21.6.20

"Προσάρτηση" της Λιβύης από την Άγκυρα: Τουρκικοί εκβιασμοί για τα πετρέλαια & τις τράπεζες

Δρομολογεί μια άτυπη προσάρτηση της Λιβύης η Τουρκία, πιέζοντας για τα πρώτα οικονομικά κέρδη και έλεγχο των πετρελαίων, σε μια περίοδο που η τουρκική οικονομία σχοινοβατεί και οι "ανάσες" από τρίτους παράγοντες στερεύουν από χρήμα.

Οι σκοπιμότητες του νεο-οθωμανικού τουρκικού καθεστώτος γίνονται άμεσα γνωστές με τις πρώτες κινήσεις της Άγκυρας για έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και των πετρελαιοπηγών της χώρας, με σκοπό να επιβληθεί και το μονοπώλιο στους εμπορικούς τομείς, εγκλωβίζοντας την Αίγυπτο και την Τυνησία, η οποία έως τώρα φαίνεται πως αρνείται να συνεργαστεί.
Τη μερίδα του λέοντος από τα λάφυρα της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) μετά την προώθηση προς τα ανατολικά διεκδικεί η Τουρκία, αφού βοήθησε τη φιλότουρκη διοίκηση της Τρίπολης να απωθήσει τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) από την πρωτεύουσα της βορειοαφρικανικής χώρας.
Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων του Reuters ότι η Άγκυρα θέλει να αφοσιωθεί τάχιστα στην «ανοικοδόμηση» της Λιβύης που έχει πληγεί από συγκρούσεις, αφού υψηλόβαθμο κλιμάκιο του τουρκικού καθεστώτος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Τρίπολη για συζητήσεις περί συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, των κατασκευών και των τραπεζών.
Η τουρκική υποστήριξη βοήθησε την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας να αντιστρέψει μια επίθεση 14 μηνών στην Τρίπολη από τον Εθνικό Στρατό (LNA), υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χαφτάρ.
Μια τουρκική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, συναντήθηκε με αξιωματούχους της GNA την Τετάρτη για συνομιλίες που αφορούσαν όλα τα παραπάνω, καθώς αυτά αποτελούν τον απώτερο στόχο της Άγκυρας για μετατροπή της Λιβύης σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Συζήτησαν επίσης πληρωμές που οφείλονται σε τουρκικές εταιρείες για προηγούμενες εργασίες ενέργειας και κατασκευών στη Λιβύη, δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με αραβικό ΜΜΕ.
Τούρκοι και αξιωματούχοι της GNA συζήτησαν πώς η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξερεύνηση και τις επιχειρήσεις ενέργειας, για να βοηθήσει τους πόρους να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, αποκαλύπτοντας τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων προς την "ημισέληνο" για υφαρπαγή του ενεργειακού πλούτου της χώρας.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Τουρκία ανακοίνωσε συμφωνίες με τη GNA για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
«Πολλά μέρη της χώρας αποτελούν συντρίμμια, υπάρχει σοβαρή ανάγκη για υποδομές και υπερκατασκευές. Οι τουρκικές εταιρείες… είναι σε θέση να ξεκινήσουν γρήγορα μια τέτοια εργασία», δήλωσε ο αξιωματούχος στην προσπάθειά του να παραπλανήσει τη διεθνή γνώμη για τους πραγματικούς σκοπούς της Τουρκίας.
Μια άλλη τουρκική πηγή είπε ότι η Άγκυρα και η GNA συζήτησαν επίσης την αποστολή Τούρκων συμβούλων στην Τρίπολη για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του τραπεζικού της συστήματος.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ότι μέρος των συνομιλιών αφορούσε Τουρκικές εταιρείες που επέστρεφαν στη Λιβύη μετά τη σύγκρουση. Είπε ότι η Τουρκία μπορεί επίσης να επεκτείνει το πεδίο της στρατιωτικής της συνεργασίας με το GNA.
Όπως έχει αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα, η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη. Η Τουρκία και η Ρωσία, που υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές στη Συρία, έχουν διαφωνήσει σχετικά με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός και στη Λιβύη, με την Άγκυρα να πιέζει για μέγιστα στρατιωτικά κέρδη στην κεντρική και νότια Λιβύη, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών.
Η τουρκική είσοδος στη σύγκρουση προκάλεσε επίσης εντάσεις με άλλους παράγοντες, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει οικονομική θέση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, προϋπόθεση που έχει θέσει ώστε να δώσει το πολιτικό πλεονέκτημα στους ισλαμιστές και τις πολιτοφυλακές της Τρίπολης..

Η βιασύνη της Άγκυρας για οικονομικά λάφυρα αναμένεται να προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των γειτόνων της Λιβύης, ιδίως της Αιγύπτου και της Τυνησίας, των οποίων οι πληθυσμοί εξαρτώνται άμεσα από τη Λιβύη όσο αφορά το διασυνοριακό εμπόριο.
Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι και στις δύο χώρες ανησυχούν ότι η Τουρκία θα επιβάλει μονοπώλιο στις επιχειρηματικές και εργασιακές ευκαιρίες στη πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη.