12.5.20

Kρίσιμες στιγμές: Στήριξη από το Παρίσι ζήτησε η Λευκωσία - Γαλλικά αεροσκάφη στην Α. Μεσόγειο

Αρκετά κρίσιμες είναι οι στιγμές στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την πανδημία, καθώς οι εταιρείες-''κολοσσοί'' ''πάγωσαν'' τις έρευνες, με την Άγκυρα να ετοιμάζεται να δημιουργήσει τετελεσμένα. 


Το Παρίσι είναι η μόνη χώρα που έχει στηρίξει την Λευκωσία, όμως χρειάζονται περισσότερα. Πάντως πριν λίγα 24ωρα, είχαμε στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο όπως θα σας αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα, καθώς μεταγωγικά αεροσκάφη και μάλλον και μαχητικά, πέταξαν στην Α. Μεσόγειο. 
Μάλιστα οι συγκεκριμένες πτήσεις εκνεύρισαν την Άγκυρα, καθώς ΜΜΕ που ελέγχονται από τον Ερντογάν, αναφέρουν πως ''με την Γαλλία θα έχουμε πρόβλημα.''
Tαυτόχρονα, διιπλωματική στήριξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αναζητεί η Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του, με το οποίο συζήτησε το θέμα της τουρκικής πειρατείας στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. 
Η τουρκική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την πανδημία του Covid-19 αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς ουσιαστικά να έχει οποιαδήποτε αντίδραση. Η αναβολή του ενεργειακού προγράμματος από τις εταιρείες που είχαν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αφήνει χώρο στην Άγκυρα να δρα ανενόχλητη στην κυπριακή ΑΟΖ επιδιώκοντας τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.  
Η δράση των τουρκικών πλοίων δεν αφήνει αδιάφορο το Παρίσι, από το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί να βρει ουσιαστική στήριξη. Γίνεται, ωστόσο, αντιληπτό ότι μεσούσης της κρίσης της πανδημίας, οι προτεραιότητες των χωρών καθορίζονται από την εξέλιξη του Covid-19  αλλά και του αντίκτυπου που έχει στις οικονομίες των χωρών, αναφέρει το philnews.com
 
Από πλευράς Λευκωσίας υπάρχει έντονη ανησυχία για την τουρκική δράση στην κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει και σε εξόρυξη αερίου εάν οι γεωτρήσεις που επιχειρεί είναι επιτυχημένες. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο, δημιουργώντας δεδομένα τα οποία θα περιέπλεκαν την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία σημείωναν ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία πλάνο πάνω στο οποίο θα κινηθούν τα διπλωματικά βήματα της κυβέρνησης.
 
Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι εταιρείες TOTAL-ENI όσο και η ExxonMobil έχουν αναστείλει το γεωτρητικό τους πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ για έναν χρόνο τουλάχιστον. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία TOTAL-ENI θα επανέλθει περί τα μέσα της άνοιξης του 2021 ενώ ο αμερικανός κολοσσός θα το επανέλθει τον Σεπτέμβριο.  
Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο, αφού κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το ποια θα είναι η εξέλιξη σε σχέση με την κρίση της πανδημίας αλλά και τον γενικότερο αντίκτυπο της στις τιμές του πετρελαίου. Ως εκ τούτου, κανένας δεν μπορεί να θεωρεί απόλυτα σίγουρο ότι σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα θα αρχίσει ξανά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι ήταν προγραμματισμένες από την ExxonMobil δύο γεωτρήσεις το 2020 και ενδεχομένως ακόμα μία για το 2021, ενώ η TOTAL-ENI είχε προγραμματισμένες 3 γεωτρήσεις για το 2020 και ενδεχομένως ακόμα τρεις το 2021.
 
Αυτή λοιπόν η αβεβαιότητα, αφήνει το πεδίο δράσης ελεύθερο στην τουρκική κυβέρνηση, με τη Λευκωσία να αναζητεί στήριξη για να ανατροπή των σχεδιασμών της Άγκυρας. 


French Air Force Airbus A330MRTT (041) from Istres AB marking AAR over eastern Mediterranenan Sea

View image on TwitterView image on Twitter

36 people are talking about this


Fransa Hava Kuvvetlerine ait A-400M kargo uçağı, A-330MRTT tanker uçağı ve savaş uçakları bugün Doğu Akdeniz'de, Kıbrıs'a yakın bölgelerde uçuş gerçekleştirdi.

Fransa ile daha çok sorun yaşayacağız gibi duruyor.

View image on Twitter

71 people are talking about this

https://www.pentapostagma.gr/