30.6.20

“Το χάνουμε το Καστελόριζο πατριώτη” εδώ και χρόνια και χωρίς όπλα! Τι έφτιαξαν οι Τούρκοι στο Κας

Eμείς, μοιράζουμε εκατομμύρια στα κανάλια και πετάμε εκατομμύρια για να φτιάξουμε
βλακώδεις πεζοδρόμους στην...Πανεπιστημίου!!!
Juan
Στο Militaire.gr έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι Άμυνα δεν είναι μόνο τα όπλα…Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις αυτά να έπονται. Άμυνα, ειδικά για την Ελλάδα είναι να έχεις σε όλα τα ακριτικά νησιά σου κόσμο να ζει, να ευημερεί, να ΄χει τα απαραίτητα. Κι ένα απ΄ αυτά είναι η υγεία…

Η φωτογραφία μας ήρθε από το Καστελόριζο. Από κάτοικο του νησιού. Μας την έστειλε για να μας υπενθυμίσει τι βλέπουν οι κάτοικοι του νησιού στην απέναντι πλευρά: ένα σύγχρονο νοσοκομείο, το οποίο οι Τούρκοι έφτιαξαν γιατί γνωρίζουν ότι αν κάποιος από το Καστελόριζο αρρωστήσει ξαφνικά και βαριά δεν έχει άλλο περιθώριο από το να σπεύσει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια στο Κας!

Δεν μας αρέσει να τα ακούμε αυτά, βολεμένοι στα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, έχουμε την απαίτηση από έναν ακρίτα να μην περάσει στο Κας για να πάει να σώσει τη ζωή τη δική του ή του παιδιού του;


Κάπως έτσι “χάνουμε το Καστελόριζο” χωρίς όπλα αν και οι κάτοικοι του ποτέ δεν πρόκειται να το παραδώσουν. Λίγη βοήθεια ζητούν κι αυτή δεν έχει να κάνει με όπλα. Να τους φτιάξουμε νοσοκομείο; Ούτε καν αυτό δεν ζητούν αν και θα ΄πρεπε. Να ΄χουν μια τακτική και γρήγορη ναυτική σύνδεση με τη Ρόδο έστω. Να ξέρουν ότι στο νησί ή κοντά σ΄ αυτό υπάρχει πάντα ένα ιπτάμενο μέσο που θα σπεύσει σε ελάχιστη ώρα να παραλάβει έναν ασθενή. Να νιώσουν ασφαλείς στην καθημερινότητα τους και να μην αναγκάζονται να “περνάνε” στο Κας για να αντιμετωπίσουν τα απρόοπτα της ζωής.
Το νοσοκομείο που βλέπετε στις φωτογραφίες βρίσκεται στο KAS απέναντι ακριβώς από το Καστελόριζο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2019 οπότε και τέθηκε σε λειτουργία. Το KAS είναι μια μικρή πόλη της επαρχίας της Αττάλειας με πληθυσμό περίπου 7.500 άτομα. Aπό μια αναζήτηση στο διαδίκτυο προκύπτει ότι έχει δυναμικότητα (συνολική) περίπου 100 κλίνες, Παλαιότερα υπήρχε μικρό νοσοκομείο δυναμικότητας 25 κλινών αλλά υπήρχαν πολλά παράπονα από τουρίστες . Με το νέο νοσοκομείο αφενός πουλάνε και ιατρικό τουρισμό (ακόμα και στους κατοίκους του Καστελορίζου) και αφετέρου διαφημίζουν το KAS και την Αττάλεια ως ασφαλή υγειονομικά προορισμό.