκία και Ρωσία κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για την παράδοση δεύτερης παρτίδας των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

«Έχουμε κατ’ αρχήν συμφωνία σχετικά με την παράδοση της δεύτερης αποστολής S-400. Έχουν απομείνει ορισμένα τεχνικά ζητήματα σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογιών, λεπτομέρειες για την από κοινού παραγωγή, τον οδικό χάρτη» δήλωσε ο Ντεμίρ στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους S-400 παρά την καθυστέρηση που προκλήθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παράδοση των S-400 στην Τουρκία είχε πραγματοποιηθεί το 2019.
Ο Ντεμίρ συνέχισε λέγοντας ότι τα συστήματα από τη δεύτερη παρτίδα, καθώς και από την πρώτη, θα χρησιμοποιηθούν για τον επιδιωκόμενο σκοπό: για τη φύλαξη του εναέριου χώρου της χώρας, αντί να αποθηκευτούν ή να μεταπωληθούν όπως είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Η  Tουρκία αγόρασε τέσσερα τμήματα των πυραύλων  S-400 από τη Ρωσία με συμφωνία το 2018. Στις 23 Οκτωβρίου 2019, η Rosoboronexport ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είχε εκπληρώσει αυτό το συμβόλαιο εντός του χρονοδιαγράμματος, παρέχοντας στην Τουρκία όλα τα συστήματα των πυραύλων  S-400. 
Το βεληνεκές των πυραύλων που θα παραλάβουν οι Τούρκοι είναι ένα βασικό ζητούμενο. Μέχρι στιγμής οι Ρώσοι φέρεται ότι έχουν αποδεσμεύσει βλήματα με εμβέλεια τα 40, τα 120 και τα 250 χιλιόμετρα. Αν παραλάβουν και τα βλήματα 40Ν6Ε, που έχουν εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την Ελλάδα και την αεράμυνα της χώρας.


https://www.pentapostagma.gr/