27.6.20

ΕΛΛΑΔΑ 2021



Σάλπισμα ενότητας ή διχόνοιας των Ελλήνων;

      Άρθρο του Σωκράτη Β. Σίσκου

Η οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ιστορικής μνήμης για να τιμηθεί το μεγαλύτερο γεγονός της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821, ήταν μια γενικά αποδεκτή απόφαση, για να θυμηθούμε τους ποταμούς αιμάτων που χύθηκαν για να αναγεννηθεί και πάλι, μετά από αιώνες δουλείας, ο ελληνισμός ως κρατική οντότητα. Ένα τέτοιο γεγονός θα πρέπει να έχει ως πρωταρχικό στόχο την προβολή της θυσίας των ηρώων του ’21, να ανασυρθούν από την αφάνεια οι ήρωες που υπήρξαν θύματα της εθνοφθόρας διχόνοιας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και να υπομνησθούν στις νεότερες γενιές τα λάθη και τα κομματικά μίση με τα οποία (κατά τον Μακρυγιάννη), χάθηκε ο ανθός των αγωνιστών.

Τι συμβαίνει και σχεδόν μισό χρόνο πριν μπούμε στο 2021, αυτή η γιορτή μνήμης τείνει να γίνει νέα αιτία διχασμού και διχόνοιας των Ελλήνων; Όποιος επιχειρήσει αναζητήσεις στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώνει αμέσως αυτό το έντονο κλίμα αντιθέσεων, αν και τα μεγάλα ΜΜΕ (για λόγους αναμενόμενων κρατικών διαφημίσεων!) αποφεύγουν συνήθως να επισημάνουν τις αιτίες αυτών των διογκούμενων μηνυμάτων διχασμού.
Οι εκδηλώσεις στο ΕΛΛΑΔΑ 2021 δεν είναι όπως σε φιέστες, σε φεστιβάλ ή σε μοντέρνα πανηγύρια και ούτε για να συμμετέχουν αναθεωρητές της ιστορίας, οι οποίοι θαυμάζουν τον Φαλμεράιερ που ισχυρίστηκε «ότι δεν έχουμε καμιά σχέση με την εξαφανισμένη φυλή των αρχαίων Ελλήνων». Όλα τα μέλη της οργανωτικής Επιτροπής θα έπρεπε να είναι άκρως εξειδικευμένοι επιστήμονες, οι οποίοι να πιστεύουν (αν είναι Έλληνες ή Φιλέλληνες) στην εθνική αναγκαιότητα πραγματοποίησης της Επανάστασης του 1821. Να σεβασθούν τους ήρωες προβάλλοντας τον αγώνα τους και όχι να προσπαθούν να τους μειώσουν ηθικά τονίζοντας κάποια αρνητικά σημεία της προσωπικότητάς τους. Αυτές οι λεπτομέρειες ενδιαφέρουν ειδικούς ιστορικούς ερευνητές, διότι όλοι οι μεγάλοι άνδρες της ιστορίας (Μέγας Αλέξανδρος, Μέγας  Κωνσταντίνος, Μέγας Ναπολέων κλπ), είχαν ελαττώματα και διέπραξαν σφάλματα, αλλά το γενικότερο έργο τους αξιολογήθηκε με αντικειμενικότητα και όχι με τις σκοτεινές (από ιδεολογία ή εξυπηρέτηση συμφερόντων αφανών αφεντικών!) θεωρίες κάποιων αναθεωρητών της ιστορίας. Θα αναφέρω ένα απλό παράδειγμα από τη γειτονική Τουρκία, αν και το ίδιο γίνεται με μεγάλα ονόματα πολιτικών ανδρών των ευρωπαϊκών κρατών. Στην Τουρκία πρόσφατα γιορτάστηκε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ακούστηκαν υμνολογίες για τον Μωάμεθ τον Πορθητή.  Έγραψε μήπως κάποιος πως ο Μωάμεθ ήταν ένας αρρωστημένος παιδόφιλος; Γνωρίζουν πολλοί Έλληνες τα γεγονότα με το Λουκά Νοταρά, τον «Μέγα Δούκα» (ένα είδος πρωθυπουργού και στενού συνεργάτη του αυτοκράτορα Κων. Παλαιολόγου), ο οποίος μυστικά βοηθούσε τους Τούρκους για να καταλάβουν την Πόλη; Ορισμένοι βυζαντινοί χρονικογράφοι και μεταξύ τους ο Γεώργιος Φραντζής, φίλος και συνεργάτης του αυτοκράτορα, έγραψαν ότι ο Μωάμεθ τον προόριζε για «Μέγα Βεζύρη», όμως η ομορφιά του μικρού δεκατετράχρονου γιου του ήταν η αιτία της οικογενειακής του τραγωδίας. Όταν αρνήθηκε να παραδώσει το γιο του στο χαρέμι του Μωάμεθ, εκτελέστηκαν με αποκεφαλισμό το μικρό παιδί του, ο άντρας της κόρης του και στο τέλος ο ίδιος, αλλά και πουλήθηκε ως δούλη η σύζυγός του Παλαιολογίνα. Η κόρη του κατάφερε να σωθεί και να ζητήσει άσυλο στη Βενετία. Οι Τούρκοι διέγραψαν από την ιστορία τους τον διεστραμμένο παιδόφιλο και υμνούν, για την προσφορά στο έθνος τους, τον μεγάλο και ηρωικό τους Πορθητή.       
Από την άποψη αυτή η Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021», με την αξιόλογη για άλλου είδους φεστιβαλικές εκδηλώσεις πρόεδρό της αλλά χωρίς εξειδίκευση σε θέματα ιστορίας, είναι ένα σύνολο από άξιους και αντικειμενικούς ειδικούς  επιστήμονες, από κάποια άσχετα άτομα (καλλιτέχνες, οικονομολόγοι κλπ) χωρίς εξειδικευμένες ιστορικές γνώσεις στον επαγγελματικό τους τομέα και ορισμένους καθηγητές με ιδέες ταυτόσημες με τις απόψεις του Φαλμεράιερ (περί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των «ελληνόφωνων σλάβων!). Αυτοί οι τελευταίοι ήδη «έδειξαν τα δόντια τους» στην περίπτωση των δημοσιεύσεών τους για τον Ι. Καποδίστρια και για τον Γ. Καραϊσκάκη και αυτούς φοβάμαι ότι θα «καπελώσουν» την Επιτροπή για να προβάλλουν τις ιδέες τους για τη φυλετική ασυνέχεια του ελληνισμού. Γι’ αυτούς η Επανάσταση του 1821 «ήταν ένα ατυχές γεγονός των ελληνόφωνων Σλάβων που αποτελούν τη σημερινή Ελλάδα».  
Πληροφορήθηκα ότι στην πανηγυρική εκδήλωση της Επιτροπής στη Νέα Υόρκη, κινούνταν στα παρασκήνια και ο γνωστός καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και αναγνωρισμένος μέντορας των Ελλήνων αναθεωρητών της ελληνικής ιστορίας. Η πολυπληθής ομάδα του (κάποιοι βρίσκονται και ως μέλη στην Επιτροπή), με θέσεις/κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό και κυρίως στο υπουργείο παιδείας και στα ΜΜΕ, αποτελείται από άτομα που δεν πιστεύουν ότι είμαστε Έλληνες, ότι τα αρχαία ελληνικά είναι μια ξένη γλώσσα, ότι δεν πρέπει τα παιδιά να διδάσκονται στα σχολεία «τις καρικατούρες σαν τους 300 του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες» ή ότι την ελληνική επανάσταση του 1821 την έκαναν «κάποιοι ξυπόλυτοι» που θέλησαν να ανατρέψουν μια ειρηνική και συμφιλιωτική οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία ένωσε με ιδανικό τρόπο τους βαλκανικούς λαούς κ.ά. Είναι αυτοί, οι θαυμαστές του οθωμανικού μεγαλείου και της θεωρίας των ελληνόφωνων Σλάβων, ορισμένους από τους οποίους επώνυμα (σε δημοσιευμένη επιστολή του προς γνωστό Έλληνα ηθοποιό), ο Μ. Θεοδωράκης αποκάλεσε «συμμορία», καταγγέλλοντας τον αντιπατριωτικό τους λόγο. Ο ένας από τους καταγγελλόμενους είναι μέλος της Επιτροπής.  
Ας προσέξουν η κυβέρνηση και η Κα Αγγελοπούλου. Αυτή η μεγάλη προσπάθεια για να αναδειχθεί το έπος του 1821, να μην αποτελέσει νέα αιτία διχασμού των Ελλήνων, μιας προαιώνιας ασθένειας του ελληνισμού, η οποία συσσώρευσε αμέτρητα δεινά στη χώρα μας. Πριν διογκωθεί το κίνημα αμφισβήτησης, θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των μελών της Επιτροπής από τα εντόπια και ξένα μέλη, τα ποία με δημοσιευμένα κείμενά τους υμνούν την οθωμανική κατοχή στην Ελλάδα και αναμασούν τους αναξιόπιστους ισχυρισμούς του Φαλμεράιερ. Επίσης, η επιλεκτική μονομέρεια με μετεκπαιδευθέντες σε αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια, με την πρώτη ματιά «μυρίζει παγκοσμιοποίηση και κατάργηση πατρίδων και συνόρων». Υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες και Φιλέλληνες καθηγητές ιστορίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι ύμνησαν την Ελληνική Επανάσταση συνδέοντάς την με τη μακραίωνη πορεία του ελληνισμού.  Στη μεγάλη εθνική γιορτή του 2021 προέχει η ομοψυχία και η ενότητα όλου του ελληνικού λαού. Θα πρέπει να επιδιωχθεί, χωρίς ιδεολογικούς και κομματικούς φανατισμούς, η συμμετοχή όλων όσων αγαπούν την πατρίδα μας και αναγνωρίζουν το μεγαλείο μιας Επανάστασης ΠΟΥ ΑΝΕΣΤΗΣΕ ΤΟ ΓΕΝΟΣ και το πολιτιστικό του παρελθόν.