17.6.20

Η Γαλλία χάλασε τα σχέδια της Τουρκίας για κατάληψη της Σύρτης


της Μόνα Ελ Μαχρούκι
Μια πολιτική πηγή της Λιβύης υποστηρίζει ότι στη Λιβύη, η Ρωσία και η Γαλλία συνήψαν συμμαχία, εμποδίζοντας το σχέδιο της Άγκυρας να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα για τον έλεγχο της Σύρτης.
Η πηγή ανέφερε στην εφημερίδα The Arab Weekly ότι «φαίνεται ότι η Γαλλία ήταν μαζί με τη Ρωσία και ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να σταματήσουν την προέλαση της Τουρκίας στη Λιβύη προς τη Σύρτη». Σύμφωνα με την πηγή «οι Ρώσοι και οι Γάλλοι αποδίδουν την ίδια σημασία στη Σύρτη. Και οι δύο θέλουν το λιμάνι και τη ναυτική βάση al Kardabiye».

Οι παρατηρητές ανέφεραν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ακύρωσης του ταξιδιού του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σην Τουρκία που ήταν προγραμματισμένο να γίνει την Κυριακή, με τη σκληρή δήλωση που έκανε ο  Γάλλος Πρόεδρος την ίδια ημέρα, με την οποία επέκρινε την επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη.  Ο χρόνος που έγινε η δήλωση, μπορεί να υποδηλώνει συντονισμό της τελευταίας στιγμής μεταξύ Μόσχας και Παρισιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλλική δήλωση περιορίζεται στην κριτική της τουρκικής παρέμβασης, αγνοώντας την εκστρατεία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για να αποτρέψει την προσπάθεια της Ρωσίας να αυξήσει τον ρόλο της στη Λιβύη.
Η Γαλλία ασκεί κριτική τους τελευταίους μήνες στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας και κινείται επιθετικά εναντίον της, καταγγέλοντας “τα επτά τουρκικά πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν στις ακτές της Λιβύης και τις παραβιάσεις εμπάργκο όπλων που γίνονται από πλευράς της Τουρκίας”.
Ένας αξιωματούχος από τη Γαλλική Προεδρία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αυξανόμενη “επιθετική”  πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή είναι “απαράδεκτη” και ζήτησε σύγκλιση του ΝΑΤΟ, για να συζητηθεί ο ρόλος της Τουρκίας.
Τη Δευτέρα το Reuters, μετέδωσε την εξής δήλωση ενός Τούρκου αξιωματούχου: «Οι συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη, αναβλήθηκαν, λόγω της διαφωνίας που προέκυψε στο θέμα της ανακατάληψης της Σύρτης από τις δυνάμεις του Σαράζ”.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο παρασκήνιο, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και από τις δύο χώρες και πρόσθεσε: «(Οι αναβληθείσα) συνάντηση και οι συνομιλίες έπρεπε να οδηγήσουν σε (συγκεκριμένα) αποτελέσματα, αλλά δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί σ’ αυτό το στάδιο. Και οι δύο χώρες δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα.”
Η Τουρκία, παρά τη σημασία που έχει για τη Ρωσία η πόλη της Σύρτης,  ήλπιζε να συνάψει με τη Μόσχα μια παρόμοια συμφωνία με εκείνη της αποχώρησης των δυνάμεων που υποστηρίζει από τη δυτική Τρίπολη και ως εκ τούτου έμμεσα η πρωτοβουλία της Τουρκίας υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.
Με βάση τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις της Τουρκίας, δεν φαίνεται αδύνατο η Ρωσία να παραιτηθεί από τη Σύρτη. Ενώ η Άγκυρα προσφέρει στη Ρωσία την Cufra, η οποία είναι γνωστή ως η πιο σημαντική βάση της Λιβύης, θέλει να κρατήσει για τον εαυτό της τη ναυτική βάση του el Kardabiye. Ωστόσο, σε αυτούς τους υπολογισμούς, δεν φαίνεται να έλαβε υπ’ όψιν της η Άγκυρα τα σχέδια της Γαλλίας, η οποία θέλει το λιμάνι της Σύρτης, για να το κάνει την πιο κοντινή πύηι εισόδου στην Αφρική.
Η Ρωσία γνωρίζει ότι η Γαλλία, που πέταξε πάνω από την πόλη της Σύρτης τα μαχητικά Rafale,  είναι σε θέση να χαλάσει οποιαδήποτε συμφωνία επιχειρήσει να κάνει με την Τουρκία για τη Σύρτη.
Η Γαλλία με τα αεροσκάφη Rafale πάνω από τη Σύρτη, δίνει ένα μήνυμα στη Μόσχα. Επειδή η Γαλλία ήταν αυτή που ανάγκασε τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης να αποσυρθεί από τις δυτικές περιοχές της χώρας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Ωστόσο, η Γαλλία δεν θέλει να ανεχθεί την παράδοση της Σύσρτης στην Τουρκία και δεν θα διστάσει να αντισταθεί σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον δυνάμεων LNA στην πόλη.
Η Σύρτη βρίσκεται στο κέντρο μεταξύ της Τρίπολης, που ελέγχεται από τον Σαράζ και της Βεγγάζης που ελέγχεται από τον LNA και είναι η πλησιέστερη πόλη στους κύριους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.
Για το λόγο αυτό η Σύρτη έχει ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βοήθησαν τις πολιτοφυλακές της Misrata να σώσουν την πόλη από το ISIS το 2016.
Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ δεν επέτρεψαν στο LNA υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφ Χάφτερ να εισέλθει στην πόλη, παρόλο που ήταν ετοιμοπόλεμος και ικανός να το πράξει.
Οι κάτοικοι της πόλης της Σύρτης, άρχισαν να διαμαρτύρονται δηλώνοντας ότι οι πολιτοφυλακές της Μισράτα και ο UAH ακολουθούσαν μια συστηματική και σκόπιμη πολιτική περιθωριοποίησης των κατοίκων και της ίδιας της πόλης. Επειδή η πλειοψηφία του πληθυσμού στη Σύρτη αποτελείται από τις φυλές Καντάφι στις οποίες ανήκε ο συνταγματάρχης Muammar Gaddafi και οι φυλές Farjan στις οποίες είναι μέλος του Hafter.
Στις αρχές Ιανουαρίου, οι δυνάμεις του LNA κατέλαβαν την πόλη σε λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των πολιτοφυλακών της Μισράτα από τη Σύρτη, που έσπευσαν να υπερασπιστούν την Τρίπολη. Από τότε, η πόλη είναι υπό τον έλεγχο του LNA.
Πηγή: ahvalnews