21.6.20

Λιβύη: Εκρηκτικό κλίμα - Τι απαντά ο Σάρατζ στις δηλώσεις του Αλ-Σίσι

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στη Λιβύη μετά τη χθεσινή δήλωση –  έμμεση απειλή του αιγύπτιου προέδρου, για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή με φόντο την παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη απέκρουσε την δήλωση του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην οποία έκανε λόγο για την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης της Αιγύπτου στη Λιβύη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τρίπολης, η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας θεωρεί τη δήλωση του Αλ-Σίσι ως «κήρυξη πολέμου».
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την Κυριακή, το Προεδρικό Συμβούλιο του GNA δήλωσε: «Το κράτος της Λιβύης επιβεβαιώνει ότι παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις και παραβίαση της κρατικής κυριαρχίας, είτε μέσω δηλώσεων ΜΜΕ ορισμένων χωρών όπως συνέβησαν από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, είτε μέσω υποστήριξης πραξικοπημάτων, ανταρτών και μισθοφόρων, είναι απαράδεκτες. Είναι κατακριτέες και θεωρούνται εχθρική πράξη, κατάφωρη παρέμβαση και κήρυξη πολέμου».
Το Προεδρικό Συμβούλιο συνέχισε: «Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους της Λιβύης και μόνη της έχει το δικαίωμα να καθορίσει τη μορφή και το είδος των συμφωνιών και συμμαχιών του».
Το Προεδρικό Συμβούλιο επισήμανε ότι το GNA ζητά «εδώ και χρόνια μια ειρηνική πολιτική λύση στην κρίση στη χώρα, την ώρα που ορισμένες χώρες απειλούν με στρατιωτική επέμβαση».
Αναφέρει ακόμη: «Θα αντιμετωπίσουμε έντονα κάθε απειλή για τη χώρα μας και αυτές οι χώρες (που τις εκτοξεύουν) πρέπει να δώσουν προσοχή στα προβλήματά τους και στις απειλές ασφαλείας εντός της επικράτειάς τους».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ-Σίσι είχε αναφέρει το Σάββατο ότι οποιαδήποτε άμεση παρέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη έχει διεθνή νομιμότητα. Κάλεσε δε τον αιγυπτιακό στρατό να προετοιμαστεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμη και εκτός της χώρας.
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή που οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις του GNA ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια επίθεση εναντίον του στρατηγικού λιμανιού της Σύρτης, το οποίο ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), του οποίου ηγείται ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται -μεταξύ άλλων- και από την Αίγυπτο.

Οι προειδοποιήσεις της Αιγύπτου

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, η Αίγυπτος, μετά την πρόταση για ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, προειδοποίησε πως ενδεχόμενη απόπειρα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων στη Λιβύη να επιτεθούν στη Σύρτη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θα πυροδοτήσει άμεσα αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, υποστήριξε πως η Αίγυπτος θα μπορούσε να παρέμβει στη Λιβύη για να προστατεύσει τα δυτικά σύνορά της και να επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης προϋποθέσεων κατάπαυσης του πυρός. Είπε, επίσης, ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να παρέχει όπλα και εκπαίδευση σε μαχητές προκειμένου να «υπερασπιστούν τη χώρα τους».
Ο Αλ Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Σύρτης ή της αεροπορικής βάσης Αλ-Τζούφρα από δυνάμεις πιστές στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, αποτελεί «κόκκινη γραμμή», σύμφωνα με την Washington Post.
Τόνισε, δε, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στρατευμάτων σε αεροπορική βάση κατά μήκος των συνόρων με τη Λιβύη πως «η ετοιμότητα των αιγυπτιακών δυνάμεων να πολεμήσουν έγινε αναγκαιότητα».
«Να είστε προετοιμασμένοι να εκτελέσετε οποιαδήποτε αποστολή, εντός των συνόρων μας – ή εάν είναι απαραίτητο, εκτός αυτών» είπε σε πολλούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και στο προσωπικό των ειδικών δυνάμεων στη βάση, σύμφωνα με το Arab News.
Η κρίση στη Λιβύη και ο επεμβατικός ρόλος της Τουρκίας, που θέλει να κάνει τη χώρα προτεκτοράτο της με τη χειραγώγηση της κυβέρνησης Σάρατζ, έχει προκαλέσει τη βαθιά ανησυχία της Αιγύπτου που βλέπει την τουρκική ανάμιξη στα σύνορά της ως απειλή ασφαλείας. Μάλιστα, το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο.