1.6.20

Ξεκίνησε η στρατηγική περικύκλωση: Η Τουρκία κατασκευάζει αεροπορική βάση στη Λιβύη

ΗΤουρκία υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με τη Λιβύη που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να κατασκευάσει τη δική της επίσημη αεροπορική βάση στην Al Watiya, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.

Μερικές ημέρες αφού η κυβέρνηση της Λιβύης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ ανέλαβε τον έλεγχο της στρατηγικής αεροπορικής βάσης Al-Watiya, γνωστής και ως αεροπορικής βάσης Okba Ibn Nafa, στην περιοχή Nuqat al Khams της δυτικής Λιβύης, την παραδίδει επίσημα στα “χέρια “ της Άγκυρας για την κατασκευή μιας τεράστιας τουρκικής αεροπορικής βάσης που στρέφεται όμως κατά της Αιγύπτου.
Η στρατηγική αεροπορική βάση Al Watiya θα είναι η πρώτη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στη Νότια Μεσόγειο.
Ονομάστηκε Uqba ibn Nafi, προς τιμή ενός στρατηγού που κατέκτησε τη Βόρεια Αφρική, ενώ βρίσκεται 27 χιλιόμετρα ανατολικά των συνόρων της Τυνησίας και 125 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.
Η Άγκυρα έχει πλέον υπογράψει στρατιωτική συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία θα της επιτρέψει να κατασκευάσει τη δική της αεροπορική βάση στην Al Watiya.
Σύμφωνα με μια αναφορά σε ιταλική εφημερίδα, ο έλεγχος του GNA στην αεροπορική βάση Al-Watiya σημαίνει επίσης ότι έχει ανακτηθεί ο έλεγχος σχεδόν όλων των δυτικών παράκτιων και ημι-παράκτιων ζωνών, ενώ για την Άγκυρα είναι η πρώτη εγκατάσταση στρατιωτικής υποστήριξης στην νότια Μεσόγειο.
"Η Τουρκία εγκαθίσταται εδώ και πολύ καιρό στην Λιβύη. Επίσης έχουμε την μεταστάθμευση αεροσκαφών C-130 Hercules που ανήκουν στην 222η τουρκική μοίρα στο αεροδρόμιο της Μισράτα. Αυτή ήταν η 8η πτήση τις τελευταίες 6 ημέρες», έγραψε ο δημοσιογράφος Yörük Işık.
Αναφορές την περασμένη εβδομάδα φάνηκαν να δείχνουν ότι η Τουρκία δημιουργεί τη βάση της στη Λιβύη ενώ υπήρξε αυξημένη εναέρια δραστηριότητα.
Αρκετά μεταγωγικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου C-130 Hercules, έχουν πραγματοποιήσει πάνω από δώδεκα πτήσεις στη Λιβύη μέσα σε 3 ημέρες.
Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 που έχουν μετακινηθεί στη Λιβύη.
Η Τουρκία με την στρατηγική νίκη στην βάση Αλ Βατίγια κατόρθωσε όχι μόνο να ισχυροποιήσει την θέση της  Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και να ενισχύσει την δικής στρατιωτική θέση της στη Λιβύη.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάληψη της αεροπορικής βάσης, που αποτελεί προς το παρόν μεγάλη απώλεια για τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ  (LNA) που υποστηρίζεται από τους Ρώσους. Η Ρωσία έστειλε με την σειρά της και αυτή τουλάχιστον 14 πολεμικά αεροσκάφη. 

Νεο-οθωμανικό επεκτατικό αποικιακό σχέδιο στην Λιβύη   

   Ο Λίβυος βουλευτής Saeed Amogheb εξέφρασε την έκπληξή του για την παναραβική αδιαφορία για το επεκτατικό αποικιακό σχέδιο που υλοποιεί  η Τουρκία στην περιοχή εδώ και μεγάλο διάστημα.

Ο Μαγκίμπ δήλωσε στο blog του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τους Άραβες, θέλει να ηγηθεί όλων των μουσουλμάνων, επιδιώκει την επιστροφή της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ και χρησιμοποιεί τη θρησκεία για να "αναισθητοποιήσει" τους αραβικούς και ισλαμικούς πληθυσμούς.
Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου αφορά πρωτίστως την περικύκλωση του αιγυπτιακού στρατού, του μόνου ισχυρού στρατού στην Βόρειος Αφρική, αφού η Τουρκία κατάφερε να καταστρέψει όλους τους άλλους αραβικούς στρατούς.
Τελείωσε ο ίδιος λέγοντας: «Δεν πρέπει να ρωτάμε προς το συμφέρον ποιανού εργάζεται ο Ερντογάν, αλλά  για πόσο καιρό ακόμα οι Άραβες θα αγνοούν  αυτό το επεκτατικό αποικιακό σχέδιο με επικεφαλής την Τουρκία;».
Το κύριο σχέδιο του Ερντογάν είναι να θέσει εκτός μάχης την Αίγυπτο και την Ελλάδα, για αυτό ετοιμάζει την αεροπορική βάση στην Αλ Βατίγια κατά του Καίρου, ενώ ετοιμάζεται για σεισμικές έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο θέλοντας να "κτυπήσει" καίρια και την χώρα μας.
Την ίδια στιγμή η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι μεγάλες δυνάμεις "βαράνε παλαμάκια" στον Ερντογάν που "χορέυει" τον δικό του χορό αλλά για πόσο ακόμη;   
   

Στρατηγική νίκη Χαφτάρ 

 

O LNA, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανέκτησε την πόλη Al-Asaba στο Δυτικό Όρος μετά από μια σύντομη μάχη με τις δυνάμεις της υποστηριζόμενης από την Τουρκία Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).
Αν και δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη επιβεβαίωση από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, οι αναφορές από τους επί τόπου ακτιβιστές του LNA έδειξαν ότι η πόλη έχει εκκαθαριστεί, προσθέτοντας ότι ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη Γκαριάν.
Οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη κατέλαβαν την Αλ-Άσαμπα στις 21 Μαΐου κατά τη διάρκεια μιας μαζικής επίθεσης στις θέσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

https://www.pentapostagma.gr/