25.6.20

"Σφαγή" Γαλλίας-Τουρκίας: Προς στρατιωτική αντιπαράθεση στην Α. Μεσόγειο

Οι εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας με επίκεντρο την Λιβύη και την Α.Μεσόγειο έχουν φτάσει σε επίπεδο 2018, όταν η Γαλλία αύξησε αιφνιδιαστικά τη στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο ως αποτέλεσμα του συμβολαίου του γαλλικού ενεργειακού γίγαντα Total που έχει αναλάβει τις έρευνες στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο επτά με σκοπό την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Μετά την ανακάλυψη του τεράστιου σε χωρητικότητα φυσικού αερίου πεδίου Zohr όμως τον Αύγουστο του 2015, όλες οι εταιρείες κολοσσοί ξεκίνησαν την προώθηση των δικών τους σχεδίων για τη δημιουργία εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τις αγορές στην ΕΕ, από την Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας παράλληλα και δύο μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποίησης στην Αίγυπτο.
Ωστόσο, το σύστημα διανομής φυσικού αερίου που εδρεύει στην Αίγυπτο έρχεται σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες τον τουρκικό περιφερειακό κόμβο ενέργειας, τον οποίο οραματίστηκε η Άγκυρα με τον αγωγό Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), τον κύριο σύνδεσμο αγωγών στον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου.
Εκεί εδράζεται και το σημείο σύγκρουσης Αιγύπτου και Τουρκίας, διότι η Άγκυρα φιλοδοξεί να γίνει το διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου στην Ευρώπη.
Αυτό το σχέδιο αυτή τη στιγμή αποκλείεται λόγω του κοινού μετώπου της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Η συνεργασία όμως της Total με την ENI στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου “έσπρωξε” τα συμφέροντα και της Γαλλίας να συμβαδίζουν με αυτά της Κύπρου και της Αιγύπτου ερχόμενα σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία.
Η εκτεταμένη παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε ανησυχία στην Άγκυρα λόγω της δυναμικής μιας χώρας με μεγάλη αμυντική δύναμη, η οποία διαθέτει και πυρηνικά όπλα.
Η Τουρκία θεωρεί τη συμμετοχή της Γαλλίας στο σχέδιο που αφορά την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο ως αδικαιολόγητη ανάμειξη κοντά στις ακτές της Τουρκίας, δημιουργώντας παρασκηνιακά ένα τρομερό γαλλο-τουρκικό γεωπολιτικό ανταγωνισμό, καθώς η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της στις πρώην οθωμανικές περιοχές της Βόρειας Αφρικής και στο Σαχέλ, περιοχές στις οποίες όμως η Γαλλία έχει υπό το δικό της έλεγχο και στρατιωτικά, αναφέρει ο Michaël Tanchum.
Η Τουρκία βλέπει την επέκταση των συνεργασιών ασφαλείας της Γαλλίας με τους στρατηγικούς αντιπάλους της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ελλάδα και Κύπρο στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συστηματικής αντιπαλότητας μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η Γαλλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Αιγύπτου και διατηρεί ναυτική βάση στα ΗΑΕ. Το Παρίσι συζητά με την Ελλάδα την αγορά Φρεγατών και άλλων οπλικών συστημάτων ενώ οι Γάλλοι εφοδιάζουν με πυραύλους EXOSET την Κύπρο.
Η συνεργασία της Γαλλίας με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ για την υποστήριξη του στρατηγού Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη ενάντια στην πολιτοφυλακή του GNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία, θεωρείται ως αναπόσπαστο μέρος της γαλλικής πολιτικής για τον περιορισμό της τουρκικής επιρροής σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Η απόκτηση σημαντικών συμβολαίων πετρελαίου στην Ανατολική Λιβύη από την γαλλική εταιρεία, ένα μήνα μετά τη συνεργασία της με την ENI στην ανάπτυξη του κυπριακού υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, χρησίμευσε για να ενισχύσει την αίσθηση ενός σκληρού στρατιωτικού ανταγωνισμού.
Κατά τη διάρκεια του 2019, η Τουρκία επέκτεινε την πολιτική της με αποστολή εξερευνητικών σκαφών και αεροσκαφών σε κυπριακά ύδατα, φτάνοντας συνολικά τέσσερα πλοία το καθένα συνοδευόμενο από στολίσκο τουρκικών πολεμικών πλοίων. Ως απάντηση, η γαλλική φρεγάτα FS Aconit πραγματοποίησε τριήμερες ασκήσεις με κυπριακά πολεμικά σκάφη τον Ιανουάριο του 2019.
Τον Μάιο του 2019, η Γαλλία υπέγραψε συμφωνία με τη Λευκωσία για την εξυπηρέτηση των πολεμικών πλοίων της στη ναυτική βάση του Μαρί της Κύπρου ως απάντηση στην ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα έστελνε άλλο ένα πλωτό γεωτρύπανο στα κυπριακά ύδατα.
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου του φόρουμ των χωρών Med7, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει αδυναμία σε αυτό το θέμα» και απείλησε περαιτέρω την Τουρκία με κυρώσεις της ΕΕ αν δεν σταματούσε τις δραστηριότητες γεώτρησης".
Η είσοδος της Γαλλίας όμως στην Α.Μεσόγειο, ενισχύει την αντίληψη της Άγκυρας περί απομόνωσής της στη Μεσόγειο.
Η αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απειλή κυρώσεων του Μακρόν και οι προοπτικές αύξησης της γαλλικής ναυτικής δραστηριότητας στις ακτές της Κύπρου, αντικατοπτρίζουν την ανησυχία της Τουρκίας για την παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στον Τύπο, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ρητορικά, "Πότε η Γαλλία είχε το δικαίωμα να μιλήσει για την Ανατολική Μεσόγειο; Έχουν ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο; Είμαστε μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης εγγυήτριες χώρες. Τι κάνει η Γαλλία εκεί;"
Μετά την επαίσχυντη συμφωνία της GNA με την Άγκυρα και την υπογραφή δύο μνημονίων, το ένα αφορούσε συμφωνία για την «Οριοθέτηση των Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο» και το άλλο συμφωνία για «Ασφάλεια και Στρατιωτική Συνεργασία», όλα άλλαξαν μονομιάς και για το Παρίσι εκτός της Ελλάδος.
Η συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης δημιουργεί μια απίθανη θαλάσσια ζώνη που ακυρώνει την ΑΟΖ σε πολλά ελληνικά νησιά.
Πολλοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν ότι πλέον η γαλλο-τουρκική συστηματική αντιπαλότητα δεν παρουσιάζει σημάδια μείωσης και έχει καταστεί σημαντικός παράγοντας αστάθειας που παράγει πολλά σημεία ανάφλεξης στην περιοχή της Μεσογείου.
Στις 15 Ιουνίου 2020, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην απόφαση δημιουργίας μιας τουρκικής ναυτικής βάσης στη Μισράτα και μιας αεροπορικής βάσης στην al-Watiyah, που βρίσκεται 17 μίλια (27 χλμ.) από τα σύνορα της Τυνησίας.
Η Γαλλία δεν πρόκειται να επιτρέψει να ευοδωθούν τα σχέδια αυτά των Τούρκων και θα κάνει τα πάντα για να τους διώξει από τη Βόρειο Αφρική, στην οποία κυριαρχεί το Παρίσι εδώ και πολλά χρόνια.
Εκτιμάται ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξει μια συμμαχία με Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και Ισραήλ στη Μεσόγειο δημιουργώντας έναν άξονα που θα διαλύσει τα νεο-οθωμανικά σχέδια της Τουρκίας αργά ή γρήγορα.