29.6.20

Ρωσοτουρκική συμμαχία τέλος: Οργή Μόσχας για την αμυντική σχέση Τουρκίας-Ουκρανίας

Το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την  υπογραφή της συμφωνίας στρατιωτικο-οικονομικής συνεργασίας και βοήθειας με την Τουρκία, για τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η ανακοίνωση του συμβουλίου υπουργών της Ουκρανίας, για την  συμφωνία με την Τουρκίας αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας που έχει εγκριθεί για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού. Η εν λόγω συμφωνία υψηλού επιπέδου Τουρκίας-Ουκρανίας, την οποία παρακολούθησαν οι ηγέτες των δύο χωρών, είχε εγκριθεί στο Κίεβο στις 8 Φεβρουαρίου 2020.
Η Τουρκία, θα δώσει 205 εκατ. τουρκικές λίρες στην Ουκρανία για την αγορά αμυντικών προϊόντων και υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες των ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Ανακοινώθηκε επίσης με αυτά τα χρήματα θα καλυφθεί και το κόστος των εκπαιδεύσεων που θα έχουν οι Ουκρανοί  στρατιωτικοί  από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τα επόμενα 5 χρόνια.
Πολύ χρήμα από την Άγκυρα που ευρίσκονταν υποτίθεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά ήρθαν τα 15. δις δολάρια του Κατάρ για να ισορροπήσει το νεο-οθωμανιοκό σύστημα του Ερντογάν που κινδύνευε.
Στην Ουκρανία τώρα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι που ανέλαβε την προεδρία της Ουκρανίας πριν μερικούς μήνες, έχει θαυμάσιες σχέσεις με τον Ερντογάν.
Ο Ερντογάν τον Φεβρουάριο με το καλημέρα του έθεσε το θέμα των Τάταρων, το οποίο η Άγκυρα θα εκμεταλλευτεί για να δημιουργήσει θέμα στη ρωσική εξουσία στην Ταυρίδα ή Κριμαία.
Οι διμερείς σχέσεις βελτιώνονται διαρκώς, ενώ διαφαίνεται ότι αναπτύχθηκε αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ των δύο προέδρων και η συνεργασία τους επεκτείνεται με γρήγορους  ρυθμούς σε στρατηγικούς τομείς, όπως η στρατιωτική και περιφερειακή ασφάλεια στη θάλασσα.
Ο στόχος του Ερντογάν είναι σαφής και αφορά στην δημιουργία συνασπισμού για αναχαίτιση και περικύκλωση της Ρωσίας, παράλληλα με αυτή του ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως κομμάτι της Ρωσίας και θέτει θέμα αναγνώρισης των Τατάρων», είχε δηλώσει το 2017 ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πιστοποιώντας την πάγια θέση της Άγκυρας στο θέμα αυτό, και γεγονός που επιβεβαιώθηκε και σήμερα με τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν.
«Βασική μας προτεραιότητα παραμένει η αναγνώριση της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, η διατήρηση της ταυτότητάς τους και η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους», ανέφερε τότε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.
Άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, διότι το ζήτημα της Κριμαίας παραμένει ένα πολύ μεγάλο αγκάθι στις μεταξύ τους σχέσεις. Η Άγκυρα ενδιαφέρεται για την περιοχή, καθώς υπάρχουν χιλιάδες Τάταροι, οι οποίοι είναι πειθήνια όργανα της Τουρκίας.
Τουρκία και η Ουκρανία θέλουν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος  περιφερειακής ασφάλειας.
Τα σχέδια αυτά τα γνωρίζουν βέβαια στην Μόσχα και ετοιμάζονται στρατιωτικά, ηθικά και οικονομικά να τα αποκρούσουν μαζί με αυτά του ΝΑΤΟ.Νομίζουμε ότι οι Τούρκοι κινούνται ως “Δούρειος ίππος” της δύσης κατά της Ρωσίας και αυτό θα το πληρώσουν πολύ πολύ ακριβά σχετικά σύντομα, ειδικά μετά τα σχέδια τους για τον Βόσπορο.

https://www.pentapostagma.gr/