9.6.20

Στεφανής προς Τουρκία: ''Είμαστε πανέτοιμοι''

Ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα και μπορεί και ξέρει και είναι πανέτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Υστερα κι από την χθεσινή εμπρηστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Ερντογάν σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο παρουσιάζοντας τους χάρτες που... ονειρεύεται κι ορέγεται, η ελληνική πλευρά στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα ανεχτεί το παραμικρό.

«Το ότι το κάνει (σ.σ.: την παρουσίαση με τους χάρτες) ο πρόεδρος μιας χώρας πρέπει να μας απασχολήσει. Γιατί το κάνει; Αισθάνεται ανασφάλεια; Δεν εμπιστεύεται τους από κάτω; Θεωρεί εαυτόν δυνατό; Αν δούμε τα μέτωπα που έχει ανοίξει, τόσο περιφερειακά, όσο και των πολυμερών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ιδιαίτερες σχέσεις με Ρωσία, Ισραήλ, παλεύει να κρατήσει σε όλα αυτά μία ισορροπία» είπε αρχικά ο κ. Στεφανής.
Ο Ερντογάν προσπάθησε μέσω εργαλοιοποίησης του μεταναστευτικού στον Εβρο να μειώσει την Ελλάδα στα μάτια της Ευρώπης, ότι δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της και κατ' επέκταση της Ευρώπης. Κατάφερε εντελώς το αντίθετο. Αυτό τον έκανε να αναζητά άλλους τρόπους και προσπάθησε να φθείρει τον πρωθυπουργό προσωπικά, να φθείρει τη χώρα με το θέμα της θρησκείας και των τζαμιών, αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε.
Παρακολουθείς κάτι με ψυχραιμία όταν έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου, τις οποίες έχεις μετρήσει με ξεκάθαρα επιχειρησιακά αποτελέσματα. 

Ακούμε τι λέει και το αναλύουμε. Εξετάζουμε και τις δυνατότητες που έχει για να υλοποιήσει αυτά που θέλει. Εμείς εξετάζουμε τις προθέσεις, τις λέξεις μπορεί να τις στηρίξει με δυνατότητες; Ναι, έχει δυνατότητες που μπορεί να τις υποστηρίξει» τόνισε ο υφυπουργός και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται σε «επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Τουρκία έχει πολλαπλές δυνατότητες» αλλά «τις ανάλογες δυνατότητες μπορεί να τις αναπτύξουμε κι εμείς με μεγάλη άνεση».

Στο war game έχουμε αναπτύξει όλα τα σενάρια 


«Ενα επιτελείο σχεδιάζει το χειρότερο δυνατό σενάριο. Εμείς αυτό κάνουμε. Και το χειρότερο δυνατό σενάριο αντιμετωπίζεται με πληθώρα επιλογών, τις οποίες έχουμε αναπτύξει. Ξεκινάμε από το απλό επίπεδο της αύξησης του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και προχωράμε ανάλογα. Η ετοιμότητα αυξάνεται με δύο τρόπους. Η ολες οι Ε.Δ. ή σημειακά. Κάνουμε καθημερινά ένα πακέτο ασκήσεων για να αυξήσουμε το επίπεδο ετοιμότητας. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να χάνουμε αυτοσυγκέντρωση και ψυχραιμία. Παρακολουθείς κάτι με ψυχραιμία όταν έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου, τις οποίες έχεις μετρήσει με ξεκάθαρα επιχειρησιακά αποτελέσματα» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.
Για τον Εβρο επεσήμανε: «Η επιτυχία στα χερσαία σύνορα επικάλυψε την επιτυχία στα νησιά. Θα ήμασταν άδικοι για την προσπάθεια του Λιμενικού που έχουμε μηδενικές ροές στα νησιά μας. Αυτή τη στιγμή 27 χώρες δηλώνουν παρουσία στον Εβρο κι άλλες 14 στα νησιά.
Τέλος, στο ερώτημα για τις εξαιρετικές σχέσεις που «διαφημίζει» ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ κι αν υπήρχε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου αν θα έμενε «μόνη» της η Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι «στην παρούσα ΗΠΑ κι Ελλάδα διατηρούν τις καλύτερες των σχέσεων που είχαν ποτέ», προσθέτοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να απαντήσει αν μπουν ερευνητικά τουρκικά σκάφη στην ελληνική ΑΟΖ.