14.6.20

Ρελάνς Αιγύπτου για ναυτική κυριαρχία: Αγοράζει συστήματα Bastion από τη Ρωσία

Οαιγυπτιακός στρατός επιδιώκει να αποκτήσει το ρωσικό αμυντικό σύστημα «Bastion», με σκοπό τη διασφάλιση της επιτυχούς άμυνας/αποτροπής στις ακτές και τα πεδία φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.Μια στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε στο RT Arabic ότι οι συμβάσεις εξοπλισμού μεταξύ της Αιγύπτου και της Ρωσίας του 2015 περιελάμβαναν το σύστημα Bastion, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια 300 km.

Η πηγή σημείωσε ότι η απόκτηση αυτών των συστημάτων από την Αίγυπτο αποτελεί μια σημαντική κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για το Αιγυπτιακό Ναυτικό που θα περιλαμβάνει πρόσβαση σε σύγχρονα αμυντικά συστήματα για χρήση κατά μήκος των ακτών της χώρας.
Η πηγή συνέχισε: "Το σύστημα Βastion θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά αποτρεπτικά συστήματα στον κόσμο, ειδικά ενόψει της τεράστιας ανάγκης για εξασφάλιση νέων ναυτικών βάσεων και αιγυπτιακών οικονομικών περιοχών στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι σε δύο αντιπάλους, όπως ως το Ισραήλ και η Τουρκία".
Πρόσθεσε ότι ένα ενιαίο σύστημα μπορεί να προστατεύσει 600 χιλιόμετρα ακτών και να εξασφαλίσει μια θαλάσσια έκταση 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα επάκτιας άμυνας K-300P Bastion-P μπορεί να κτυπήσει σκάφος επιφανείας σε μια απόσταση άνω των 350 χλμ. πετώντας σε ύψος 14.000 μέτρων και με ταχύτητα 2,5 mach.
Ο πύραυλος φτάνει έως τα 14.000 μέτρα σε ύψος και στη συνέχεια αρχίζει μια μανιώδη κάθοδο έως τα 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας λιγο πριν προσβάλλει το στόχο του, κάτι που τον καθιστά πρακτικά μη ανασχέσιμο.
Η καθοδήγηση του πυραύλου προς το στόχο γίνεται με σύστημα INS/GLONASS για την ενδιάμεση πορεία και ενεργό ερευνητή για το τελικό στάδιο αυτής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, «το σύστημα μπορεί να καταστρέψει στόχους στη θάλασσα σε απόσταση 350 χλμ. και στην ξηρά σε απόσταση 450 χλμ.».
H απόκτηση αυτών των συστημάτων αναβαθμίζει την ισχύ του Αιγυπτιακού Ναυτικού δεδομένης της πρόσφατης τουρκικής επέκτασης στη νότια περιοχή της Μεσογείου και της εκμετάλλευσης της Λιβύης για περαιτέρω ανάπτυξη από την Τουρκία σε χώρες της Μεσογείου.
Η σύγκρουση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας από τη μία πλευρά και Τουρκίας από την άλλη κλιμακώνεται αισθητά πλέον, καθώς η Άγκυρα σχεδιάζει να προχωρήσει με τα σχέδια για παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.

pentapostagma.gr