9.6.20

Ολοταχώς για σύγκρουση οι Τούρκοι: Ο χάρτης τεμαχισμού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Έναν ακόμα χάρτη των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων παρουσίασε - επίσημα πλέον - ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, προσδιορίζοντας το "καυτό" σημείο της ευρύτερης περιοχής Αιγαίου-νοτιανατολικής Μεσογείου για τους επόμενους μήνες.

Οι Τούρκοι τεμαχίζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, με σκοπό την παράνομη διεξαγωγή παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων.
Σε χάρτη που παρουσίασε κατά τη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT, ο Φατίχ Ντονμέζ έδειξε τις 7 περιοχές για τις οποίες την προηγούμενη εβδομάδα τα Τουρκικά Πετρέλαια υπέβαλαν αίτηση για άδεια έρευνας και γεώτρησης, δυναμιτίζοντας περαιτέρω το ήδη εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή.
«Στο πλαίσιο του μνημονίου με τη Λιβύη αυτές οι 7 περιοχές, που βλέπετε εδώ με το ροζ, μία είναι πιο μικρή, είναι αυτές που ορίσαμε και για τις οποίες τα Τουρκικά Πετρέλαια ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα άδειες για έρευνα και εξόρυξη από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων», εξήγησε ο Φατίχ Ντονμέζ, παρουσιάζοντας το χάρτη με τις νέες τουρκικές διεκδικήσεις που «ακουμπούν» τα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέπτυξε το πρόγραμμα των ερευνών στις επίμαχες 7 περιοχές ανατολικά των ελληνικών νησιών, κάνοντας λόγο για μία περίοδο 3-4 μηνών. «Υπάρχει μία νομική διαδικασία 3 μηνών για την παροχή της άδειας και την ανακοίνωσή της. Κι έπειτα, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη αίτηση (για άδεια), τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους σε αυτή εδώ την περιοχή.
Ο Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε επίσης ότι πριν από τον κορονοϊό η Τουρκία είχε συμφωνήσει στη διενέργεια κοινής προγραμματισμένης δραστηριότητας με την Αλγερία –την οποία δεν αναφέρει- στην ανατ. Μεσόγειο και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο συνεχίζει τη γεώτρησή του στο τεμάχιο Σελτσούκος-1, δυτικά της Κύπρου.