15.5.20

Οι Αμερικανοί “φτιάχνουν κλίμα” για να δώσουν στην Τουρκία τα F-35!

Σ αυτή τη περίπτωση τι κάνουμε; Παραχωρούμε στη Ρωσία  βάση στα Αντικύθηρα (που τόσο τη θέλουν) και αυτοί αναλαμβάνουν  να εγγυηθούν την ακεραιότητα της χώρας μας και παράλληλα μας εξοπλίζουν αναλόγως.Θα δυσαρεστηθεί η Αμερική; Ναι θα μας κόψει την ...Αμερικανική Βοήθεια! Άσε που μόλις πληροφορηθούν τις προθέσεις μας θα αλλάξουν τη φιλοτουρκική πορεία.
Μόνο οι Τούρκοι ξέρουν να ελίσσονται; Εμείς τίποτα;
Juan

Η Τουρκία έχει παραλάβει τους S-400 και παζαρεύει με τους Αμερικανούς την “ενεργοποίηση” τους. Δεν το κάνει μόνο για τα λεφτά που θέλει το καθεστώς Ερντογάν, το κάνει και για έναν ακόμη λόγο: η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει τη προσπάθεια να πάρει και τα F-35. Το χειρότερο είναι όμως ότι και από τις ΗΠΑ, το “σύστημα” Τραμπ, αλλά και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, κάνουν ότι μπορούν για να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα, να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις που υπάρχουν από το Κογκρέσο και να παραδώσουν τα F-35 στην Τουρκία!
Η Lockheed Martin να υπενθυμίσουμε ότι είναι η εταιρεία που έχει ήδη εισπράξει ως προκαταβολή πάνω από 400 εκατομμύρια και θα βάλει στα ταμεία της κοντά στα 2 δις από τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16!
Πως φτιάχνεται το κλίμα; Η Lockheed Martin παραπονείται ότι υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην παραγωγή εξαρτημάτων του F-35 Lightning II , από τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Φαίνεται ότι η Lockheed Martin ήταν “ευέλικτη” μόνο όταν διαπραγματευόταν με την Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των F-16, όταν στελέχη της έλεγαν πως αν δεν προέκυπτε συμφωνία θα μετέφεραν όσα κάνουν στην ΕΑΒ, στην Ινδία…


Τώρα “γκρινιάζουν” ότι δεν μπορούν να βρουν εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τις τουρκικές , οι οποίες όπως λένε ήδη καθυστερούν σημαντικά την παραγωγή εξαρτημάτων του αεροσκάφους. Εκτός απ΄ αυτό επικαλούνται και επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στη ποιότητα των εξαρτημάτων! Δεν γνωρίζαμε ότι το πιο φιλόδοξο αεροναυπηγικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, εξαρτάται τόσο πολύ από τα κέφια της Τουρκίας.
Το “αφήγημα” των δραματικών υποτίθεται επιπτώσεων που θα ΄χει η αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35, ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα κι επειδή είναι γνωστό ότι η Lockheed Martin στις ΗΠΑ είναι “κράτος”, θα ΄ναι μάλλον καλό να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Για το οποίο να υπενθυμίσουμε έχει προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό με άρθρο του στο Militaire.gr αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις του ο Δημήτρης Σταθακόπουλος.
Τι δήλωσε ο Τραμπ
Την επιθυμία του να μεταφερθεί η αλυσίδα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 εξολοκλήρου στις ΗΠΑ εξέφρασε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business. Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τη Τουρκία ως παράδειγμα για να στηρίξει το επιχείρημα ότι σε στρατηγικής σημασίας τομείς η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να στηρίζει την εφοδιαστική της αλυσίδα σε τρίτες χώρες.
«Τα φτιάχνουμε στην Τουρκία. Κατασκευάζονται και εδώ και εκεί. Επειδή ο πρόεδρος Ομπάμα και άλλοι, δεν κατηγορώ μόνο αυτόν, πίστευαν ότι αυτό ήταν κάτι το υπέροχο. Το πρόβλημα είναι ότι εάν έχουμε πρόβλημα με τη χώρα, δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε το αεροσκάφος. Παίρνουμε εξαρτήματα από όλο τον κόσμο. Είναι τρελό. Πρέπει να τα φτιάχνουμε όλα στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Τουρκία έχει αποπεμφθεί από το πρόγραμμα για τη βιομηχανική παραγωγή των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Επιπλέον, εκκρεμεί απόφαση για περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).
«Τι συμβαίνει λοιπόν; Έχουμε καλή σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Τι θα συμβεί αν δεν… με εμένα (έχει καλή σχέση). Τι θα συμβεί εάν δεν έχουμε; Πρόκειται να πουν ότι δεν θα σας δώσουμε αυτό, οπότε πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος Τραμπ.

https://www.militaire.gr/