20.6.20

Πολεμικές προετοιμασίες - Αίγυπτος: ''Θα υπερασπιστούμε την Σύρτη & την Αλ Τζούφρα''

Μετά τις απειλές της Γαλλίας, τις δηλώσεις του Αλ Σίσι και την ισοπέδωση των δυνάμεων του GNA μαζί με Σύριους μισθοφόρους από  MIG-29 τις προηγούμενες ημέρες, η Άγκυρα κάνει πίσω από την Σύρτη. 

Tαυτόχρονα έχουμε νέες δηλώσεις από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, καθώς ανέφερε πως η Σύρτη και Αλ-Τζούφρα αποτελούν ''κόκκινες γραμμές'' για την Αίγυπτο. 
Την ίδια στιγμή ανέφερε πως πλέον η επέμβαση του Αιγυπτιακού στρατού στη Λιβύη είναι πλέον νόμιμη.
Επειδή όμως μιλάμε για νεο-Οθωμανούς Τούρκους, λένε ότι θα αποδεχθούν ναι μεν την εκεχειρία αφού όμως αποσυρθούν οι δυνάμεις του LNA από την πόλη ολοκληρωτικά, κάτι που δεν πρόκειται να δεχθεί ο Χαφτάρ επουδενί.  
Οι δυνάμεις του Χαφτάρ πρέπει να αποσυρθούν από τη Σύρτη για την επιβληθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη”, ανέφερε ο Ι. Καλίν σύμφωνα με αραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

🇱🇾 – Russian backed forces attacked backed Headquarters, south of al-Zawiya, 50km west of Tripoli, yesterday.


Η Τουρκία το Σάββατο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ οφείλουν να αποσυρθούν από τη στρατηγική πόλη της Σύρτης για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, ενώ κατηγόρησε ανοικτά την Γαλλία ότι "θέτει σε κίνδυνο" την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Ο Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε στο AFP ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη θέση της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη, λέγοντας ότι η Σύρτη  και η Αλ-Τζούφρα πρέπει να εκκενωθούν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ για μια «βιώσιμη εκεχειρία».
Ο Καλίν κατηγόρησε επίσης τη Γαλλία ότι "θέτει σε κίνδυνο" την ασφάλεια του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας τον Χαφτάρ, του οποίου οι δυνάμεις διεξάγουν επιθέσεις για να καταλάβουν την πρωτεύουσα Τρίπολη από πέρυσι.
«Στη Λιβύη υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση και η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει έναν παράνομο πολέμαρχο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, την ασφάλεια της Μεσογείου, την ασφάλεια της Βόρειας Αφρικής και την πολιτική σταθερότητα της Λιβύης», είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος.
Αφού δεν μπορούν να τα βάλουν με Γαλλία και Αίγυπτο, οι οποίες είναι σε διαρκή συνεννόηση μέσω των δύο γενικών επιτελείων για άμεση στρατιωτική επέμβαση, οι νεο-Οθωμανοί κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα ρίχνουν “άδεια για να μαζέψουν γεμάτα”.
Ότι προλάβουν να σώσουν από την Σύρτη και την Αλ Τζούφρα, στις οποίες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες φέρουν εκτός από Ρώσους, και Γάλλους αλλά και Αιγύπτιους “συμβούλους” να βοηθούν τον Χαφτάρ.
Η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει ότι έκανε στην εκεχειρία στην Κύπρο το 1974, και στην Ιντλίμπ στην Συρία πρόσφατα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει έδαφος κινούμενη ύποπτα προς τους στόχους της.
Στο παιχνίδι σύμφωνα με πληροφορίες πάντως θα εισέλθει και το Ισραήλ που έχει και αυτό συμφέροντα στην Λιβύη, ενώ το θέμα παρακολουθεί η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.


السيسي لرجال القوات المسلحة: كونوا مستعدين لتنفيذ أي مهمة داخل حدودنا أو خارجها إذا تطلب الأمر.
السيسي لرجال القوات المسلحة: كونوا مستعدين لتنفيذ أي مهمة داخل حدودنا أو خارجها إذا تطلب الأمر.